Kilo kontrolü ve zayıflamak için yapılması gereken egzersizler

Fiziksel aktivite yani egzersiz veya hareket etmek kilo kontrolünü ayarlamanın önemli bir yoludur.

Fiziksel olarak aktif olmak sağlıklı bir kiloda olmanıza yardımcı olurken ekstra kilo almanızı da engeller. Aynı zamanda sağlığınızın tüm diğer alanlarında da önemlidir. Gece daha iyi uyumanıza yardımcı olur, depresyona girme halini azaltır ve daha iyi bir fiziksel görüntüye de destek olur. Birçok araştırma fiziksel olarak aktif olmayan kişilerde aynı zamanda daha sıklıkla kolesterol yüksekliği, diyabet ve/veya kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerinin sıklığına dikkat çekmekte.

Kilo kontrolünü sağlamak için ihtiyaç olan kişiden kişiye göre değişmekle birlikte kalori alımına da bağlıdır. Bazı yetişkinlerde diğerlerine göre daha fazla fiziksel aktiviteye ihtiyaç olabilir.

Kilo kontrolü ve zayıflamak için yapılması gereken egzersizler

Zayıflamak için ne kadar egzersiz süresine ihtiyaç var?

Başlangıç için yetişkinler her hafta orta derecede aerobik egzersizi ortalama 150 dakika yapmalıdır. Eğer gerekirse kilo verme hedefine göre veya aldığı kalori durumuna göre o hafta ve/veya gün içerisinde artırılmalıdır. Bu miktar başlangıç için fazla gibi gelebilir ancak kilo dengesi yenilen, içilen ve yapılan fiziksel aktivitenin miktarı arasındaki dengeyi gösterir. Kilo kaybı daha az kaloride yemek yiyerek veya fiziksel aktivite ile daha fazla kalori yakarak başarılabilir. Yapılan çalışmalarda uzun süreli başarı sağlayanların, daha az kalori alarak, daha fazla aktivite ile her ikisinin de olduğu saptanmış. Örneğin her gün 30 dakika yürüme ve yenilen yemeklerin porsiyonlarını azaltmak gibi iki küçük adım ile kilo üzerinde büyük etkiler yaratabilmek mümkündür.

Zayıflamak için hangi egzersiz yapılmalı?

Son veriler gösteriyor ki gün içerisinde 7500 adımın altına inmemek genel sağlığı korumak için önemli bir basamak. 10000 adım atabilen kişiler ise o gün içerisinde olması gereken fiziksel aktiviteyi yapmış sayılıyor. 10000 adım ve üzeri aynı zamanda kilo kaybına da neden olurken, bedenin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra her gün atılan fazladan bir adım ile kas yapısı güçlenirken metabolizma hızı artıyor, kan basıncını dengeleyerek tansiyon düzenleniyor, kan şekerini dengeleyerek iştahı olumlu etkilerken endorfin salgılayarak stresi azaltıyor.

Kilo kontrolü ve zayıflamak için yapılması gereken egzersizler

Pilates, yoga gibi egzersizler zayıflatır mı?

Pilates ve yoga, kasları derin ve uzunlamasına çalıştırarak, bedeni güçlendirirken; aynı zamanda uzun esnetme pozları ile de bedenin daha ince ve fit görünmesine yardımcı olur. Direkt olarak zayıflamaya yardımcı olmasalar da, pilatesin kas gücünü kullanarak çalışma prensibi ile güçlenen kaslar ile metabolizma hızını olumlu etkilerken, yoga ise beden gücünün yanı sıra zihinsel olarak da bedeni güçlendirmesi ile fark etmeden kişilerin diyet ve/veya beslenme programları ile daha barışık bir süreçte olmalarına yardımcı oluyor. Özetle tek başlarına zayıflatma etkileri olmasa da dolaylı olarak zayıflama programlarında yürüyüşün yanı sıra pilates ve yoga yapmanın yararlı etkileri tartışılmaz.

Zayıflamak için hangi saatte egzersiz yapılmalı?

Egzersizin artık saati yok! Ne zaman yapıldığından çok, ne kadar düzenli ve sıklıkta yapıldığı çok daha önem arz ediyor. Sabah saatlerinde aç olarak yapılan egzersizin özellikle bir gün öncesinde kan biriken şekerini ilk olarak kullanarak sonrasında depolara hızlı geçiş yaptığı bilinirken, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) yaşayanlarda sabah aç sporun olumsuz etkilerinin görülmesi egzersiz önerilerinin de kişiye özel olmasını gerektiriyor.

 

İlginizi çekebilir: Fit bir vücut için spor performansını artıran beslenme tüyoları

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam