Kestane Kaç Kalori?

Kestane

(1 gr)
2
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 44 0.44
Protein (g) 4 0.04
Yağ (g) 1 0.01
Lif (g) 6 0.06
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 0 0.00
Kalsiyum (mg) 0 0.00
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 24 0.24
Demir 0.72 0.01

 

Kestane, çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir meyvedir. Dikenli dış kabuğu ve koyu kahverengi iç kabuğu olan kestaneyi tüketmeden önce kabuklarından ayırmak gerekir.

Kestaneyi ister çiğ isterseniz de pişirerek tüketebilmeniz mümkün. Ağaçta yetişen ve nasıl tüketilirse tüketilsin oldukça lezzetli olan bu meyveye dair merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kestane Besin Değeri

Kestane küçük bir meyve olsa da besin değerleri bakımından çok zengindir. 10 adet kestanenin (yaklaşık 84 gram) besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 206

Protein: 2,7 g

Yağ: 1,9 g

Karbonhidrat: 44,5 g

Lif: 4,3 g

Bakır: Günlük ihtiyacın %47’si

Manganez: Günlük ihtiyacın %43’ü

B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %25’i

C Vitamini: Günlük ihtiyacın %24’ü

Tiamin: Günlük ihtiyacın %17’si

Folat: Günlük ihtiyacın %15’i

Riboflavin: Günlük ihtiyacın %11’i

Potasyum: Günlük ihtiyacın %11’i

Kestanede yukarıda yer alan besinlerin yanı sıra K, B5 ve B3 vitaminleri ile fosfor ve magnezyum mineralleri dahil olmak üzere vücudunuzun ihtiyaç duyduğu çeşitli vitaminler ve mineraller bulunmaktadır.

Kestane, içerdiği yağ miktarı az olduğu için göreceli olarak az kalorilidir. Bununla birlikte karbonhidrat bakımından zengindir ve 10 adet kestanede bulunan lif, günlük ihtiyacınızın yüzde 15’ini karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Kestanenin Faydaları

Kestane, hafif tatlı lezzeti ve çeşitli şekillerde kullanılabilmesiyle pek çok insanın yemekten hoşlandığı bir meyvedir. Kestaneyi çiğ ve haşlanmış olarak tek başına tüketebileceğiniz gibi dolmalara, salatalara ve çorbalara ekleyerek de kullanabilmeniz mümkün.

Lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından birçok faydası olan kestanenin faydalarından bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

İyi bir antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllere karşı koruyan bileşiklerdir. Serbest radikallerin vücutta çok olmasıyla oksidatif stres denilen durum meydana gelir ve bu da kronik hastalıklara yakalanma riskinizin artmasına neden olur.

Kestanede bulunan C vitamini, gallik asit, ellajik asit, taninler ve diğer antiosidanlar, hücrelerinizin serbest radikallere karşı korunmasına yardımcı olur.

Kalp sağlığı için faydalıdır

Kestanede kalbiniz için faydalı pek çok besin bulunmaktadır. Kestanede bulunan gallik asit ve ellajik asit gibi antioksidanların, kalbi oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Kestanede antioksidanların yanı sıra potasyum da vardır. Potasyumun kalp sağlığı için önemli olduğunu ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Lif bakımından zengindir

10 adet kestanede yaklaşık olarak 4,3 gram lif bulunmaktadır. Lif, sağlık açısından çeşitli faydalar sağlamakla birlikte bu faydalardan en önemlilerinden bir tanesi, dışkılamayı kolaylaştırmasıdır.

Beslenme düzeninizle birlikte alacağınız lif, bağırsaklarınıza büyük oranda sindirilmeyerek ulaşacağı için burada prebiyotik görevi görecektir. Bu sayede bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin artması sağlanacaktır.

Lif aynı zamanda tokluk açısından da önemlidir. Lifin çoğu vücuttan sindirilmeden geçtiği için kalori alımınızda çok fazla etkili olmayacaktır. Hatta fazla kalori almadan kendinizi tok hissetmenize ve bu sayede kilo kontrolüne katkıda bulunacaktır.

Kan şekeri için faydalıdır

Kan şekeri seviyenizin dengeli olması, sağlığınız açısından önemlidir. Özellikle diyabet ya da gizli şekeri olan kişilerde kan şekeri seviyelerinin uzun süre yüksek olması, bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Kestane, karbonhidrat bakımından yüksek olmasına rağmen içerdiği lif ile kan şekerindeki ani artışların önüne geçmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar ile kan şekeri seviyelerini kontrol altına almaya ve insülin hassasiyetini iyileştirmeye katkı sağlamaktadır.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Kestanede bulunan lif, kilo verme açısından da faydalıdır. Lif sayesinde kendinizi daha uzun süre tok hisseder ve bu sayede sürekli bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duymazsınız.

Atıştırmalık olarak tercih edilen pek çok kuruyemişin aksine daha az kaloriye sahip olan kestane, kalori açığı yaratmanıza yardımcı olacaktır. Bildiğiniz gibi kilo vermek için aldığınızdan çok kaloriyi yakmanız gerekir. Makul miktarlarda kestane tüketmeniz, kalori açığı yaratmanıza yardımcı olarak kilo vermenize katkıda bulunabilir.

Bağışıklık sisteminizi desteklemenize yardımcı olur

Kestanede bol miktarda C vitamini ve antioksidanlar olduğu için kestane yiyerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. C vitamini hem beyaz kan hücrelerinin üretilmesini desteklediği hem de antioksidan görevi gördüğü için oksidatif strese karşı etkin bir şekilde çalışacaktır. Bu sayede bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve hastalıkları önlemeye yardımcı olacaktır.

Kemik yoğunluğunuzu arttırır

Kestanede bulunan bakır ve magnezyum, kemik sağlığınız için önemlidir. Bakır, demir emilimini arttırarak kemiklerin gelişmesine ve büyümesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Magnezyum ise kemik yoğunluğunu arttırmak dahil olmak üzere kemik sağlığı açısından çeşitli faydalar sağlar.

Kestane Kaç Dakikada Haşlanır?

Kestaneleri haşlayarak tüketmek istiyorsanız, öncelikle kabuklarını iyice yıkayın ve suyunu süzün. Ardından kestanelerin kabuklarına, etli kısımlarına denk gelecek şekilde kesik atın.

Sonrasında kestaneleri soğuk su dolu büyük bir tencereye koyup haşlanmaya bırakın. Su kaynayınca ocağı kısın ve kestaneleri kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kaynatın.

Kestaneleri doğrudan tüketecek ya da salataya ekleyecekseniz, 30 dakika pişirmeniz iyi olacaktır. Ancak dolma gibi yemeklerin içerisinde kullanacaksanız, 15 dakika haşlamanız yeterlidir.

Kestaneleri haşlandıktan sonra soymak için başka bir kaba alıp biraz soğumalarını bekleyin. Kestanelere önceden çizik attığınız için kolayca soyulduklarını göreceksiniz. Çizik atmamanız halinde kabuk yumuşamayabilir ve kestaneleri soymak zor olabilir.

Kestane Fırında Nasıl Pişer?

Kestaneleri haşlayarak değil de fırında pişirerek tüketmek istiyorsanız, kestaneleri düz tarafları aşağı gelecek şekilde kesme tahtasına koyduktan sonra üzerlerine çarpı şeklinde çizik atmalısınız. Bu çiziği atmanız, kestanelerin fırında patlamaması ve soyulmasının kolaylaşması açısından önemlidir.

Kestanelere çizik attıktan sonra bir kaba koyun ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. Ardından 10-12 saat bekletin.

Kestaneleri suda beklettikten sonra fırınınızı 170-180°C’ye ayarlayın ve önden ısıtın. Bu arada kestaneleri sudan çıkarıp kurulayın. Fırın tepsisi üzerine fırın kağıdı serdikten sonra kestaneleri çizik kısımları üstte olacak şekilde yerleştirin. 30-35 dakika pişirdikten sonra kabukların kestiğiniz yerden havaya kalktığını gördüğünüzde kestaneleri çıkarın.

Kestaneleri fırından aldıktan sonra nemli bir mutfak havlusunun içerisine koyun ve havlunun uçlarını bir araya getirerek kestaneleri havluya sıkıca kapatın. Bu şekilde yaklaşık 10-15 dakika beklettiğinizde kestanedeki buharın çıkmasını sağlamış ve soyulma sürecini kolaylaştırmış olacaksınız.

Son adımda kestaneleri havludan alın ve soymaya başlayın. Kestaneleri çizik attığınız yerden kolayca soyabilirsiniz. Kestanelerinizi soyduktan sonra hemen tüketebilir ya da buzdolabında üç güne kadar saklayabilirsiniz.

Kestanenin Zararları

Kestanenin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte kestaneyi çiğ tüketmek bazı kişilerde rahatsızlıklara neden olabilir. Kestanede bulunan tannik asit, çiğ tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına, mide bulantısına ve karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer hasarına ya da böbrekleri sorunlu olan kişilerde bazı sorunlara yol açabilir. Bu kişilerin çiğ kestane tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!