Kendini bilmenin anlamı ve pratiği üzerine

Bu yazımda sizlerle kendini daha derinden tanımanın pratik yollarını, kendi sürecim ve koçluk perspektifinden aktaracağım.

Her gün bir koşuşturmaca içindeyiz, zamanın hızına yetişmeye çalışıyoruz. Ancak bu koşuşturmaca içinde kendimizi kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Konfor dolu hayat vaadi, insana maddi hedefler sunuyor. Bu da insan ruhuna kaygı ve endişenin soğuk nefesini üfleyerek hayaller dünyasını dondurmuştur. Halbuki sadece büyük hayaller insanın ruhunu harekete geçirecek güce sahiptir.

Günümüzde artık her şey internette bulunuyor. Bunun artısı ve eksisi de var. Yüzeysel ve mekanik bir şekilde edinilen bilgi ve fikirleri kendimiz için yeterli görüyoruz. Derin araştırma ve sorgulamanın devamlı bir yolculuk olduğu unutup, bildiklerimize yapışıyor hatta bildiklerimizi çevremize de empoze etmeye çalışıyoruz. Antik yunan filozofu Sokrates’in dediği gibi ”Bir insanın bilmediği bir şeyi biliyormuş gibi söylemesi cehaletin en utanç verici türü değil midir?”

Böyle bir sistem ve koşulların içinde insanın kendini bilmesi imkansızdır. Kendini bilmek isteyen insan ise tüm bu koşulları kendi lehine değiştirebilecek tek başınalıktan, kendini ve diğerleriyle bağlantı kurmaktan geçer.

Bağlantı kurmak

İnsanın kendisiyle olan bağlantısı iç dünyasındaki duygu, düşünceleriyle bağlantıda olması demektir. Bu bağlantının niteliği ise gözlemleyen boyutundadır. Kendini bilme yolculuğunda eski öğrenilmiş kalıp ve tutumlar karşımıza çıkar. Bağlantının sağlam, şefkatli ve kabul çerçevesinde olması ise kesinlikle bir tutum ve zihniyet değişimini beraberinde getirir.

Kendinizi bir konuda yetersiz ya da çaresiz hissettiğinizde, istediğiniz desteği alamadığınızda, içe dönük olarak kendinizle olan bağlantınız, konuşmalarınız açığa çıkar. Bu konuşmaların tonu “Yine yapamadın, ne kadar başarısızsın, yine erteleyeceğim” ile eş değerdir. Bu tutumlar bağlantıya hizmet etmeyeceği gibi bizi farklı döngülere ve kendimizi yargılama eleştirme boyutunda tutmaya hizmet eder.

Peki kendimizle olan bağlantımızın niteliğini nasıl değiştirebiliriz? Bu noktada içe dönük konuşmanın gücü, günlük tutma/yazma ve meditatif çalışmalarla bilişsel mesafeyi arttırmak faydalı olacaktır.

Latin bir deyişte geçen bir sözde ifade ettiği gibi ”Proxumus sum egomet mihi” ”Benim umudum kendimdir.”; ”Bana en yakın olan kişi yine benimdir.”

Tek başınalık

Tek başına olma deneyimi, derin diyalog ve sorgulama için zengin bir zemin sağlar. Koçluk görüşmelerinde, tek başınalık kendini keşfetme ve anlama sürecine derinlik katar. Bu süreç, bireyin içsel dünyasına odaklanmasını sağlar ve derin düşünme, kendini sorgulama ve duygusal farkındalık geliştirmesine yardımcı olur.

Tek başına olmak, bireyin kendi iç dünyasına dalması ve içsel sesini dinlemesi için bir fırsat sunar. Bu süreç, kişinin kendi değerleri, inançları, tutkuları ve hedefleri üzerine derinlemesine düşünmesine olanak tanır. Tek başına olma deneyimi, dış etkenlerin gürültüsünden arınmış bir ortamda, kişinin içsel huzuru bulması ve kendisiyle daha derin bir bağlantı kurması için bir fırsattır.

Bir koçluk görüşmesinde, bireyin tek başına olma deneyimi hizmet eder çünkü bu deneyim, koçluk sürecinde derinlemesine bir içsel keşif ve dönüşüm sağlar. Birey, kendi düşüncelerini ve duygularını daha derinlemesine sorgulayarak, koçluk sürecinde ortaya çıkan soruları daha etkili bir şekilde ele alabilir ve kendi içsel bilgeliklerini keşfedebilir.

Tek başına olma deneyimi, yalnızlıkla sıklıkla karıştırılsa da, aralarında önemli farklar vardır. Yalnızlık, genellikle sosyal bağlantıların eksikliği veya izole hissetme durumunu ifade ederken, tek başına olma, bilinçli bir tercih veya içsel keşif süreci olarak algılanabilir. Yalnızlık genellikle negatif bir duygu olarak algılanırken, tek başına olma pozitif bir deneyim olabilir ve kişinin kendini daha iyi tanımasına ve anlamasına hizmet edebilir.

Sonuç olarak, tek başına olma deneyimi, koçluk görüşmelerinde derin diyalog ve sorgulamaya hizmet ederken, kişinin kendini bilme ve anlama pratiğine değerli bir katkı sağlar. İşi ”dinlemek ve anlamak” olan birinden profesyonel destek almayı da içerebilir. Bu deneyim aynı zamanda yalnızlıkla karıştırılmamalıdır; çünkü tek başına olma, içsel bir keşif ve dönüşüm süreci olarak algılanabilir ve kişinin içsel dünyasına derinlemesine dalmak için bir fırsat sunar.

Kendini ortaya koymak/risk almak

Kendini ortaya koymak, görünür olmak insanın kendi iç dünyasında yer alan birçok dev/yaratık ile (korkular) yüzleşmesini gerektirir. Kendini ortaya koyup risk alan kişi kahramanca bir eda ile bu devlerin üzerine atılarak erdemler kazanır. Cesaret, çaba, irade gibi yansıttığı erdemler yaşamda kendini bilme ve anlama yolundaki önemli kazanımlardır.

Mitolojik hikayelerde de kahramanın yolculuğunda gördüğümüz gibi kahraman birçok risk alır ve zorlukla karşılaşır. Bu zorluklar aşıldığı vakit kahramanın benliği ve bilincinde bir dönüşüm gerçekleşir.

Gerçekleşen dönüşümle birlikte kahraman ben’den biz’e hizmet etmeye, insanı ve yaşadığı toplumu da düşünerek kurtarmaya bir nevi gönüllü olur.

Dolayısıyla kendini ortaya koyan, risk alan insan içsel olarak güçlenmiş, bu vesileyle daha iyi bir insan olmuştur. Daha iyi bir insan olma yolunda kendini bilmeye ve anlamaya adamış kişi ise nihayetinde çevresine ve yaşadığı topluma da ”iyi” idealine karşı kendine ettiği liderliği, herkese liderlik ederek gösterecektir.

Herkes için başlattığımız ”Uygun Bütçeli Koçluk” projesi Mayıs ayı içinde 5 kişi ile sınırlı olarak devam ediyor. Başvuru için son tarih 10 Mayıs. Başvuru ve detaylar için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli.

https://docs.google.com/forms/d/1qxAOjp4QmMUEdHcIgftGraEYrnvNrkukux7mp_k1vfE/edit

Kendini bilmenin ve anlamanın pratiği bir süreçtir ve varoluş boyutudur. Bu yüzden de yolculuktur. Siz de güvenli ve şefkatli bir topluluk içerisinde kendiniz ile bağlantınızı güçlendirmek ve arzuladığınız olumlu değişimleri yaratmak için 17-18-19 Mayıs İzmit Karacabağ Evleri‘nde düzenleyeceğimiz ”İçsel Büyüme Yolculuğu” kampımıza katılabilirsiniz.

Kamp programı ve erken kayıt indiriminden faydalanmak için bana @isilcetinkaya Instagram adresimden ya da [email protected] e-mail adresimden ulaşabilirsiniz. Sevgiler.

İlginizi çekebilir: Ruhsal eğitmen olarak duygularımız: Suçluluk ve utanç

Işıl Çetinkaya
Anka Koçluk Okulundan temel koçluk eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerika University of Northwest "Yönetici Koçluğu ve Mentörlük" yüksek lisans programı "Transaksiyonel Analiz", "Gestalt Psikoloji", "Bilişsel ... Devam