Kendi yolculuğumuzun kahramanıyız: Bu ruhsal yolculukta hangi evrelerden geçeceğiz?

Dönüşüm yolculuğu uzundur, evreleri vardır. İnişli, çıkışlıdır ancak macera ve keşiflerle dolu, yapabileceğin en heyecanlı yolculuktur. Hatta bu dünyada olmamızın amacı bu yolculuğa çıkmak ve bu yolculuğu tamamlamaktır. Uyanıştan ustalığa giden o muhteşem yolcuğu!

Ancak, bu yolculuğun belli aşama ve evreleri vardır! Bu bölümde, ruhsal uyanış yolculuğuna çıktığımızda başlangıç ile varış noktası arasındaki geçilmesi muhtemel aşamaları anlatacağım. Ben bu aşamaları “evreler” olarak adlandırıyorum. Herkesin kendi yolculuğu eşsiz ve kendisine özel olduğuna göre, her kişi bu evreleri kendine özgü bir şekilde ve sürede deneyimleyecektir. Öte yandan, her evrenin herkes için geçerli bazı özelliklerini bilmek, neler olduğunu anlayabilmek açısından önemlidir. Bazen kendimizi çok iyi, bazen de kötü hissedebiliriz. Bir aşamada uzunca bir süre takılıp bu döngüden çıkamayacağımızı zannedebiliriz. Evrelerin özelliklerini bilmek için dönüşüm yolcusunun yol haritası edinmesi gerekir. Her yolculukta olduğu gibi bazen soluk almak için yavaşlar veya duraklar, bazen de varışa doğru hızla ilerleriz.

Farklı akımlar bu aşamaları 4’ten 12’ye kadar gruplandırabiliyor. Burada ben kendi yolculuğumdan ve deneyimlerimden hareketle bu aşamaları okuyucunun kendi süreçlerini anlaması adına, yol gösterici ve aydınlatıcı olacağına inandığım şekilde, oluşturdum.
Detayları ile açıklayacağım “9 EVRE” şunlardır: 

  • 1. Evre: Uykudaki insan
  • 2. Evre: Uyanış başlangıcı / Arayış, sorgulama
  • 3. Evre: Uyanış / Uyanış çağrısı
  • 4. Evre: Yolculuk ve araf
  • 5. Evre: Anlama / Kavrayış / Yeni dünya
  • 6. Evre: Dönüşüm / Farkındalık
  • 7. Evre: İleri bilinç
  • 8. Evre: Tam yaratım / Ustalık
  • 9. Evre: Aydınlanma ve büyük üstatlar

Bu ruhsal yolculukta amacımız, yani varış noktamız “USTALIĞA” diğer bir deyişle “MASTERY”ye ulaşmaktır. Her yolcunun hikâyesi kendine özel olmakla birlikte, herkesin ortak noktası bu “evreler”den geçiyor olmasıdır. Öte yandan, kişinin hangi evrede ne kadar kalıp neler yaşayacağı tamamen kişiye özeldir ve hayat planıyla da bağlantılıdır. Kişinin karşılaştığı zorluklara ve sınavlarına karşı gösterdiği direnç ya da kabul yaklaşımı da bu evrelerdeki farklı deneyimleri şekillendirir.

Yola çıkarken bu sürecin inişli, çıkışlı olacağının farkında olmak çok önemlidir. Dönüşüm ve değişimi başlattığımızda bazen kaotik ya da acı verici birtakım aşamalardan geçmek durumunda kalabiliriz. Daha iyi olmayı beklerken, bazen daha kötü hissetmek kişiyi zorlayabilir. Bunun, sürecin doğal bir parçası olduğunu ve yeniyi yaratmak için eskiyi yıkmak zorunda kalabileceğimizi anlamalıyız. Bu deneyimlerin doğum sancıları olduğunu anlamak ve sağlam durabilmek büyük önem taşır. Eğer bu evreleri anlayıp herkesin farklı şekil ve sürelerde de olsa geçtiği sürecin doğal parçası olduğunu bilirsek bu yolculukta daha rahat, güvenli şekilde ilerleriz. Burada istediğim “Sevgili yolcu, her şey yolunda ve sen güvendesin. Sadece yeniden doğuyor ve dönüşüyorsun!” mesajını vermek.


Bu yolculuğa çıkma amacın, kendi hayatının kahramanı olabilmektir aslında. Hayatını dönüştürebilecek, takılı kaldığın noktadan seni kurtarabilecek yegâne güç senin içindedir. Kurtarıcı ya da kahraman olabilecek “O” kişi sensin.

Joseph Campbell, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı kitabında “kahraman arketipi”nin geçtiği süreçleri anlatır. Belirlemiş olduğum 9 evre de aslında kitapta adı geçen kahramanın ilerlediği bu aşamalarla paralel özelliktedir. Her evrede kahraman arketipinin hangi evresine benzediğini belirteceğim.

Evrelere geçmeden önce bilmen gereken en önemli nokta bir anlamda kendi hayatının kahramanı olduğun bir yolculuğa çıkmak için ve dünyanı kurtaracak “O” kişi olabilmek için emek vermen gerektiği.

Not: Ruhsal Rönesans kitabımdan aldığım bu bölümün devamında tüm evreler detaylı olarak anlatılmaktadır.

Sevgi ve ışıkla kalın…

İlginizi çekebilir: Kelebek etkisi: Kanatlarımızı bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çırpmak

Zekiye Olgaçay Ruhsal Dönüşüm Rehberi & Regresyon Terapisti
“Ruhsal Rönesans” kitabının yazarıdır. Babasının büyükelçi olması nedeni ile çocukluğunu Brezilya, Mısır, Kuwait, Çekoslovakya, İngiltere gibi dünyanın birçok farklı ülkesinde, 5 farklı kıtada geçirdi. ... Devam