Kahvaltı yapmalı mı, yapmamalı mı: Cevap bedeninizde gizli

Geçtiğimiz hafta Dr. Öz’ün açıklamalarından sonra kahvaltı konusu gündemimize oturdu. Bir taraftan “kahvaltı yapalım” diyenler diğer taraftan “kahvaltı gereksiz, yapmasak da olur” diyenler… Eğer senin de bu konuda kafan karıştıysa hadi gel beraber bakalım kahvaltı meselesine.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; herkes için geçerli tek bir beslenme programı, beslenme durumu veya diyet listesi maalesef mümkün değil. Diyelim ki 5 kardeşsiniz, yaşlarınız, cinsiyetleriniz, birçok özelliğiniz farklı. Tişört alacakken “beşimizin ortalaması 38 beden, o zaman hepimize 38 beden alalım” der misiniz? Ya da 38 beden bir tişört hepinizde aynı durur mu? Elbette hayır, o zaman tek bir beslenme durumunu/doğrusunu/yanlışını toplumun tamamına nasıl genelleyebiliriz?

Kahvaltı günün en önemli öğünü mü?

Kahvaltı günün en en en önemli öğünü müdür bilemem ama önemli öğünlerinden biri olduğu kesin ve bu durum da kişiden kişiye göre değişir. Aynı şey günün diğer öğünleri için de geçerli. Gün içinde yaptığın bütün tüketimlerin önemi tamamen sana ve bedeninin ihtiyaçlarına göre değişir.

Kahvaltı yapmak sağlıklı mı?

Bu sorunun cevabı da kahvaltıda neler tükettiğine göre DEĞİŞİR. Eğer Amerikalılar gibi sadece bol yağlı bacon, fazlasıyla yumurta, pancake, waffle ve bol basit şeker dolu bir kahvaltı yapıyorsan, kahvaltı senin için zararlı olabilir. Ama eğer ihtiyacın kadar yumurtanı, peynirini, sebzeni ve tahılını tüketiyorsan kahvaltı senin için sağlıklı! Üstelik bu konuda yapılan birçok çalışma var. Güne kahvaltıyla başlayan bireylerin kilo yönetiminde ve kilo kaybında daha başarılı olduğunu gösteren çalışmaların yanı sıra, kahvaltının sağlık faydalarına odaklananların sayısı da oldukça fazla.

Mesela geçtiğimiz yıl Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde yapılan çalışma, günlük beslenme düzeninde kahvaltıyı atlamanın kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını söylüyor.

Çalışmada bireyler yüksek enerjili kahvaltı tüketenler, düşük enerjili kahvaltı tüketenler ve kahvaltıyı atlayanlar olarak üç gruba ayrılmış. Çalışma sonucunda, yüksek enerjili kahvaltı tüketenlerin, kahvaltıyı atlayan veya düşük enerjili kahvaltılı tüketen bireylere kıyasla daha sağlıklı damar yapısına sahip olduğu bulunmuş.

Kahvaltı yapmak zorunda mıyız?

DEĞİŞİR, eğer büyüme ve gelişme çağındaysan, okul dönemindeysen, gebe veya emziren anneysen bence yapman gerekli! Düzenli öğün yapmanı gerektirecek herhangi bir sağlık sorunun varsa kahvaltı yapman gerekli! Özellikle adölesanlarda ve okul çağı çocuklarında yapılan çalışmalar, kahvaltının okul başarısını, bilişsel performansı ve odaklanmayı artırdığını söylüyor.

Eğer sağlıklı bir yetişkinsen ve zaten oldum olası kahvaltı alışkanlığın yoksa, sadece daha sağlıklı olabilmek adına alışmadığın ve sürüdüremeyeceğin bir düzeni hayatına sokmana ve her sabah krallara layık bir kahvaltı yapmana gerek yok, uygun bir alternatif bulunabilir.

Kısacası her konuda olduğu gibi bu konuda da kesin bir yargı yok. Kahvaltının da, akşam yemeğinin de, öğle yemeğinin de senin için, bedenin için gerekli olup olmadığını, saat kaçta yemen gerektiğini, saat kaçta yememen gerektiğini ve hatta neleri tüketip neleri tüketmemen gerektiğini bedenin sana zaten söylüyor.

Tek yapman gereken değişen beslenme trendleri yerine bedenini dinlemek…

İlginizi çekebilir: Sınırlayıcı, yasaklayıcı beslenme programları ‘out’: En doğru beslenme programı, gerçekçi ve sürdürülebilir beslenme programı

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam