Joseph Pilates’in en ünlü 10 sözü ve ardındaki felsefe: Bölüm 2

Yazının ilk bölümüne Joseph Pilates’in en ünlü 10 sözü ve ardındaki felsefe: Bölüm 1 linki üzerinden ulaşabilirsiniz. 

6. ” İyi tasarlanmış, doğru ve dengeli sıralamayla uygulanan birkaç hareket, saatlerce yapılan yarım yamalak egzersizlerle ve zorlama esneme hareketlerine eşdeğerdir.”

Joseph Pilates, bu sözüyle antrenman yapacak bireyin yaşı, hareket geçmişi ve kabiliyeti gibi önemli ayrıntılar hesaba katılmadan yapılan zorlama egzersiz yöntemlerinin yararından çok zararına vurgu yapmıştır. Bununla birlikte dengeli ve merkez odaklı egzersizlerin niceliğinden çok niteliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor. Mevcut futbol, basketbol vb. gibi büyük spor kulüplerinin oyuncularının antrenman sistemleri içerisine pilatesi dahil etmeye başlaması da tesadüf olmasa gerek.

7. “Nefes, yaşamın ilk ve son eylemidir. Hayatımız buna bağlı.”

Joseph Pilates, kan basıncını dengelemek, gergin kasları esnetmek ve postürümüzü dikleştirmeye yardımcı kasları harekete geçirmek için bazı nefes alma tekniklerini kendi metodunda oldukça fazla kullanmıştır. Doğru nefes aldığınızda organlarınıza oksijen taşıyan kalbiniz daha az yorulur, stresle başa çıkmanız kolaylaşır, uyku kaliteniz artar ve birçok hastalığın da oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Pilates egzersizlerinizde ideal olan burundan alınıp verilen nefesler olsa da ilk etapta bu yöntem sizi zorlarsa burundan alıp ağızdan verme yöntemini kullanabilir, nefes alma kapasiteniz arttıkça da ideal yönteme geçiş için kendinize alan açmayı deneyimleyebilirsiniz.

8. “Kontroloji, yalnızca şişkin kaslar üretmek için tasarlanmış gelişigüzel egzersizler sistemi değildir.”

Joseph Pilates bu sözüyle uyguladığı kontroloji sisteminin vücut geliştirmeyle değil, sağlıklı yaşam ile ilgili kısmına dikkat çekmiştir. Pilates’i fitness, body building gibi egzersizlerden ayıran en önemli özellik, büyük kas grupları yerine ince ve derin kas gruplarını çalıştırmasıdır. Çok daha yavaş ve konsantrasyonla, derin kas gruplarını aktifleştirmeyi amaçlar. Derin kas grupları çalıştırılmadan sadece büyük kas grupları çalıştırıldığında vücutta dengesizlikler ve sakatlıklar ortaya çıkabilir. Ancak pilatesle merkez (core) bölge kasları ve omurga etrafındaki derin kaslar çalıştığında omurganız dik ve güçlü hale gelir. Bu da sağlık demektir.

9. “Egzersiz yaptığınız her seferde doğru harekete odaklanın, aksi halde bunları uygunsuz bir şekilde yapar ve böylece tüm hayati faydaları kaybedersiniz.”

Joseph Pilates, omurga sağlımızı tekrardan kazanmak için doğru hareketlerin seçilmesinin öneminden bahsediyor. Hareketsizlik ve alıştığınız duruş bozukluğunun önüne geçmek adına kas hafızasının düzenli uygulanacak doğru hareketlerle yeniden inşa edilmesini sağlamalısınız. Zaman içinde de bu kas hafızası hayatınızın bir parçası olarak tekrar otomatikleşerek sizi ideal postüre getirerek hayatınızda dengeyi yansıtacaktır. Vücudunuz bilinçli bir şekilde ve uğraş gerektirmeden kambur durmak yerine kendi doğası olan dik durmayı amaç edinecektir.

10. “Medeniyet fiziksel zindeliği bozar.”

Teknoloji sayesinde modern yaşamın bize sunduğu bazı avantajların- bilgisayar, tablet, telefon kullanımı, merdiven yerine asansör kullanımı, kısa mesafe yürüyüşler yerine araba kullanımı gibi- duruş ve kan dolaşımı üzerindeki negatif etkileri tartışılamaz. Bu etkilerin farkına vararak Joseph Pilates’in neredeyse 100 yıllık yöntemini modern yaşamınızın bir parçası haline getirerek ivmeyi terse çevirmenin elinizde olduğunu görün ve harekete geçin.

İlginizi çekebilir: Joseph Pilates’in en ünlü 10 sözü ve ardındaki felsefe: Bölüm 1

Tulya Türgen Fırat Pilates Eğitmeni ve Mindfulness Koçu
2006 Koç Üniversitesi Matematik Bölümü mezunuyum. Mezuniyet sonrası 7 yıl analitik yönümü kullanarak kurumsal hayatıma finans sektöründe yön verdim. Sonraki 10 yıl içerisindeyse fiziksel ... Devam