İşten ayrılma aşamasında izlemeniz gereken 5 adım

işten ayrılmak
İşten ayrılmada gereken 5 adım

Günümüz iş dünyasında saygı değer bireyler haline gelebilmek, uzun süreli bir çalışmanın ve emeğin ürünü. İş yerinizde sarf ettiğiniz her kelime, sergilediğiniz her davranış, kariyer yolunuzun her aşamasında karşınıza çıkabilir. Eğer işinizi bırakmak istiyorsanız, ne kadar hak ediyor olduklarını düşünürseniz düşünün, eski patronunuzu ve çalışma arkadaşlarınızı kesinlikle kötülemeden iş yerinizden ayrılmaya çalışmalısınız. Eğer işinizden saygınızı ve mesafenizi koruyarak ayrılabilirseniz, kendinize olan güveniniz ve gururunuz sizi gelecek kariyer basamaklarında daima ileriye taşıyacaktır.

Vedalar her zaman zordur. Öğle aralarında zaman geçirilen favori restoranınıza, haftanın 40 saatini beraber geçirdiğiniz insanlara, ofiste yaşadığınız güzel anlara veda etmek çok daha zordur. Fakat bugün ya da yarın, bir süre boyunca aynı işte çalıştıktan sonra, daha iyisini isteyerek bir şekilde çalıştığımız yerden ayrılıp, kariyer yolumuzda daha yüksek yerlere ilerleme ihtiyacı duyarız. Çalıştığınız iş yerini ne kadar seviyor ya da sevmiyor oluşunuza bağlı olmaksızın, tüm bağlarınızı bir anda koparmak ve işinizden ilişkilerinizi bozarak ayrılmak uygun bir yol değildir. Bu yazımızda sizlerle, işinizi bırakırken izlemeniz gereken doğru adımlara dair küçük öneriler sunmak istiyoruz;

1. Adım: Patronunuzla ya da yöneticinizle görüşün

İşinizden ayrılma sebebiniz, işvereninizle ya da yöneticinizle ilgili olabilir ve ayrılırken öç alma duygusuyla pişman olabileceğiniz davranışlar sergileyebilirsiniz. Ancak intikam duygularıyla hareket etmenin hiç bir probleme çözüm getiremeyeceğini akılınızdan çıkarmayın.

  1. İşten ayrılma kararı aldığınızda bunu paylaşacağınız ilk kişi çalışma arkadaşlarınız değil, yöneticiniz olsun.
  2. Yöneticinizle yüz yüze görüşebilmek için mutlaka bir zaman belirleyin. Bu açıklama kesinlikle e-mail yoluyla yapılmamalı, mutlaka yüz yüze bir görüşme ayarlanmalıdır.
  3. İşten ayrılmadan en az 2 hafta önce bunu yöneticinize mutlaka bildirmelisiniz. Eğer üzerinde çalışmakta olduğunuz bir proje varsa, bu daha erken bir zamanda yapılmalı ya da işten ayrılmak için projenin tamamlanması beklenmelidir.
  4. İstifanızı sözlü değil, yazılı bir şekilde ilgili departmana iletmelisiniz. Zaten insan kaynakları departmanı konuyla ilgili resmi bir evrak talebinde bulunacaktır.
  5. Yöneticinize ayrılma sebebinizi mantıklı bir çerçevede açıklamaya ve duygusal açıklamalardan uzak durmaya çalışın. Yeni işinizin şu anki işinizden daha iyi olan yönlerini açıklamak ya da daha yüksek bir ücret beklentiniz olduğunu söylemek uygun olacaktır.
  6. Kibar olun. Mümkünse ayrılmak istediğiniz işle ilgili olumlu bulduğunuz şeylere odaklanmaya ve yöneticiniz üzerinde pozitif bir izlenim bırakmaya çalışın.

 2. Adım: Çalışma arkadaşlarınızla anlaşın

  1. Yöneticinizle olduğu gibi, en yakın çalışma arkadaşlarınızla da ayrılma sebebinizi konuşmanız gerekiyor. Ancak kendinizi tüm detayları vermek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Ayrılma sebebinizi basitçe ve anlaşılır şekilde çalışma arkadaşlarınızla paylaşın.
  2. Konuşmalarınız sırasında asla çalışma arkadaşlarınızı, işvereninizi ya da yöneticilierinizi aşağılamayın.
  3. Aynı şekilde, yeni işiniz ve iş yerinizle ilgili abartılı açıklamalarda bulunmayın ve karşılaştırmalardan uzak durun.
  4. Eğer gerçekten çok dolduğunuzu düşünüyor ve bunu başkalarıyla paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız, bu işi çalışma arkadaşınız olmayan kişilerle ve iş saati dışındaki bir zaman diliminde gerçekleştirmeye çalışın.

 3. Adım: Son haftanız

  1. Tüm görevlerinizin ve sorumluluklarınızın tamamlandığından ya da diğer çalışanlar tarafından paylaşıldığından emin olun.
  2. Eğer yerinize geçeçek olan kişi siz henüz ayrılmadan işe başladıysa, zamanınızı bu kişiyi eğiterek ve yaptığınız işleri tanıtarak geçirmeye çalışın.
  3. İnsan kaynakları departmanında bulunan adresinizin, telefon numaranızın ve e-mail adresinizin doğruluğunu kontrol edin.
  4. Yöneticinizden ve çalışma arkadaşlarınızdan yazılı geri bildirimler rica edin.
  5. İletişimde kalmak istediğiniz kişilerin e-mail ve telefon numaralarını aldığınızdan emin olun. Kendi bilgilerinizi de bu kişilerle paylaşın.

 4. Adım: Son gün

  1. Zaman zaman işe geç geliyor olsanız bile, son gün işe tam zamanında gelmeye çalışın.
  2. Aynı şekilde, giyiminize ve dış görünüşünüze o gün ayrı bir özen gösterin.
  3. Çalışmasanız bile bunu açık açık yapmayın. Yapacak işiniz olmasa da, tüm gün boş gezerek zorla orda bulunuyorsunuz imajı vermeyin.
  4. Evinizde olabilecek, şirkete dair ne varsa geri getirin ve ilgili birime teslim edin.
  5. Masanızı temizlerken, bilgisayarınızdan da kişisel her şeyinizi temizlediğinize emin olun.
  6. Gün sonunda çalışma arkadaşlarınıza teşekkür etmek ve veda etmek için bir kaç saatliğine ofis civarında bir yerde bir buluşma organize edin.

5. Adım: Ayrıldıktan sonra

Adres defterinizdeki eski çalışma arkadaşlarınızla en az 6 ayda bir iletişime geçin.

İşten ayrılmak, iyi şekilde ayrılıyor olsanız bile oldukça zor bir süreçtir. Ayrıldıktan sonra bir süre dinlenmeye, kafanızı boşaltmaya ve eski arkadaşlarınızla kutlama yapmaya çalışın. Süreci ne kadar normalleştirebilirseniz, değişim sizin için o kadar kolay olacaktır.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!