İş yerinde sağlıklı beslenmek için yapmanız gerekenler

Günlük yaşantımız bazen sağlıklı beslenmemize engel olabiliyor. İş ortamında, yaşadığımız stresi azaltmak için daha sağlıksız atıştırmalıkları tercih edebiliyoruz. Özellikle masa başında çalışıyorsak ve gün içinde az hareket ediyorsak, tükettiğimiz sağlıksız yiyecekler yüzünden vücudumuz gerektiğinden fazla kalori alabiliyor. Aynı zamanda, masa başında sürekli olarak tuzlu ve şekerli gıda tüketmek, diyabet, obezite ve kalp hastalıkları riskini artırıyor. Bu riski azaltmak için ofis ortamında gün boyu enerjimizi yüksek tutabilecek sağlıklı yiyecekler tüketmemiz gerekiyor.

iş yerinde sağlıklı beslenme

Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Özge Yüksel, ofiste sağlıklı beslenmenin püf noktalarını şöyle özetliyor:

Düzenli uyumaya dikkat edin

Sağlıklı bir uyku sağlıklı vücudu da beraberinde getiriyor. Gece iyi uyku uyuyamamanız gün içerisinde yorgun olmanıza ve size enerji verecek yiyeceklere, kahveye ve çaya fazla miktarda yüklenmenize sebep oluyor.

düzenli bir uyku

Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin

Sabah öğününü asla atlamayın. Güne iyi bir kahvaltı ile başlayanların gün içerisinde de sağlıklı tercihler yaptığı görülmüştür. Protein kaynaklarından zengin beslenmek daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor, böylece gün içerisinde daha fazla sağlıksız tercihler yapmanızı da engellemiş oluyor. Eğer sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği arasında açlık hissediyorsanız 1 porsiyon meyve ile ara öğün yapabilirsiniz.

Öğle aralarında sağlıklı tercihler yapın

Öğlen yemeğinde dışarı çıkamıyor ve ofiste yemek zorunda kalıyorsanız dışardan söyleyeceğiniz ızgara tavuk/et veya tavuklu bir salata/ayran veya tost/ayran veya evden getireceğiniz peynirli /tavuklu bir sandviç ve yanına alacağınız 1 kase yoğurt sizin için sağlıklı bir seçim oluşturacaktır.

Sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun

Çekmecenizde aralarda atıştırmak için kuru meyve, ceviz, badem, kepekli galeta, diyet bisküvi, süt gibi atıştırmalıklar bulundurun. Metabolizmamızı hızlandıran ve çok acıkıp bir sonraki ana öğünde fazla miktarda yememizi engelleyen ara öğünlerdir. Bunları 3 – 4 saatte bir atıştırın.

Çay-kahve miktarını azaltın

Gün içerisinde çay/kahvenin yanına atıştırmalık olarak bisküvi, kek tercih edenlerdenseniz bu yiyeceklerden uzaklaşmak için çay/kahve miktarınızı da gün içerisinde azaltın. Kalorili, şekerli içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Masanıza sürahi alın ve bol bol su tüketin. Stresi azaltan rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı ve ıhlamur tüketin.

Öğünleri atlamayın

Eğer gece geç saatlere kadar çalışmak zorundaysanız ve akşam yemekleriniz geç saatlere kaymak zorundaysa akşam yemek yemek için eve gitmeyi beklemeyin. Öğlen tercih ettiğiniz alternatifleri akşam ofiste de tercih edebilirsiniz.

Yemek yemek için zaman ayırın

Yavaş yemek yemek mideniz ve beyniniz arasındaki senkronizasyonun kurulmasını sağlıyor. Bu nedenle yemek yemek için ayrı bir zaman ayırın ve bu zamanı ağırdan alın. Şu an sadece yemek yemek için oturuyorum ve ben yemek yiyeceğim cümlesini kendi kendinize tekrar edin.

15 dakikada bir hareket edin

Çalışırken herhangi bir şey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alın. İş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla değil, yerinizden kalkarak yüz yüze yapmaya özen gösterin. Ofis içinde yapacağınız her hareket gün içerisinde harcadığınız enerjinin artmasına sebep olacaktır.

iş yerinde hareket

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!