İş dünyasının dengesiz ortamında, denge düzeyinde kalabilmek için Yoga

yoga ve iş dengesi

Herhangi bir iş günümüzü düşünelim: bizlerden bitirmemiz istenen acil işler, yoğun analiz gerektiren süreçler, sunumlar, toplantılar ve en önemlisi insanlar. Bir gün boyunca belki moralimizi bozacağımız, belki sinirlenebileceğimiz, belki de içimize atmamız gereken bir çok olay veya durum ile karşılaşıyoruz. Sabah girdiğimiz ofis kapısından o iş günü bitiminde aynı insan olarak çıkabiliyor muyuz? Ya da çıkışta özellikle duygusal anlamda daha yorgun, daha tutuk, daha öfkeli, daha neşeli veya daha gergin mi oluyoruz?

Yoga tanımı dolayısı ile tam bir ‘’dengelilik’’ halidir. Yoga felsefesi, özellikle Yoga bilgisinin ele alındığı Jnana (sanskritçe bilgi) yoga, etrafımızda ne olursa olsun, iyi olarak düşündüğümüz bir oluşa ne çok sevinmeyi ne de kötü olarak düşündüğümüz bir oluşa çok üzülmeyi tavsiye eder, yani herhangi bir oluş veya bilgi karşısında hep aynı oluş ve denge seviyesinde kalabilmeyi bizlere öğütlemektedir. Bu süreç için ise yoga çalışmalarımız özellikle asana (yoga duruşları), yani seanslarda göreceğiniz duruşlar ve ayrıca meditasyon, yani aklı, bedeni ve nefesi sakinleştirerek dengede kalabilme haline gelme çalışmalarını önerir. Her durumda dengelilik halimizi koruyabilmek ise, gerek iş hayatımızda olgun ve yerinde kararlar almamızı gerekse daha çok tercih edilen bir takım arkadaşı olmamızı sağlayabilir.

Sizler de iş hayatımda tepkilerimi kontrol edemiyorum, iş çıkışında işe geldiğim halimden daha farklı oluyorum, bir türlü iş stresimi ve yorgunluğumu atamıyorum diyorsanız, tavsiyem bir an önce yoga ve meditasyon ile tanışmanız.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.  

 

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam