İnsanlık için yeni bir umut: Farelerde Alzheimer tedavisi yapıldı

İnsanlığın yüzyıllardır tedavisini bulmaya çalıştığı hastalıklardan biri Alzheimer. Bu hastalığa sahip farelerde yapılan araştırma sonucu farelerde Alzheimer tedavisi yapıldı ve bu durum insanlık için de büyük bir umut oldu.

Yaklaşık 20 yıldır bilim insanları Alzheimer semptomları gösteren hastaların tedavisi için amiloid beta plakaları araştırarak beyin üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Ancak Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, yeni araştırmalarına göre bu plakların tamamıyla üretildiği proteinleri kaldırabilen bir antikor geliştirdiler.

Farelerde Alzheimer tedavisi yapıldı

Birkaç yeni klinik çalışma plakları hedeflemek için antikorları kullanmaya çalışsa da hiçbiri bu deneme aşamalarını geçememiş ve birçok tedavi sürdürülemez yan etkilere neden olmuş. Yapılan yeni araştırmanın en önemli detayı ise bu yan etkileri ortadan kaldırması.

Her yıl Alzheimer hastalığının tedavisi için milyonlarca dolar harcansa da hastalığın tedavisi konusunda şu ana kadar net bir sonuca ulaşılamamıştı. Şimdiyse öncekki çalışmaların aksine hastalığın arkasındaki anahtar genetiklerin yanı sıra beynin anahtar biyolojik işareti de biliyoruz: Amiloid beta protein plakları.

Bu plaklar, nöron hücrelerini kaplayan yağ zarlarından gelen protein parçalarından oluşuyor. Normal olarak, eğer bu parçalar koparsa, doğal olarak oluşan enzimler onları parçalayabilir ve böylece bir kümeye dönüşme şansları olmaz.

Her ne sebeple olursa olsun, bu doğal atık giderme, Alzheimer’lı insanların beyinlerinde gerçekleşmez.

Farelerde Alzheimer tedavisi yapıldı

Bilim insanları, bu proteinler biriktikçe ve birbirine yapıştıklarından bu sinir kavşaklarının ateşlediği elektrik sinyallerini bloke ettiğini düşünüyordu. Bu durum üzerine ilaç ve biyoteknoloji şirketleri ile akademisyen araştırmacılar da bu plakları hedef alan antikorları incelediler, ancak son zamanlarda, ilaç devi Eli Lily bu yaklaşımla geliştirdiği en umut verici ilacı bırakmak zorunda kaldı.

Ancak yapılan son araştırma ilaçlar arasında ön plana çıkarak şu ana dek yapılan araştırmaları geride bırakacak gibi görünüyor. Tüm dengeleri değiştirecek bu deneyin en önemli parası ise içerisinde çok daha küçük proteinler barındıran APOE.

Araştırmacılar yeni çalışmalarını ilk önce fareler üzerinde uyguladılar. 6 hafta süren araştırma boyunca fareler HAE-4 ile tedavi edildi ve farelerin amiloid beta proteinlerinin seviyesi tedavi öncesinin yarısına kadar düştü. Antikor, APOE proteinini seçebildi ve bunu yerinden çıkardığında, daha büyük amiloid proteinin geri kalanını onunla birlikte almayı başardı.

Çalışmayı yürüten Dr Holtzman, “Eğer çalışmalara vaktinde başlanırsa plakalara müdahale ederek unutkanlık, kafa karışıklığı ve kavramsal zayıflamanın önüne geçebiliriz” şeklinde açıklama yaparak insanlardaki Alzheimer tedavisi için hazır olduklarını da belirtti.

İlginizi çekebilir: İnsülin direnci konusunda bilinçlenerek Alzheimer hastalığını önlemek mümkün

Kaynak: Daily Mail

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!