Hırslarıyla hareket eden rekabetçi insanlarla mücadele etmenin yolları

Rekabetçi insanlar hayatın her yerinde karşımıza çıkabilir ve bazı durumlarda onlarla mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Bu kişiler bizim yan komşumuz, iş arkadaşımız veya ailemizden biri olabilir… Hırslarıyla hareket eden kişilerden her daim uzak durmamız imkansız. Çünkü günümüzde rekabet her yerde ve bizi buna mahkum bırakan bir sistem var. Aynı işi isteyen onlarca kişi veya hakimiyeti ele alıp lider olmak isteyen aile üyeleriyle sık sık karşılaşmak mümkün.

Günümüzde rekabet her yerde ve bizi buna mahkum bırakan bir sistem var.

Rekabetçi kişiler aynı zamanda zorlayıcı ve provakatif olabildikleri için, karşı tarafı huzursuz ve kaygılı hale getirmeleri muhtemeldir. En çok düşülen tuzak, bu yapıda biriyle ilişki kurulduğunda, kendi yeti ve becerilerinin sorgulanmasıdır. Bu açıdan düşük öz saygı da bu kişilerin oyunlarına gelme konusunda büyük rol oynuyor.

Araştırmalar gösteriyor ki, birden çok öz saygı tipi var. Bazı kişiler dış faktörleri göz ardı ederek veya sonuçları önemsemeyerek sıkı güvenlikle kendi saygı değerlerini koruyorken, bazı kişilerin öz saygısı dışa çok açık oluyor ve her durumdan etkilenebiliyorlar. Bu tip kişiler bir şeyleri güzel başardığında çok iyi hissedip, kendilerini diğerlerinden üstün görürken; ufacık bir engelle karşılaştıklarında ise utanç ve suçluluk duyuyorlar. Böylece sosyal ortamda ve statülerinde kaygılı bir hal alıyorlar. Aile tutumu da hırsların ve rekabetin oluşumunda büyük rol oynuyor. Bazı aile tiplerinde ödül ceza sistemi hakim oluyor. Eleştirel ve takdir eden tutumlar ön planda olunca kişinin duyguları ve duygusal ihtiyaçları göz ardı edilmiş oluyor. Böyle bireyler yetişkin hayatında da duygulardan kopuk, başarı odaklı, rekabetçi hayatları seçip hayatta kalabilmeyi, başarmak ve sivrilmekle eş değer görüyorlar.

Rekabetçi insanlarla nasıl başa çıkılır?

“Ne yapılabilir?” kısmına gelince, özellikle iş ortamında bu tip insanlar grup çalışmasını bireysel şova çevirmeye çalışıyorsa, ya üstlerinizi bu durumdan haberdar etmelisiniz veya kendi içinizde sınır çizmelisiniz. Bu tarz insanlarla çalışmak iş vereninizin sizi ve becerilerinizi yanlış değerlendirmesine sebep olabileceği için iş arkadaşınız yerine yaptığınız işleri üstlerinize bilgi vererek devam etmelisiniz. Sosyal hayatınızda karşılaştığınız rekabetçi kişilere sınır koyabilirsiniz. Aile içindeki rekabetçi kişiye ise, bu rekabetin nasıl bir duygu yarattığını ve bu duyguya ulaşmak için başka hangi yolları kullanabileceğini gösterebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Mücadele edip tekrar ayağa kalkabilme gücü: Duygusal esneklik

Nihal Tural Klinik Psikolog
Nihal Tural; Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünü ve Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü yüksek lisans mezunudur. Öğretim hayatının yanı sıra alanında uzman kişilerden terapi eğitimlerini ... Devam