Her kadının menstrual döngüsüyle ilgili mutlaka bilmesi gereken 8 şey

Tüm kadınların var oluşunun bir parçası olan ve her ay deneyimlediği adet döngüsü, kimisi için çok kolay geçerken kimisi için ağrı, sancı ve acı içinde geçen bir deneyime dönüşebiliyor. Bu süreçte yaşanan hormonal değişimler, bedende ve ruh halinde değişikliklere neden olabiliyor ve bu değişimler kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyecek kadar ciddi sonuçlanabiliyor.

Her ay yaşandığı için alışıldık hale gelen ve günlük hayatı etkilemediği düşünülen menstrual döngü, aslında kadınların hayatına fazlasıyla etki ediyor. Toplumda kısa bir süre öncesine kadar tabu olarak görülen ve üzerine pek konuşulmayan adet döngüsüyle ilgili her kadının mutlaka bilmesi gereken 8 önemli konuyu sizler için derledik.

Menstrual döngü, tıpkı ayın döngüsü gibi 28 günlük bir periyodu kapsar

Birçok kadın menstrual döngü dendiğinde sadece 5-7 gün süren kanama periyodunu dikkate alır ancak menstrual döngü aslında 28 günlük dönem aralığına yayılmış bir değişim periyodudur. 28 günün her birinde vücuttaki hormon dengeleri farklı şekilde değişir ve tüm bu değişimler hem bedensel hem de psikolojik olarak sizi etkileyerek farklı davranışları ve duygu durumlarını beraberinde getirir. Tıpkı ayın bazen tam olarak kendini gösterip bazen ortalıktan kaybolması gibi, kadınlar da bu döngünün her gününde yavaş yavaş değişen bir ruh hali ve bedenle, sürekli olarak dönüşüm geçirirler.

28 günün her birinde vücuttaki hormon dengeleri farklı şekilde değişir ve tüm bu değişimler hem bedensel hem de psikolojik olarak sizi etkileyerek farklı davranışları ve duygu durumlarını beraberinde getirir.
Kanamanızın başlaması sancılı olsa da psikolojik olarak rahatlatıcı bir dönemdir

Menstrual döngünün birinci gününü kanamanızın başladığı ilk gün olarak düşünebilirsiniz. Reglinizin başladığı ilk birkaç saatten itibaren östrojen seviyeniz yavaş yavaş artmaya başlar ve östrojen hormonunun artmasıyla birlikte kendinizi regl öncesi dönemde olduğunuzdan çok daha hafif hissetmeye başlarsınız. Kanamanızın başladığı dönem her ne kadar kasıklarınızdaki kasılmaların neden olduğu ağrı nedeniyle biraz sancılı geçse de, psikolojik olarak rahatladığınız bir zamandır. Evdeki kurtulmak istediğiniz fazlalıklardan, hayatınızda istemediğiniz insanlardan, size zarar veren duygulardan kurtulmak için için mükemmel bir zaman!

Vücudunuzun en geçirgen yeri vajinadır

Vajinanız bir sünger gibi ona değen ne varsa içine çekerek bedeninize aktarır. Bu nedenle eğer regl olduğunuzda tampon kullanıyorsanız beyazlatıcı ve diyoksin içermediğinden emin olun. Diyoksin kanserojen bir kimyasaldır ve miktarı ne olursa olsun vücudunuza zarar verir. Bu nedenle tampon ve ped seçiminde %100 organik ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Tampon ve ped seçiminde %100 organik ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Östrojen enerji ve neşe verir

Menstrual döngünün ikinci haftasında, yani kanamanız sona erdiğinde östrojen hormonunun fazla salgılanması dolayısıyla beyindeki serotonin seviyesi de artar. Bu artış enerjinin artması, sürekli neşeli olma hali ve üretkenlikle sonuçlanır. Yine bu dönemde kendinizi daha iyi ifade edebilir, dilsel becerilerinizde artış gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle enerji ve iletişim becerisi gerektiren işlerinizi bu dönemde başarıyla sonuçlandırabilirsiniz.

Yumurtlama dönemi güzelliğinize güzellik katar

Yumurtlama dönemi minik bir yumurtanın ovaryumlardan birinden (yumurtalık) salınarak uterusa (rahim) ilerlemesi dönemidir. Bu dönem genelde periyodunuzun başlangıcından 12-16 gün sonrasına denk gelir ve hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu dönem de bu dönemdir. Bu dönemde feromonlar sahnededir ve sizi karşı cinse çekici gösterebilmek için elinden gelen her şeyi yapar. Cildiniz güzelleşir, ilginç bir ışıltı kazanır ve fiziksel olarak değişiminizi fark edemeseniz de karşı cinse en çekici geldiğiniz dönem yumurtlama dönemidir.

Progesteron ile sezgisel ve duyusal becerileriniz artar

Yumurtlama dönemi devam ederken, azalan östrojen ve testesteron hormonuyla artan progesteron hormonunun etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlarsınız. Progesteron ve östrojen hormonu bir arada var olamadıkları için, progesteron seviyesi arttıkça östrojen azalır, östrojen artarken de progesteron hormonunda düşüş gözlemlenir. Bu dönemde içinize kapanma ve kendinize dönme ihtiyacı duyabilirsiniz. Sezgileriniz ve duyusal becerileriniz artar. Bu dönem reglinizin başlangıcından sonraki 3. ya da 4. haftayı kapsar. Bu dönemde içgüdülerinize güvenebilir, verdiğiniz kararlarda mantığınız yerine hislerinizin sesini dinleyebilirsiniz.

Beslenme düzeniniz önemlidir 

Menstrual döngünüzde hormonlar nedeniyle bedeninizde ve psikolojinizde yaşadığınız dengesizliklerle başa çıkmanın en kolay yolu beslenme düzeninize dikkat etmektir. Beslenme düzeninizde özellikle magnezyum ve multivitamin alımına dikkat etmeniz özellikle kanama periyodunda meydana gelen kasık kramplarıyla başa çıkmanızda size yardımcı olacaktır.

Beslenme düzeninizde özellikle magnezyum ve multivitamin alımına dikkat etmeniz size iyi gelecektir.
Hayır, delirmediniz!

Menstrual döngünün 4. haftasında, yani kanamanızın, dolayısıyla yeni periyodun başlangıcının hemen öncesinde progesteron hormonu en yüksek seviyelere ulaşır. Östrojen ve testesteron hormonu devreye girip kanamayı başlatmadan da inmez. Bu dönemde bedeninizin kendine dönme isteği karşılanmazsa, yani mecburen topluluk içinde bulunmanız gerekirse ve bir şekilde tek başınıza kalamazsanız duygu patlamaları, yaşayabilir, kolayca öfkelenebilir ve kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu yüzden periyodunuzun son haftasında biraz daha tek başınıza kalmaya ve kendinize zaman ayırmaya çalışabilirsiniz. 

Kaynaklar:
Honeycolony
MindBodyGreen

 

İlginizi çekebilir: Regl sancılarınızın hafiflemesine yardımcı olacak yoga pozları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!