Paylaşmanın önemi: Her gün paylaşmayı anlamlandıran 3 farklı yöntem

Paylaşma eylemi dilimizde birçok farklı anlamda kullanılabilmektedir. Paylaşma eylemi kimi zaman bir işi veya bir kişiye zamanını feda etmek anlamında kullanılırken, kimi zaman ise maddi anlamda paranı paylaşmak anlamında da kullanılmaktadır. Her durumda paylaşmak birçok farklı anlam taşıyor ve biz hep farklı anlamlarda kullanıyoruz. Aslında günümüzde paylaşma eylemi günlük hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Bu noktada paylaşmak eylemin size katkı sağladığı anlamında kullanılması kilit rol oynamaktadır. Hepimiz farklı insanlarız, hepimiz için her kelime farklı anlamlara gelebiliyor. Jennifer Iacovelli’nin  Simple Giving: Easy Ways to Give Every Day adlı kitabında şöyle bir tanım yapmıştır. “Karşılık vermenin en anlamlı halinde kullanılabilmesi için 2 bileşene ihtiyaç vardır. Bunlar gerçekten hayatında olumlu etki yaratmak isteyen bir kişi ve bu hareketinin bir kişiye veya bir şeye fayda sağlaması.”

Yazar Simple Giving isimli kitabında içerisinde gerçek hayat hikayelerinin ve birçok yararlı bilginin olduğu 6 farklı model paylaşıyor. Kitaptaki 6 farklı modelden 3 tanesini  yazımızda bulabilirsiniz.  ‘İyi niyet göstermenin en iyi tarafı bunu çok az ya da hiç para harcamadan yapabilirsiniz.’ şeklinde belirtiyor konuşmacı, danışman ve Simple Giving Lab ve Another Jennifer gibi birçok kitabın yazarı Iacovelli. Yazar olayı hali hazırda bazılarını hayatımızda uygulamamıza rağmen farkında olmadığımız örneklerle açıklıyor:

Her gün paylaşmayı anlamlandıran 3 farklı yöntem
İyilikle hareket ettikçe yaşamınızın ne kadar değişeceğini göreceksiniz

       1.İyilikle hareket edin

  • Kasada arkamızda çocuğuyla ilgilenen bir anneye yerinizi vermek
  • Bir yabancının kahvesini ödemek
  • Komşunuz için yemek yapmak
  • İtfaiye departmanına tatlı yollamak
  • Komşunuzun çöpünü çöp kutusuna boşaltmak
  • Herhangi bir çifte veya bir ebeveyne ücretsiz bebek bakıcılığı teklif etmek
  • Kullanılmış kitapları kütüphaneye bağışlamak

Şimdi her gün bu ve bunun gibi küçük iyilikleri yaşamınıza ne kadar dahil ettiğinizi düşünün.

       2.Vicdanınızla alışveriş yapın

Hatta mümkünse adil ürünleri satın almaya çalışın. Jennifer Iacovelli adil ticareti şöyle tanımlıyor: “Adil fiyat gözetilerek gelişmekte olan bir ülkede bir ürünün üreticiden başlayan hareketidir. Bu harekette amaç yoksulluğu azaltmak, işçilere ahlaki açıdan uygun davranma ve sürdürülebilir uygulamalarla doğaya katkıda bulunmaktır. Yazar, internet üzerinden veya mağazada alış veriş yaptığınız zaman satın aldığınız ürün için markanın çalışanlarına nasıl davranıldığına, etik değerlere uyulup uyulmadığına en azından durup düşünmeye çağırıyor. Bu durumda karşılığını verecek olan yerel veya büyük mağazalardan alış veriş yapabilirsiniz. Örneğin; TOMS markasının satın alınan her çift ayakkabı için yoksul çocuklara bir çift ayakkabı bağışlamaktadır. Markalar kampanya yapıp duyurmadıkları zaman onlar hakkında bu tarz bilgiler öğrenmek kolay olmayabiliyor; ancak bu konuda birçok kaynaktan araştırma yaparak öğrenme şansına sahibiz. Dahası satın aldığınız ürünlerin Adil Ticaret Sertifikası sayesinde adil ürün olup olmadığını da öğrenebiliyoruz. Ethical Barcode mobil uygulaması sayesinde bir şirketin adil ürün üretip üretmediğini telefonlarımızdan kolaylıkla öğrenebiliyoruz. Bu konudaki araştırmalara yazar da web sitesinde adil ticaret yapan şirketlerin listesi ve ürünlerini yayınlayarak büyük katkı sağlamaktadır.

      3.Paylaşmaktan hoşlandığınız şeyleri keşfedin

Yazar Iacovelli devamında bizi mutlu eden verme ya da paylaşma eyleminin paylaşılmaya değer olduğundan bahsediyor. Yazar daha sonra bu soruları düşünmemizi istiyor. “ Perdeler sizi akşamları uyanık tutmak var? Kendinizi kime yardım etmeye mecbur hissediyorsunuz? Eğer sınırsız paranız olsaydı dünyayı değiştirmek için nasıl kullanılırdınız?” Nasıl bir etkiye sahip olabileceğinizi ve sizi neyin motive ettiğini bir düşünün. Kendiniz için paylaşmanın amacının ne demek olduğunu tanımlayın. Iacovelli bu amaçların örneklerini sıralıyor : Ayda bir basit bir iyilik yapın veya yerel marketlerden,pazarlardan alışveriş yapın ya da yardım amaçlı bir kermese katılarak ürünlerinizi orada satarak halkayı tamamlayın.

Vermenin nasıl bir şey olduğuna yardımcı olması açısında aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz:

  • Find Your Passion Worksheet (pdf),” Sorularla kendi tutkularını bulup onları desteklemeni sağlamaktadır.
  • GuideStar  Sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili Kapsamlı, zamanına uygun bilgiler paylaşmaktadır.
  • GreatNonprofits Sivil toplum kuruluşları hakkında yorumlarda bulunup derecelendiren bir özelliğe sahiptir.
  • Yuvarla sistemlerini destekleyen online alışveriş sitelerinden yaptığınız alışverişler sırasında seçtiğiniz sivil toplum kuruluşlarına küçük tutarlarla kolayca destek olabilmenizi mümkün kılan bir sosyal girişimdir.
  • İhtiyaç Haritası farklı konulardaki ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platformdur.
  • Aslı’nın Dolabı sizler tarafından gönderilen sıfır yada sıfıra yakın durumdaki ürünleri topluyor, fotoğraflıyor ve sivil toplum kuruluşlarına bağış yapılması karşılığında dağıtan online bir platformdur.

Paylaşmak bireyseldir ve tek taraflı bir paylaşım yoktur. Birden fazla yolu vardır. Bu tamamen neye tutkuyla bağlı olduğunuza ve neyin size ilham verdiğiyle alakalıdır. Sadece neyi paylaşmaktan mutlu olacağına dair biraz zaman ayırmanız yeterli olacaktır.

Kaynak:

psychcentral.com

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Hayatınızı 2 dakikada değiştirebilecek 10 madde

Yaşamınızı anlamlı kılmanıza yardımcı olabilecek 6 mucizevi an

Mutluluğun tanımını yapmak mümkün mü?

Siz de gönüllü olarak çalıştığınız sivil toplum kuruluşlarını bizimle paylaşarak destek olmamıza yardımcı olabilirsiniz.

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!