Hayatınızda yepyeni bir sayfa için “HAYIR” demeyi öğrenin

Bugüne kadar hiç sınırlarınız oldu mu? Örneğin; erkek arkadaşınızın ortak geçirdiğiniz vakitte sadece bilgisayar oyunu oynamasına sinirlenip bu durum değişmediğinde ona sizin ne yapacağınızı söylediniz mi, yani sadece olan hakkında şikayet etmek yerine sınırlarınızın sorumluluğunu alıp, eğer bu durum değişmezse haftanın dört gününü onunla geçirmeyeceğini söyleyebildiniz mi? Ve gerçekten bunu uyguladınız mı?

karşındaki kişiye hayır demek
Sınırlarımızın aşılmasına izin verdiğimizde bu durum bize, pişmanlıklar, dış faktörler üzerine suçlamalarımız veya stres kaynakları olarak geri döner.

Veya anneniz, bu hafta sonu onu ziyaret etmeniz konusunda aşırı derecede ısrar ettiğinde, ve eğer bunu gerçekleştirmeyecek olursanız size kırılacağını, sizi daha az seveceğini veya çok üzüleceğini söylediğinde, gidişata uyum sağlayıp, hayır cevabınızı çok istediğiniz şehir dışı gezinize rağmen evet olarak değiştirmemeyi başarabildiniz mi? ‘Benim bu haftasonu için tek istediğim kendimle baş başa olmak, buna ihtiyacım var!’ diyebildiniz mi?

Sınırlarımızın aşılması olumsuz durumları ortaya çıkarıyor

Bu çok basit iki örnekte olduğu gibi günlük hayatımızda da aslında sınır kavramı üzerinden denendiğimiz o kadar başka örnekler ile karşılaşırız ki, belki farkında olmadan birden çok kez sınırlarımızın aşılmasına izin veririz. İşte tüm bu sınırlarımızın aşıldığı durumların toplamı,  pişmanlıklar, dış faktörler üzerine suçlamalarımız veya stres kaynakları olarak bize geri döner. Peki nedir sınır ve sınırları çizmek neden önemlidir? Dr. John Townsend ve Dr. Henry Cloud, ‘’Sınırlar’’ isimli eserlerinde bu tanıma şu sorular ile başlıyorlar;

-Hayatınızı kontrol etmekte zorlanıyor musunuz?

-İnsanlar sizden faydalanıyor mu?

-Hayır demekte zorlanıyor musunuz?

-İstekleriniz gerçekleşmediği için hayal kırıklığına uğruyor musunuz?

-Birisi zamanınızı, sevginizi, enerjinizi ya da paranızı istediğinde nasıl cevap veriyorsunuz?

hayır demek
Zihinsel, fiziksel ve ruhsal sınırlarınızı öğrendikten sonra, insanların size ne yaptırıp ne yaptıramayacağını açık ve net olarak belirleyebilirsiniz.

Sınırlar kim olduğunuzu ve kim olmadığınızı gösterir. Hayatınıza yön veren kişisel çizgilerdir. Zihinsel, fiziksel ve ruhsal sınırlarınızı öğrendikten sonra, insanların size ne yaptırıp ne yaptıramayacağını açık ve net olarak belirleyebilirsiniz. Kitap devamında pek sık karşılaştığımız günlük tercihler ile devam ediyor: ‘’Sevmediğiniz yemeği yemeyin, istemediğiniz ortamda bulunmayın, eşiniz ya da arkadaşınız yürüyüş yapmayı sevmiyor diye onunla televizyon seyretmeyi kabul etmeyin’’.

İlgili yazı: Hayatınızı farklılaştırmak mümkün; şimdi ‘’Altın Kurallar’’ zamanı

Peki sınırlarımız dahilinde neler var? Duygularımız, tavır ve inanışlarımız, davranışlarımız, seçimlerimiz, değerlerimiz, limitlerimiz, yeteneklerimiz, düşüncelerimiz, arzularımız ve sevgi duyduğumuz kavramlar sınırlarımız dahilinde yani sorumluluğunu üstlenmemiz gereken alanlardır.

Siz de hayatınızda kim olduğunuzu ve tercihlerinizi daha net yansıtmak istiyorsanız, önerim sınırlarınız hakkında daha detaylı düşünün; hayır cevabını tercih ettiğiniz her durumda kendinizi daha yakından gözlemleyin, çünkü sınırlarınız sizsiniz.

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam