Hayatının istediğin gibi olmamasının sorumlusunu öğrenmek ister misin?

Hayatında neyi değiştirmek istiyorsun? Daha çok para kazanmak, sağlıklı olmak, başarılı olmak, hali hazırdaki ilişkini düzeltmek veya yeni bir ilişkiye başlamak? İstediğin şeyler bugüne kadar neden gerçekleşmedi sence? Doğuştan “şanssız” olduğundan mı? Annen veya baban iyi ebeveynler olmadığı ya da uygun koşullara sahip olmadığın için mi yoksa? Belki çok geçerli sebeplerin olabilir ama benim sana kestirmeden vereceğim cevap, “senin kendini yeterince sevmediğin” olurdu.  

İstediğin şeyler bugüne kadar neden gerçekleşmedi sence? Doğuştan “şanssız” olduğundan mı?

Yani sorumlu sandığın gibi dışarıda değil, içeride. Hoşuna gitmese de, sorumlumuz bu. Tüm sorunların temelinde, kendini yeterince sevmemek ve “iyi şeyleri hak etmeme inancı” var. “Ben kendimi severim ki”, “Kendimle çok barışığımdır”, “Bende bir sorun yok”, “Ne yani, kendimi sevince zengin mi olacağım?” diyor olabilirsin…

Ben de sana “kendini nasıl sevmediğini” söyleyeyim hemen… Kendini devamlı eleştirerek, dedikodu yaparak, sürekli geçmişe öfke duyarak, an’da olmayarak, sağlıksız beslenerek, sana iyi gelecek şeyleri erteleyerek, istemeye korkarak, kendini başkalarıyla kıyaslayıp kıskançlık duyarak, yetersiz olduğunu düşünerek, iyi şeylere sahip olanlara kin duyarak, sürekli başkalarını kötüleyip, devamlı şikayet ederek…

Kendini sevmiyorsun. Şimdi sana şunları soruyorum:

  • “O çok istediğin şey” gerçekleşse kim olurdun?
  • Artık istediğin olduğuna göre, nasıl davranır, nasıl hissederdin?
  • Peki, şimdi neden öyle davranmıyor ve hissetmiyorsun?
  • Elinde yalnızca “şimdi” varsa, sana engel olan ne?

Hayatımızı en çok ne ile meşgul edersek, biz “O” oluruz. Sabahları nasıl uyanırsın? Bir gününü nasıl geçirirsin? Bu sorulara verdiğin cevaplar, o çok istediğin şeyin bugüne kadar neden gerçekleşmediğinin de yanıtıdır. Diyelim ki başarılı olmak istiyorsun. Bunu isterken gün içinde başarılı olmaya yönelik neler yapıyorsun? Başarılı insanların en temel özelliği, her koşulda iyimserliklerini korumaları ve istikrarlı olmalarıdır, peki senden ne haber?

Büyük bir karar vermek yeterli değildir. Bu kararı uygulamak da gereklidir.” M. Kemal ATATÜRK. Sanırım Mustafa Kemal Atatürk’ün mesajı çok açık. Sadece “istemek” yetmiyor. İsteğinin net olması da gerekiyor, bu isteğin her aklına geldiğinde “coşku” duyman, ona yönelik istikrarlı tutum ve davranışlar sergilemen ve en önemlisi de olumlu bakış açısını sürdürmen gerekiyor.

İçerisi değişirse, dışarısı da değişir

Öyleyse bu nasıl olacak? Bunun için önce senin değişmen gerektiğini söyleyebilirim. Yani bugüne kadar olduğun kişiden vazgeçeceksin. Eskiden nasıl düşünüyorsan, artık öyle düşünmeyeceksin. Eskiden kendine nasıl davranıyorsan, artık öyle davranmayacaksın. İşe yaramadığı aşikar olan eski bakış açını tamamen değiştireceksin. Ve ne tür uygulamalar yapman gerekiyorsa her gün yapacak, odağını hep istediğin şeyde tutacaksın. Yani istediğin o şey zaten hayatındaymış gibi yaşamaya başlayacaksın. Böylelikle mutluluğun, “o çok istediğin şeye” bağımlı olmaktan çıkacak. Günden güne değişecek ve nasıl olduğunu bile anlamadan kendini istediğin şeyin gerçekliğinde bulacaksın. Bu çok basittir. Zor olan kendini bunları yapmaya ikna etmek ve bunu sürdürmektir.

Nasıl yapacağım?”, “Nereden başlayacağımı bilmiyorum” diyorsanız bana www.ayselkeskin.net üzerinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

 

İlginizi çekebilir: Yeni yılda yeni bir “Sen” olmak istiyorsun. Peki değişmeye hazır mısın?

 

Aysel Keskin Psikolojik Danışman
Merhaba ben Aysel Keskin. Psikolojik Danışman ve Psikoterapistim. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olduktan sonra, Türk Deniz Kuvvetlerinde yedi senelik bir ... Devam