Hayata dair birtakım adaptasyonlar

Bütün canlılar hayatta kalma duygusu sonucunda zihinsel ve fiziksel olarak bulunduğu ortama uyum sağlarlar. Bu uyumlanmaya adaptasyon adı verilir. Bir canlının adaptasyon sağlaması için bir olay, durum veya ortamla belirli bir zaman geçirmesi gerekir. Bu zaman içerisinde canlının zihni ve bedeni otomatik (içgüdüsel) olarak bulunduğu ortama uyumlanmaya çalışır. Buradaki önemli süreç çevresel uyaran ve faktörlere rutin bir şekilde olumlu veya olumsuz olarak maruz kalmasıdır. Çevresel uyumlanmalara örnek verecek olursak 2 şekilde ele alabiliriz:

1. Kısa süreli adaptasyon

Girdiğimiz ortamdaki insanların davranışlarını anlık olarak taklit etme.

Örneğin: Sinema, sergi, konser gibi alanlardaki davranışlarımız ve içgüdüsel tepkiler verilebilir.

2. Uzun süreli adaptasyon

Okul ve iş hayatı gibi alanlardaki yetkinlik ve beceri kazanımları veya spor ve egzersiz yapmak gibi uzun süreli fiziki ve zihinsel uyumlanmalar verilebilir.

Bir önceki yazımda sizlere bedeninizi tanımaktan bahsetmiştim. Bedeninizin zihinsel ve fiziksel işleyiş sistemini kaliteli bir yaşam sürmek adına anlamamız ve öğrenmemiz gerekmektedir. Adaptasyona geri gelecek olursak , bedeninizin en önemli işleyiş sistemlerinden biridir. Adaptasyon süreci olumlu veya olumsuz olmak zorunda değildir.

Tek bir amacı vardır, o da hayatta kalma başarısıdır. Dolayısıyla dışarıdan gelen her türlü uyaran faktöre karşı bilinçli veya bilinçsiz, olumlu veya olumsuz uyumlanmalar gerçekleştireceksiniz. Bu süreç anne karnında 3 aylık olduğunuz dönemden itibaren kayıt tutmaya başlar ve daha sonrasında en çok vakit geçirmiş olduğunuz aile, akrabalar, arkadaşlar, okul, iş vb. tüm çevresel ortamlarınızda hayatınız boyunca devam eder.

Hayatınızda rutin olarak yoğun zaman geçirdiğiniz ortamlara iyi bakın. Hayatınızda istediğiniz veya istemediğiniz her türlü davranış ve isteklerinizin cevapları orada saklıdır. Hayatınızda size ait olmayan veya olmasını istemediğiniz bir duygunun, bir ortamın içerisinde uzun zaman geçirirseniz bedeniniz zihinsel ve fiziksel olarak bu duruma adapte olacaktır. Olumlu veya olumsuz olmasına bakmaksızın sürece adaptasyon gösterir. Hayatımızda yaşamız olduğumuz tüm durumların çıkış noktası aslında kendi seçimlerimizden gelmektedir.

Ancak seçimlerimizin ne kadarı gerçek bize aittir? Burası ufak bir paradoks içerir. Çevresel olarak bu kadar uyumlanarak ilerleyen biz insanlar tamamen kendi düşüncelerimizi mi taşıyor ve seçimler mi yapıyoruz?

Bu yazının sonuna geldikten sonra sizlere bir soruyla kapatmak istiyorum:

Hayatınızda en çok vakit geçirdiğiniz 3 ortam seçin, bu ortamlarda ne kadar zamandır bulunduğunuzu yazın ve bu ortamlardan önceki davranışlarınızı ve bu ortamlarda belirli bir zaman geçirdikten sonraki davranışlarınıza bakın lütfen, bunların içerisinden sizi olumlu değiştirdiğini düşündüğünüz 3 davranışı ve size ait olmadığını düşündüğünüz 3 olumsuz davranışı yazın. Bedeninizin mükemmel adaptasyon sürecine şahit olun. Olumsuz olanları, size ait olmayanları ve istemediklerinizi değiştirmekte artık sizin elinizde.

İlginizi çekebilir: İnsan bedenini ve kendi bedenimizi tanımak

Mert Bağ Egzersiz Uzmanı ve Nefes Koçu
Merhabalar, ben Mert Bağ. Erken yaşlarda ilk olarak voleybol branşını hayatıma kattıktan sonra basketbolla tanıştım ve uzun yıllar basketbol ve voleybol branşlarında çeşitli takımlarda ... Devam