Hamilelik masajı nedir, güvenli midir?

Masaj yaptırmak genelde lüks bir iş olarak görülür ve arada bir yaptırmak herkesin hoşuna gider. Ancak masajdan en çok fayda görülen dönemlerden birisi de hamilelik dönemidir denilebilir.

Hamilelik masajı nedir?

Hamilelik masajı, gebelik esnasında veya sonrasında yapılan herhangi bir masaj uygulaması için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. Bu masaj genellikle bir saat kadar sürer. Bazıları hamile kadınlara uygun masaj tahtaları ile işlemi gerçekleştirirler ve böylece karın bölgesine baskı gelmesi engellenir. Bazıları ise özel yastıklar kullanarak kadınların rahatça yana dönük olarak yatmalarına yardımcı olurlar. Bu uygulama özellikle gebeliğin ileri aşamalarında çok yardımcı olur. Yana yatmak genellikle en rahat pozisyondur.

Hamilelik masajının muhtemel faydaları

Hamilelikte masaj uygulamasına odaklanmış olan az sayıda çalışma mevcut. Bu konuda çok net faydaların olduğuna dair kanıtlar yok. Ancak yapılan bir çalışmaya göre hamilelikte masajın aşağıdakiler gibi bazı pozitif etkileri olabilir. Bunlar arasında şunlar var:

  • Anksiyetede azalma
  • Bel ve bacak ağrılarında azalma
  • Uykuda iyileşme
  • Norepinefrin adı verilen stres hormonu düzeylerinde azalma

Başka bir çalışma ise hamile ve depresyondaki kadınlar üzerinde uygulanmış ve şu bulgular elde edilmişler:

  • Serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonların düzeyinde artış
  • Stres belirteci olan kortizol düzeylerinde azalma
  • Genel olarak daha iyi bir ruh hali

Araştırmalara göre genel nüfusta masajın bazı diğer potansiyel faydaları da mevcut. Ağrıları hafifletebilir veya bağışıklık sisteminin virüsler ve tümörler ile savaşma kabiliyetini arttırabilir.

İlginizi çekebilir: Gebelikte ayak kaşıntısı neden olur?

Hamilelik masajı güvenli midir?

Bazı doktorlar hamilelik döneminde masaja tedbirli yaklaşırlar çünkü masaj uygulayıcılarının eğitim düzeyleri çok değişkendir. Milli bir sertifika standardı da yoktur. Bu özellikle hamilelik masajı alanında geçerli bir görüştür. Dolayısıyla masaj terapistinin gebeler için uygun eğitime sahip olup olmadığını denetleyecek bir kurum da yoktur.

Ayrıca pek çok tamamlayıcı tıp yöntemi gibi hamilelikte masaj terapisi üzerine de çok yoğun kaliteli ve klinik araştırma yöntemleri bulunmuyor. Bu nedenle özellikle ilk trimesterde güvenilir olup olmadığına dair tartışmalar devam ediyorlar.

Pek çok masaj terapisti, ilk trimesterde masaj yapmaktan kaçınır. Bunun sebebi düşük ihtimalidir. Bazı hamile masajı uzmanları ise masajın kendi başına bir düşüğe sebep olamayacağını ve düşükler ile masaj arasında bir bağlantı gösteren bir çalışmanın olmadığını belirtiyorlar. Ancak düşüklerin genelde ilk trimesterde ortaya çıkmalarından dolayı bazı masaj terapistleri ve doktorlar bu dönemde uygulama yapmaktan kaçınırlar.

İlginizi çekebilir: Hamilelik sürecinde çalışırken dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelik masajı için güvenilir teknikler

Onlarca farklı masaj yöntemi ve terapi programı vardır ve bunlardan bazıları şöyledir:

  • Derin doku masajı: Kasların derinlerine işleyen sıkı baskılar gerektirir
  • İsveç masajı: Kaslara uzun dokunuşlar ve eklem hareketliliği hedefler
  • Shiatsu: Akupressure noktalarına dokunarak doğal enerjinin uyarımı hedeflenir

Bilimsel bir bakış açısından bakıldığında masaj terapisinin işe yaramasını sağlayan mekanizmalar henüz tam olarak bilinmiyorlar. Bedenin farklı noktalarına dokunmanın şu işlevleri nasıl sağladığına dair daha fazla araştırma gerekiyor:

  • Ağrıları hafifletme
  • Serotonin gibi bazı hormonların salgılanmasını uyarma
  • Uykuyu iyileştirme
  • Fizyolojik rahatlama tepkilerini iyileştirme

Hamilelik masajı uzmanları tekniklerini hamile kadınların fiziksel olarak geçirdikleri değişimlere göre düzenliyorlar. Örneğin kan hacminin ciddi bir şekilde artmasından dolayı bacaklara giden kan miktarı genelde artış gösterir ve bunun yanında kandaki pıhtılaştırıcı faktörler de artarak gebelikte iç kanamaya engel olurlar.

Bu dolaşım sistemi değişimleri hamile kadınların bacaklarında kan pıhtısı ihtimalinde artışa sebep olur. Güvenli olması için uzmanlar bu noktalarda masaj ve güçlü baskılardan kaçınırlar. Çünkü güçlü bir baskı, pıhtıyı yerinden oynatabilir. Bunun yerine hafif ve yavaş dokunuşlar uygulanır. Karın bölgesinde de çok hafif bir baskı hedeflenir. Hatta bazı uzmanlar karın bölgesinden tamamen kaçınırlar.

Hamilelik masajından ne zaman kaçınmalı?

Gebelik masajına dair araştırmaların çok az olmasından dolayı pek çok doktor genelde kaçıngan bir görüşe sahiptir. Hatta hamile kadınların tüm masaj türlerinden kaçınmalarını da önerebilirler. Üzerine anlaşılmış bir bilimsel olarak kanıtlanmış yöntem yoktur. Fakat özellikle şu durumlara sahipseniz masajdan önce doktorunuzdan onay almanız gerekir:

  • Bulantı, kusma ve sabah bulantıları varsa
  • Düşük riskiniz yüksekse
  • Yüksek riskli bir gebeliğiniz varsa

Ayrıca masaj terapistiniz doktorunuzdan yazılı izin almanızı isteyebilir ve sizden de bir rıza formu talep edebilir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte stres bebeği nasıl etkiler?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!