Günlük ritüellere sahip olmak dengemizi bulmamıza nasıl yardımcı olur?

Sevgili Uplifers okuyucuları, uzun zamandır sizlerle ayrı kaldık, hepinizi çok özledim! Sizlere “Yeni yazının konusu ne olsun?” diye sordum ve epeydir niye yazmadığımı merak ettiniz.

Hayatımızda her an yeni şeyler oluyor. Ani kararlar aldığınız ya da uzun zamandır aklınızda olan şeyleri aniden hayata geçirdiğiniz oldu mu? Ben tam olarak böyle bir sürecin içindeyim. Minimalizm ile ilgili her paylaşımımda sizlere “Erteleme belasından uzak durun” yazarım. Gidip görmek istediğiniz yerler, vakit geçirmek istediğiniz insanlar, sahip olmaya ya da hayatınızdan çıkarmaya bir türlü cesaret edemediğiniz şeyler için harekete geçmenin tam zamanı!

Uzun zamandır bir bahçe almak ve kendi sebze meyvelerimizi yetiştirmek gibi bir hayalimiz vardı. Elbette bunun için ciddi bir bütçe ayırmak ve bir şeylerden fedakarlık etmek zorundaydık. Savaş, ekonomik kriz, salgın derken insan pek çok şeyden bunalıyor. Biz de ileride içine “tinyhouse” yapıp huzurla yaşamayı hayal ettiğimiz küçük bir bahçe aldık. Yaklaşık 3 aydır kendi sebzelerimizi yetiştirdiğimiz ve sevdiklerimizle günlük planlar yaptığımız bu bahçe, yaşamın telaşından kaçış noktamız oldu. Bu süreçte farkına vardım ki insanın iş hayatı dışında kendini mutlu hissettiği ritüellere sahip olması ruhsal denge için çok kıymetli.

Gündelik hayatımızda bazen farkında olmadan bazen de bilinçli bir şekilde ritüelleri uyguluyoruz. Her sabah uyandığımızda perdeleri açıp evimizi havalandırmamız ve yalnızca yayılan kokusunu sevdiğimiz için bile demlediğimiz kahve günlük ritüellerimizin bir parçası.

Yapılan araştırmalar, beynimize kontrol ve denge hissini verdiğimizde ortaya çıkan duyguların stresi hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Ritüellerin bu stres azaltıcı etkisi üzüntü, stres, korku, şüphe ve keder gibi duygularla baş etmeye olanak sağlıyor.

Günlük ritüellere sahip olabilmeniz için bazı ipuçları

  • Her sabah yeni güne bir ritüelle başlayın. Yatağınızı toplamak, cilt bakımı yapmak, evcil hayvanınızı beslemek ya da tütsü yakmak gibi basit ritüeller günün geri kalan kısmında temponuzu desteklemeye yardımcı olur.
  • Sevdiğiniz alanlara yönlendiren, kişisel ritüeller edinin. Spora başlamak ya da yemek pişirme alanında uzmanlaşmak mı istiyorsunuz? Her gün en az 10 dakikanızı buna ayırın. Ritüellerinizle ilgili egzersizler yapmak, video izlemek, kitap okumak ya da basit araştırmalar yapmak bile size iyi gelecek.
  • Ara vermeyin. Ritüeller beynimize “güvenli alan” yaratan ve yaşamsal dengemizi koruyan basit deneyimlerdir. Bu ritüellere her gün saatlerinizi ayırmasanız bile küçük ve kısa pratiklerle vakit ayırmayı deneyin.

Bir sonraki yazıma kadar kendinize ve dünyaya iyi bakın. Minimalizm ve sağlıklı yaşam alanındaki paylaşımlarım için @yagmurmola hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 7 adımda zihinsel sadeleşme

Yağmur Aşık Mola
Yağmur Aşık Mola, 1993 yılında Aydın’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli ajans ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen bir kamu kurumunda ... Devam