Gereğinden fazla uzayan ilişkilerde korkulan adımı atmak nasıl mümkün?

Bazı ilişkiler vardır ki, tarafları ne kadar mutsuz olurlarsa olsunlar, sürmeye devam eder. Partnerlerden birinin ya da ikisinin birden, kendi kendilerine fiziksel ya da ruhsal olarak zarar veren bu beraberliği bir türlü sonlandırmamaları şaşırtıcıdır.

Hep bir şeylerin değişeceğine ve günün birinde daha iyi olacağına inanır bu kişiler. Şayet böyle bir ilişkinin taraflarından biriyseniz, siz de ilişkinizin gerçekliğine değil, potansiyeline inanıyor olabilirsiniz.

Atmaktan korktuğumuz ama sizin için doğru olan adım, ilişkilerinizden uzaklaştığınızda daha net şekilde belli olur.
Temel soru: “Bu ilişkide mutlu muyum?”

Size zarar veren bir ilişkiyi sonlandırmamanın başlıca nedeni yalnızlık korkusudur. Bu korkuya kapıldığınızda yapabileceğiniz en sağlıklı şey “Bu ilişkide mutlu muyum?” diye sormak ve yanıt verirken dürüst davranmak. Çünkü şayet mutsuz olduğunuzu düşünüyorsanız çözüm yine elinizde. Tüm anlattıklarımız aynı noktaya varıyor: Alternatifinin (ayrılmanın) nasıl hissettireceğini bilmiyor olabilirsiniz ama iyi ya da kötü olma olasılığı vardır. Şu an kötü hissediyorsanız, bu hamleyi yapmaya değebilir.

Kendimize karşı dürüst olmamız her zaman kolay değildir elbette. İçinde olduğumuz bir ilişkide kimin ne kadar haklı olduğuna karar vermek için bir öneri, ona dışarıdan bir gözle bakmaya çalışmak. Kendinizden ve partnerinizden yüzlerce metre uzaklaştığınızı ve uzaktan gözlem yaptığınızı düşünün. Ya da yaşadıklarınızı bir arkadaşınız size anlatmış olsa neler düşüneceğinizi, ona ne gibi tavsiyelerde bulunacağınızı hayal etmeye çalışın. Atmaktan korktuğumuz ama sizin için doğru olan adım, ilişkilerinizden uzaklaştığınızda daha net şekilde belli olur.

Sonrasından korkuyor ama şu an kötü hissediyorsanız, ayrılma hamlesini yapmaya değebilir.
Yalnızlık korkusunun kısırdöngüsü

Kişilerin kendilerine zarar veren karar ve hareketleri üzerine çalışan davranış bilimciler, bunu anlık bir keyif ya da geçici bir rahatlama uğruna uzun vadede mutsuz ve huzursuz olmayı kabul etmeye bağlıyor. Fakat bu hemen bir kısırdöngüye dönüşüyor ve yalnızlık korkusu anlık rahatlamalara daha çok bağlanmaya, bu da ilişkileri bir sakız gibi uzatmaya neden oluyor.

Dürüst ve olabildiğince okjektif bir şekilde ilişkinizi değerlendirdikten ve değiştirebileceklerinizi değiştirdikten sonra yapabileceğiniz bir şey yoktur. Yeterince çaba gösterdiğinizi düşünüyorsanız, artık o korktuğunuz adımı atabilir ve kendi içinize dönüp iyileşmeye başlayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Ayrılığın ardından hayatınızı değiştirebilmek için uygulamanız gereken 3 adım

Kaynaklar:
Pysch Central
Davranış Bilimleri Enstitüsü

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!