Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolma ihtimali olan iş kolları

Otomasyon teknolojileri gün geçtikçe ilerliyor. Mekanik robotlar ve yapay zekayla çalışan yazılım programlarıyla çalışan bu teknolojinin, önümüzdeki 5 yıl içinde ABD’deki istihdamın yüzde 6’sını yok edeceği düşünülüyor. Üstelik, yok olacağı düşünülen işler sadece düşük profilli işler değil. Hukuk, finans gibi yüksek becerilere sahip, bilgiye dayanan sektörlerde de birçok iş kolunun yok olacağı düşünülüyor. Deloitte, önümüzdeki 10 yıl içinde hukuk alanındaki işlerin yüzde 39’unun otomasyon teknolojileri tarafından gerçekleştirileceğini söylüyor. Bir başka araştırma ise muhasebecilerin yüzde 95 ihtimalle gelecekte mesleklerini otomasyon teknolojilerine devredeceğini söylüyor.

İlgili yazı: Geleceğimizi etkileyecek büyük tehlike: Gençlerde bilinçsiz teknoloji kullanımı

İngiltere’deki Derby Üniversitesi sosyoloji programının başındaki Phil Burton-Cartledge, yüksek öğrenim almak isteyen gençlere insan, doğa veya bilgisayar bilimleriyle ilgili belli bir amaca dönük değil, genele yönelik eğitimler almalarını tavsiye ediyor. Bu tavsiyenin sebebi, gelecekteki olası meslek kayıplarına karşı geniş yetkinliklere sahip olmak ve gerekirse başka bir iş kolunda çalışabilmek.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolma ihtimali olan iş kolları
İmalat sektörünün en güçlü olduğu Çin bile önümüzdeki yıllarda insana dayalı iş gücünün robotlar tarafından yapılacağının farkında.

Peki hangi iş kolları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya? Yüksek öğrenim almak isteyen birçok kişi, aynı soruyu soruyor. Biz de Uplifers olarak gelecekte kaybolma ihtimali olan 10 iş kolunu derledik:

1. Sigortacılık sektörü

Otomasyon teknolojilerinin sigortacılık sektöründeki etkileri oldukça büyük. Örneğin Japonya’da Fukoku Mutual Life Insurance şirketi, medikal sigorta bölümündeki 30 çalışanını işten çıkarıp yerine IBM’in Watson Explore temelli AI otomasyon sistemini getirdi. Söz konusu yazılım; metin, görüntü, ses ve video olmak üzere her türlü veriyi analiz edip yorumlayabiliyor. Üstelik bunu insandan daha hızlı bir şekilde yapıyor.

İlgili yazı: Ambulansın önündeki engeller teknolojiyle kalkıyor: Drone Ambulans

2. Bankacılık sektörü

İlk önce ATM makineleri hayatımıza girdi, şimdi de bankaların mobil uygulamaları ve web servisleri sayesinde şubeye gitmeden pek çok işlemi yapabilir hale geldik.

3. Finans sektörü

Bir zamanlar ileri görüşlü finans uzmanlarının yerini kimsenin dolduramayacağı, geleceğin finansal trendlerini onlardan başka kimsenin öngöremeyeceği düşünülürdü. Ancak finansal analiz uzmanları artık yapay zekayla çalışan finansal analiz yazılımlarıyla mücadele edemez hale geldi. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bankacılık sektöründe teknolojiye bağlı en büyük iş kayıplarının finans alanında yaşanacağı düşünülüyor.

4. İnşaat sektörü

Kas gücüne dayanan iş kolları da otomasyon teknolojilerine ve robotlara yenik düşünüyor. Yakında inşaat sektöründe yaygınlaşması beklenen robotik tuğlalar ve beton kalıpları sayesinde şantiyelerde 2-3 işçinin yaptığı işi makineler yapabilecek. Bir inşaat işçisi günde 300 ile 500 kadar beton bloku koyabilirken SAM denilen robotlar günde 1.200 tane koyabiliyor.

5. Envanter ve reyon sorumluları

Artık süpermarkette reyonlar arasında dolaşıp boşalan rafları dolduran reyon sorumluları tarihe karışabilir. Daha gelişmiş robotlar yapıldıkça reyon sorumlularına ihtiyaç kalmıyor. Örneğin Tally isimli bir robot, boşalan reyonları veya yanlış yere koyulan ürünleri, fiyat hatalarını tespit edebiliyor.

6. Çiftçilik

Artık robotlar sayesinde süt sağmaktan sebze toplamaya kadar birçok şeyi yapmak mümkün. Almanya’da ilk kez bir süt çiftliğinde robotlar kullanılarak süt sağma işlemi yapıldı. ABD’deki 1 milyondan fazla çiftçi ise robotların çiftçilerin yaptığı birçok şeyi yapabileceğini düşünüyor.

7. Taksi şoförleri

Uber gün geçtikçe dünyada yayılıyor. Şirketin CEO’sunun da söylediği gibi daha az masraflı ve daha karlı olan bu ulaşım modelinin önümüzdeki 10 yıl içinde bireysel taksi şoförlerinin işlerini ellerinden alacağı düşünülüyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolma ihtimali olan iş kolları
Kas gücüne dayanan iş kolları da otomasyon teknolojilerine ve robotlara yenik düşünüyor.
8. İmalat sektörü

İmalat sektörünün en güçlü olduğu Çin bile önümüzdeki yıllarda insana dayalı iş gücünün robotlar tarafından yapılacağının farkında. iPhone, Xbox gibi birçok ürünün imalatçısı olan Foxconn, son dönemde 60 bin işçisini işten çıkarıp bu kişilerin yaptıkları işleri robotlara devretti.

9. Gazetecilik

Dünyanın en büyük haber ajanslarından biri olan Associated Press, birçok haber metninin yazımı için insan gücü yerine özel yazılımlar kullanıyor. Her 15 dakikada bir AI yazılımı tarafından 3.000 haber yazılıyor. Özellikle içerik sitelerinin yakında tamamen bu modele geçeceği düşünülüyor.

10. Oyuncular

Hollywood geçtiğimiz günlerde CGI teknolojisi isimli bir teknikle yaşamını yitirmiş aktörleri yeniden beyazperdeye çıkarmanın yollarını arıyor. Birçok filmde, geçmişteki karakterleri yeniden görüyoruz. Bu gidişle yeni oyunculara daha az ihtiyaç kalacak gibi görünüyor.

Kaynak:
Fast Company

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!