Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar ve Güzel ada Gıda

İşlem görmemiş gıdalara olan ilgi her geçen gün hem dünyada hem Türkiye’de artmaya devam ediyor. Adını duymadığımız bir sürü yeni tohumlar, sütler raflarda yerini alırken, yepyeni bir sürü marka pazara girmeye, bunların sayesinde de tüketiciler daha çok araştırmaya, bilinçlenmeye başlıyor. Etrafta organik, 100% doğal olarak beyan veren bir çok markaya şahit oluyorum ama gelin görün ki paket arkasını okuduğunuzda iş değişiyor.(Ufak bir bilgi; paket arkaları asla yalan söyleyemez,onun için önüne aldanmadan önce mutlaka arkalarını okuyun).Dolayısıyla ben de paylaşacağım her yenilik için, araştırmamı yapıyor, paketleri inceliyor ve gerçekten buna yatırım yapan üreticileri araştırıp bulup sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Bugün de sizleri doğal, organik gıdalardan farklı olarak, bunun bir üst seviyesi diyeceğimiz ‘Süper Gıda’ segmentini Türkiye’ye getiren, Güzel ada Gıda yaratıcıları ile tanıştırmak istiyorum.

Öncelikle adı gibi heyecan veren bu ‘Süper Gıda’ nedir?
Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
Güzel Gıda’nın ürünleri

Özellikle 2010 sonrası ortaya iyice çıkan Süper Gıdalar diye bir kategori var. Bu kategori içerisinde mineral, antioksidan seviyesi ve besin değeri alıştığımızın üzerinde olan gıdalar girdi. Aslında bir yeniden pazarlama hareketi olarak başlayan bu kategorizasyona, geçmişin kötü tarım uygulamalarıyla özünü kaybetmiş ürünlerin yerine yerel meyveler, kurutulmuş kök tozları, bakliyat, yosun grubu gibi çok farklı gıda türleri girdi. Özetle; uzun zaman içinde ilaç/gdo görmemiş, lokal olarak üretilip tüketilmiş, günlük hayatta çok fazla ulaşamadığımız enzim/mineral/vitamin/antioksidanlar vs. yüksek oranda içeren ürünler süper gıdalar kategorisine giriyor.

Peki bu işe gönül veren Güzel ada Gıda’nın yaratıcıları kimdir, neler yaparlar?

İnişli çıkışlı iş hayatı esnasında akıl sağlığını (tabi vücut sağlığını da) korumak için sporun güzel beslenme ile dengelenmesi gerektiğini düşünen, uygulayan ve bu uygulamadan memnun kalan beyaz yakalı, genç bir çiftin kurgulamış olduğu, “süper gıdalar” üzerine çalışan bir şirkettir. Burak, şirketin lojistik ve satış tarafıyla ilgilenirken Defne, sosyal medya ve yeni ürünlerle ilgili bölümünü yönetiyor ve mutfağa beraber girip yemek yapmaktan keyif alıyorlar. Onun dışında Miço ve Mabelle adında iki kedileri, katıldıkları maratonlar, gittikleri spor salonları ve bir sürü arkadaşları var.

Güzel Gıda nasıl ortaya çıktı? Böyle bir ihtiyacın olduğuna nasıl karar verdiniz?

Aslında saf olanın güzel olduğuna inanmamızla başladı. Hızlı yaşamın içindeki koruyucuları, yapay renklendiricileri, yapay tatları çıkardığınız zaman elinize gayet temiz, yeterli, doyurucu ve güzel bir hayat kalıyor. Yediklerimiz için de aynısı geçerli diye düşünüyormuşuz meğer tüm hayatımız boyunca. Önce biz bir araya geldik, daha sonra markamız kendiliğinden oldu.

İhtiyacı karşılama noktasında ise önce bizim neye ihtiyacımız var diye düşündük, ona kanalize olduk. Zaten tükettiğimiz aradığımız süper gıdalara ulaşınca da girdikleri testler, seçilmelerindeki titizlikten ve paketlenmelerine kadar hakettikleri özenin gösterilmesini sağlamak ise gayet doğaldı. Çünkü her zaman söylediğimiz gibi biz kendimizin tüketmediği, sevdiklerimize yedirmeyeceğimiz hiç bir ürünü getirmiyoruz.

Hangi ürün grupları mevcut? Nerden geliyor? Neye göre seçiyorsunuz, kriterler nelerdir?

Aslında bu zor bir soru, çünkü tek bir ürün grubumuz var, süper gıdalar. Bunun altında ise organik ve konvansiyonel olarak ikiye ayırabiliriz. Gıda ürünlerimizin hepsi dünyada ilk çıkış noktalarından geliyor. Siz de çok iyi biliyorsunuz bir yerde bir şey moda olunca hemen taklitleri çıkıyor. Gıdalarda ise ürünler bir ülke veya coğrafyada kendiliğinden yetişirken, başka ülkeler ise değerli ve az olan ürünü aşı/gdo/hibrid gibi farklı yöntemlerle kendi ülkelerinde yetiştirip fırsatçılık yapmaya çalışıyor. İşte bizim en büyük kriterlerimiz bunlar, bir ürünün membağı neresiyse oradan en kalitelisini getirmek.

Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
Çiğ kakao kışın çok talep görüyor
Sizin üretimini yaptığınız her hangi bir sey var mı ? Yoksa tedarikçilerle mi çalışıyorsunuz?

Güzel ada Gıda olarak Türkiye’de çiftçilerin ve şehir halkının en şikâyet ettiği şey olan fahiş komisyon oranlarıyla çalışan “aracı” kurumları aradan kaldırarak direkt olarak üreticilerden en uygun şekilde tedarik etmeye çalışıyoruz. Aslında yapmaya çalıştığımız dünyanın yapmaya çalıştığı “fair trade” ya da “adil tarım” uygulaması. O yüzden tedarikçilerle değil üreticilerle çalışıyoruz.

En çok talep gören kategorileriniz nelerdir?

Kış aylarında perakendede organik ve çiğ kakao ile organik hindistancevizi şekerimize olan talep oldukça arttı, ama tabi öteki yandan devamlı tedarik ettiğimiz A+ kategorisinde restoran grupları var, onlarda ise kinoa grubumuz oransal olarak çok daha yüksek.

Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
Kinoa, son dönemde popüler olan yiyeceklerden
Eklemek istediğiniz yeni kategoriler var mı?

Kategori olarak süper gıdalardan uzaklaşmadan her 4 ayda bir yeni ürün bünyemize katmayı planlıyoruz, o yüzden kategoriden ziyade yeni ürünler üzerine çalışmalarımız var. Tabi en son ürünümüz olan organik hindistancevizi şekerini çıkaralı da neredeyse 3 ay oldu.

Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
%100 organik hindistan cevizi tatlandırıcısı
Güzel Gıda’ın gelecek dönemdeki vizyonu ve hedefleri nelerdir? Zira piyasada rakip çok, nasıl ayrışacaksınız?

Rekabet çok güzeldir. Çünkü biz de alışveriş yapıyoruz, eskiden kinoanın 500 gramını 82 TL ye satılıyordu, şimdi Carrefour’larda ürünlerimiz var ve 21 TL ye kadar indi fiyatı. Rekabet sayesinde sitelerine yemek tarifi ekleyen, sosyal medyada varlık göstermeyi akıl eden markalar, yıllardır sattıkları 19. Yüzyıldan kalma teknolojili paketlerini değiştirmek zorunda kalan firmalar oldu. Rekabet olmasaydı bunların hiç olacağı yoktu.

Ama biz tabi kendimizden mesulüz, bakliyatçı değiliz, aktar da değiliz, biz Türkiye’de süper gıdalar kategorisi diye bir kategori yarattık ve bu kategorinin yaşamasını sağlamak bizlerin elinde. O yüzden ürünlerimizi belki kimsenin yapmadığı kadar testten geçiriyoruz, hiç ama hiç bir şekilde tat arttırıcı, kıvam verici, ömür uzatıcı vs. kullanmıyoruz, hiç bir sonradan aflatoksin, gluten, vs. bulaşmasına izin vermiyoruz. O yüzden süper gıdalarımızın sadece adı süper değil, besin değerleri, enzimleri, faydaları da süper kalıyor.

Son olarak insanlar Güzel Gıda ürünlerini neden alsın/ tercih etsin?

Hepimiz bilinçleniyoruz, bundan 10 sene önce kaçımız marketten alışveriş yaparken kavanozun arkasında ne yazıyor diye bakıyorduk, kaçımız mahallemizin organik dükkânından alışveriş yapıyorduk? Hepimizin daha dikkat etmeye, daha çok umursamaya başladıkça ufak ve samimi şeylerin değeri artıyor, laf salatasının değeri azalıyor. Bizim amacımız kendimizin, ailelerimiz ve sevdiklerimizin güzel gıdalara kimsenin kafasını karıştırmadan en temiz haliyle ulaşabilmesi.

Beslenme kulak arkası edilen ama gerçekten çok önemli bir mevzu. Dikkatinizi çekerim zayıf olmak demedim, iyi beslenmek dedim. Özellikle 80 sonrası doğan nesile bakacak olursanız, hep bir sorun var. Eskiden gizli şeker mi vardı? Reflü mü vardı? Çocuk yapmak bu kadar zor muydu? Evet, stres bunların kaynaklarından biri olabilir, ama en temel sebep doğru, doğal gıdaları tüketemiyor olmamız, dışarda yemek yeme düşkünlüğümüz. Onun için en kötü ev yemeği bile hepsinden iyidir. Hayatımızdan feragat etmeyelim ama naçizane tavsiyem seçtiğimiz besinler üzerine biraz kafa yoralım, sağlıklı olanı bedenimize sokalım.

Sevgiler

Sizler için iki pratik tarif :

1. Kinoalı salata

Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
Kinoalı salata
  • 1 su bardağı Kinoa
  • 1 su bardağı Maş Fasultesi
  • 1’er adet kırmızı ve sarı biber
  • Maydanoz, Nane
  • Beyaz peynir
  • Ceviz

Sosu için; 1 adet limon, 1 çorba kaşığı zeytinyağı,1 ufak diş sarımsak, tuz,kimyon

Yapılışı: Kinoa ve Maş fasulyesini usulüne uygun haşlıyorsunuz, üzerine ince kıyılmıs tüm yeşillikleri ekliyorsunuz, sosu ile karıştırıp, ceviz ve beyaz peynir ile süslüyorsunuz, afiyetle yiyorsunuz.

2. Chia Tohumlu, Hurmalı Puding

Food Fashionista’nın yeni keşfi: Süper Gıdalar’ın ve bunu Türkiye’ye getiren Guzel ada Gıda
Chia Tohumlu Hurmalı Puding
  • 500 ml süt
  • 2-3 buyuk boy hurma
  • Kakao
  • Tarçın
  • Chia Tohumu
  • Süslemek için; Yaş ceviz ve hindisan cevizi

Yapılışı: 500ml süt ve hurmaları blenderdan geçirin, içine kakao ve tarçın ekleyin (göz kararı), 8-10 tatlı kaşığı chia tohumu ekleyip, buzdolabına koyun. Mumkunse 1 gece diilse, 2-3 saat bekleyin ve üzerini süsleyip servis yapın.

Sağlıklı yemek tariflerimize Live Up kategorimizden ulaşabilirsiniz.

Merve Hatipoğlu
Ekonomi okuyup bundan hiç de keyif almadığımı anladığım anda,rotayı sevdiğimi düşüneceğim ‘markalar’ dünyasına çevirip Ingiletere’de yüksek lisansımı tamamlayıp, bu dünyaya adım attım. Şans o ... Devam