Ergenlerde beden algısı: Çocuğunuzun sağlıklı bir beden algısına sahip olması için ne yapabilirsiniz?

Ergenlik dönemini çocukluktan yetişkinliğe uzanan bir köprü olarak düşünebilirsiniz. O köprünün taşlarını oluşturmada biyolojik faktörler etkili olduğu kadar çevresel faktörler de oldukça etkili. Genellikle gençler ergenlik döneminde alınan fazla kilolardan şikayetçi olur. Fazladan kilo artışı vücuttaki yağ hücresinin sayısının artmasına sebep olacağından yetişkinlik dönemi için tehlikelidir. Özellikle kız çocuklarında bu dönemde vücut şekli daha da önemli bir hale gelir, kendilerini diğer arkadaşları veya medyada örnek gösterilen kişilerle kıyaslayabilirler. Böylelikle beden algıları negatif yönde etkilenebilir.

Beden algısı nedir?

Beden algısı temelde bedenimiz hakkında oluşturduğumuz imajdır. Yaşamımıza yön verir, duygusal tutumlarımızı, inançlarımızı içerir ve aynı zamanda iletişimimizi belirler. Kısacası aynaya baktığınızda, kendimizi nasıl gördüğümüz, beden algımızdır. Daha çok büyüme çağındaki ergenleri ve onların gelişimini etkiler. Bunların yanında, beden memnuniyetini ve memnuniyetsizliğini de beraberinde getirebilir. Bu duruma sebep olan etkenlerden biri de ebeveynlerdir. Anne-babalar bu dönemde, çocuklarını çok fazla eleştirebiliyor, diğerleriyle kıyaslayabiliyor, bedenleriyle ilgili karar veriyor ya da çocuğu küçük düşürücü ifadeler kullanabiliyor. Çocuklar, kendi bireyselliğini yaşamak istedikleri ve kendilerine ait bedensel, fiziksel ve duygusal alanlarını somut bir şekilde hissettikleri bu dönemde, başkalarıyla kıyaslanmamalı ve eleştirilmemelidir.

Bu süreçte ebeveynlere çok iş düşüyor

Missouri Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada, 300’den fazla okulda, 12 binden fazla öğrenci çalışmaya dahil edilmiş. Sonuçta düzenli olarak ebeveynleriyle kahvaltı eden çocukların, olumlu bir beden imajına sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu bulunmuş. Hep söylediğim gibi, beraber masaya oturmak, aile yemeklerini birlikte yemek ve mutfakta beraber zaman geçirmek önemli. Bu saydıklarım yiyecekle pozitif ilişki kurulmasını sağlarken, aile bütünlüğü, gençlerin yeme davranışı ve beden algısı üzerinde olumlu etkilere sebep oluyor.

Annenin sağlığı ve çocukluk dönemi önemli

Murdoch Children’s Research Institute (MCRI)’de yapılan bir diğer araştırma, çocuğun ve annenin Beden Kütle İndeksi (BKİ) ergenlik dönemindeki bireylerde şişmanlığa sebep olabileceğini söylüyor. Bu durum yine beden algısını negatif yönde etkileyebiliyor. Çalışmanın sonucuna göre, çocuklar daha 6-7 yaşlarında iken her bir birimlik Beden Kütle İndeksi artışı, 14-15 yaşlarında kilo problemleri yaşama oranlarını üç kat artırırken; annenin Beden Kütle İndeksindeki her bir artış ise %5 artırmış. Bu yüzden eğer gençlerde pozitif beden algısı oluşturmak istiyorsanız çocuğunuzun kilosuna dikkat etmenizin yanında kendi kilo kontrolünüze de dikkat etmeniz önem kazanıyor.

İlginizi çekebilir: Yıllar, yaşların yanına kiloları da ekler mi: Yaşlara göre beslenme önerileri

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam