Dünyanın yeni halinde yeme-içme alışkanlıklarımıza ne oldu?

Pandemi, hayatımızın pek çok alanına olduğu gibi gibi yeme-içme alışkanlıklarımıza da inanılmaz bir değişim getirdi. Tam olarak neler değişti, gelin birlikte yakından bakalım…

Ev yemeğinin popülerliği arttı

Hızlı atıştırmalıklara düşkün, dışarıdan sipariş vermeyi pek seven Y kuşağı harıl harıl üç öğün yemek pişirmeye başladı. Malum, restoranlar ve kafeler kapalı… Paket servis yoluyla enfeksiyon korkusu, insanları kendi yemeklerini pişirmeye itti. Nielsen’in Covid-19 ile ilgili yaptığı araştırmaya göre; Türkiye’de evlerine çekilen tüketicilerin yüzde 80’i evde daha çok yemek pişiriyor. Hatta Türkiye bu anlamda Avrupa birincisi olmuş.

Market alışverişinde sanal dönem

Kalabalık noktalarda virüse yakalanma korkusu market alışverişinin de şeklini değiştirdi. Dünyanın yüzde 27’si, Avrupa’nın yüzde 22’si sanal market alışverişi yaparken; bu oran Türkiye’de birden yüzde 37’lere fırladı. Talep bu kadar artınca teslimat süresi bir ara 9 güne kadar çıktı. İhtiyacımızdan kat be kat fazla temizlik ve bakım ürünü alıp stoklamamız, duygu durumumuza dair de epey fikir veriyordu.

“Ne yememiz gerektiğini” daha bir düşünür olduk

Skeptik bir ruh haliyle ne yiyip içtiğimizi her şeyden çok sorgular olduk. Gıdaların hangi şartlarda üretildiği, bize nasıl ulaştığı gündemimizde artık… Tüketici davranışlarını analiz eden Twentify, “Korona Günlükleri” araştırmasında değişen beslenme algısını gözlemledi: Buna göre, sağlıklı beslenmek üzere tüketilen ürünlerde aranan ilk üç özellik bağışıklığı güçlendirmesi, kilo kaybettirmesi ve kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olması...

Akın akın probiyotiklere, C vitamini bol gıdalara meyletmemiz boşuna değil.

Dijital yemek platformları

Hem oyalanmak hem de bağışıklığımızı sağlam tutmak için yemek yaparken, Youtube ve Instagram’a bolca başvurduk; tariflerden, şeflerden feyz aldık. WhatsApp gruplarında dönen geyikleri saymıyorum bile! Sahi, siz de bu dönemde kendini ekmek hamuru yoğururken bulanlardan mısınız?

İlginizi çekebilir: Monotonluğa karşı çıkın: Evde yapılabilecek 29 eğlenceli aktivite

 

 

 

Neşe Kazozcu
Neşe Kazozcu, Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü’nden mezun oldu. Çocukluğundan itibaren yabancı dillere ve kültürlere ilgi duyan Neşe, Almanya’daki Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi ve Berlin ... Devam