Doğum sonrası kanama neden olur?

Doğumdan sonra vajinal kanama yaşamak normaldir. Bu kanama temel olarak rahim dokusunun eski haline dönmeye başladığını gösterir. Ancak ağır kanamaların olması ve enfeksiyon işaretleri görmeniz durumunda doktorunuza danışmakta fayda vardır. Bedeniniz gebelik esnasında hayli değişim geçirir. Bu değişimler doğum yaptığınız anda da son bulmazlar. Bedeninizin iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır ve bu nedenle doğumdan günler ve hatta haftalar sonra belirtiler görmeniz normaldir. Bu belirtilerden bir tanesi ise doğum sonrası kanamadır. Ancak doğumdan sonra bir miktar kanama yaşamak çok normaldir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kanama neden olur?

Doğumdan sonra gördüğünüz kanama lohusalığın bir parçasıdır. Bu akıntı adet dönemindeki kana çok benzer ve genelde doğumun ardından dört altı hafta kadar devam eder. İçerisinde şunlar vardır:

  • kan
  • rahim dokusu parçaları
  • mukus
  • akyuvar hücreleri

Adet dönemi kanamalarında olduğu gibi bu kanama da rahim dokusunun dökülmesi ve tamiri ile ortaya çıkar. İlk olarak çoğunlukla kandan oluşacaktır ancak günler ve haftalar geçtikçe kandan çok mukus görmeniz olası olacaktır.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte stres, bebeği nasıl etkiler?

Vajinal doğumun ardından kanama

Bebeğiniz doğduktan bir ila üç gün sonrasına kadar gördüğünüz kan muhtemelen parlak veya koyu kırmızı olacaktır. Kokusu adet döneminizdeki kanamalara benzer olacaktır. Ayrıca kanda bir miktar pıhtı görmeniz de olasıdır ve boyutları bir üzüm kadar olabilir.

Dördüncü ve yedinci günler arasında kan biraz daha pembe veya kahverengi tonlarına döner. Pıhtılar daha küçük hale gelirler veya ortadan kalkabilirler. İlk haftanın sonunda akıntı genelde beyaz veya sarı renkli olur. Üç altı hafta arasında ise sona ermelidir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte aşırı terleme neden olur?

Sezaryen doğumun ardından kanama

Eğer sezaryen doğum yaptıysanız doğum sonrası kanama riskiniz vajinal doğum yapanlara göre daha azdır. Fakat yine de ilk bir kaç hafta boyunca kan görme ihtimaliniz vardır. Kanın rengi kırmızıdan kahverengiye, oradan da sarı ve şeffaf renge dönüşecektir.

Kanama varsa ne yapmalı?

Kanama ilk başlarda pedli külotlar giymenizi gerektirecek kadar yoğun olabilir. Bu nedenle doktorunuz bunları almanızı önerebilir veya hastanede doğrudan bunları size verebilirler. Kanama yavaşladıkça normal adet pedlerine dönüş yapabilirsiniz.

Enfeksiyonu önlemek için pedinizi sık sık değiştirmeyi unutmamalısınız. Doktorunuz onay verene kadar tampon kullanmayın. Kanama yeterince hafiflediğinde ve sadece akıntı gördüğünüzde, günlük pedlere geçiş yapabilirsiniz.

Kanama neden artabilir?

Kanama doğumdan sonra bir kaç hafta içerisinde yavaşlamalı ve sonra ortadan kalkmalıdır. Ancak bazı şeyler kan akışında artışa sebep olabilirler ve bunlar şöyle:

  • sabah yataktan kalkmak
  • emzirmek (bedeniniz emzirirken oksitosin üretir ve bu da rahim kasılmalarını arttırır ve iyileşmeyi hızlandırır)
  • spor
  • idrar veya dışkı yaparken ıkınmak

İlginizi çekebilir: Hamilelik sürecinde çalışırken dikkat edilmesi gerekenler

Ne zaman doktora ulaşmalı?

Eğer kanama pedli külotları bir saatten daha kısa sürede dolduracak hale gelirse veya bir kaç gün sonra azalmazsa, doktorunuza ulaşın. Ayrıca şunları fark ederseniz doktorunuza ulaşın:

  • kötü koku gibi enfeksiyon işaretleri
  • 38 derece ve üzeri ateş ile üşüme
  • kanın ikinci haftada parlak kırmızı olması ve çoğalması
  • karnınızın bir veya iki tarafında gerginlik hissi
  • baş dönmesi veya bayılacak gibi olma
  • düzensiz kalp atışları ve ritm artışı

Ayrıca kanda çok büyük pıhtılar veya çok yüksek sayıda pıhtılar görürseniz de bundan doktorunuza bahsedin. Bu durum rahmin orijinal boyutuna dönmekte zorlandığının işaretleri olabilir.

Normale dönme süreci

Bebek sahibi olmak yaşamınızın önemli bir geçiş dönemidir. Bu nedenle doğumdan sonra ortaya çıkan değişimlere karşı da hazırlıklı olmak gerekiyor. Kendinize alışmak için şans verin. Eğer fiziksel veya duygusal olarak rahatsız hissetmeye devam ediyorsanız doktorunuza ulaşmaktan çekinmeyin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginizi çekebilir: Anne karnındaki bebek, sesleri ne zaman duyar?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!