Doğa dostu, atıksız bir mutfak için kullanabileceğiniz mutfak ürünleri

Doğayı korumak için büyük bir adım atmaya ve evinizde daha sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmaya karar verdiyseniz, mutfak odaklanmanız gereken en önemli alanlardan biridir. Gıda ambalajları, plastik kaplar, kağıt havlular, peçeteler, kimyasal dolu temizleyiciler derken, çevreye en fazla zararı vermemize neden olan mutfak alışkanlıklarını değiştirerek hem doğa dostu tercihler yapabilir, hem gıda israfını önleyebilir, hem de bütçemize dost davranışlar kazanabiliriz.

Günlük hayatımızda kullandığımız, mutfakta tercih ettiğimiz, çoğu zaman doğaya zarar verdiklerini düşünmediğimiz veya göz ardı ettiğimiz ürünleri doğa dostu alternatifler ile değiştirerek doğayı korumak için üzerimize düşeni yapmaya başlayabiliriz. Tek kullanımlık ürünlerin önüne geçerek gereksiz ve fazlaca atık çıkarmadan mutfağımızı daha sürdürülebilir hale getirebiliriz. Küçük adımlarla, evimizden, mutfağımızdan, kendimizden değişimi başlatabilir, doğanın hak ettiği saygıyı gösterebiliriz. İşte daha sürdürülebilir ve atıksız bir mutfak için tercih edebileceğiniz ürünler ve yapabileceğiniz değişiklikler:

Gıda israfının önüne geçmek için

Ne yazık ki ülkemizde ve dünyamızda gıda israfları oldukça fazla. İhtiyaçtan fazla yemek pişirme, doğru stoklayamama veya kalan yemeklerin, içeceklerin dökülmesi, sıklıkla karşı karşıya kaldığımız durumlar arasında yer alıyor. Günlük ve haftalık yemek planları yaparak yalnızca ihtiyacınız olan gıdaları satın alabilir, böylece buzdolabının bir kenarında unutulmuş meyve sebzelere veda edebilirsiniz.

Ayrıca artan yemeklerin nasıl değerlendirebileceği ile ilgili fikir almak isterseniz Netflix’in Best Leftovers Ever! İsimli programından da ilham alabilirsiniz. Dilerseniz yenilerini satın almadan önce mutfağınızda halihazırda elinizde olan gıdaları değerlendirmek için https://wasteys.com/search sitesinden de faydalanabilirsiniz. Sadece yiyecekler mi, hayır. İçeceklerinizde de sıfır atık anlayışını benimseyebilirsiniz. Özellikle artan kahve, içecek veya aromalı sularınızı dökmek yerine buz kalıplarına doldurarak sıcak ay aylarında soğuk tarifler ile serinleyebilirsiniz. E tabi içeceklerinizi yudumlarken tek kullanımlık plastik pipetler yerine yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir bambu, çelik veya cam pipetleri tercih edebilirsiniz.

Mutfağı temizlerken doğayı kirletmemek için

Sadece gıda israfını önlemek, atıksız ve sürdürülebilir bir mutfak için yeterli değil. Kullandığımız her ürünün ve eşyanın da doğa dostu olması önemli. Ancak, mutfağı temiz tutalım derken her yere püskürttüğümüz kimyasal içerikli ürünler ile doğaya zarar verebiliyoruz. Bulaşık süngerlerini doğal, doğada çözünebilir alternatifleri ile değiştirebilir; temiz içerikli doğal bulaşık sabunlarını tercih ederek mutfakta değişimini başlatabilirsiniz.

İsterseniz, evde sirke, limon ve temizliklerin olmazsa olmazı karbonat ile kendi bulaşık temizleme suyunuzu hazırlayabilir, cam bir şişede muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca, elimizin altında olmasına fazlasıyla alıştığımız ve dikkatsizce kullandığımız kağıt havlular yerine el bezlerini tercih ederek tek kullanımdan sonra çöpe giden kağıtların önüne geçebilirsiniz. Bu sayede hem daha az atık üretir hem de doğaya verdiğiniz zararı azaltabilirsiniz.

Daha sağlıklı ve plastiksiz depolama için

Plastik saklama kapları belki de fark etmeden mutfakta en sık kullandığımız ürünler arasında yer alıyor olabilir. Gıdaları daha sağlıklı bir şekilde saklamak için cam saklama kaplarını edinebilir; alüminyum folyo ya da streç film, buzdolabı poşeti gibi ürünler yerine gıda keselerini, balmumu kumaşları veya gıda bonelerini kullanabilir, tek kullanımlık seçeneklerin önüne geçebilirsiniz.

Doğa dostu sunumlar için

İster piknik sepetlerinize ya da kamp çantalarınıza koyup yanınıza alabileceğiniz, isterseniz evdeki sunumlarınızı daha egzotik ve doğa dostu hale getirebileceğiniz Hindistan cevizi kabuğundan yapılmış kaseleri veya abanoz ağacından üretilmiş kaşıkları mutfağınıza ekleyebilirsiniz. Bambu servislikleri, cam pipetleri ve çok daha fazlasını mutfağınızda kullanmaya başlayarak hem sizin hem de evdeki diğer bireylerin doğa dostu alışkanlıklar kazanmalarına da destek olabilirsiniz.

Her adımda biraz daha atıksız yaklaşım

Market poşetlerinin parayla satılmaya başlanmış olması küçük de olsa caydırıcı bir etki yaratsa da hala istenilen düzeyde plastik kullanımını azaltmış değil. Arabanızda, çantanızda, kısacası yanınızda her zaman bez çanta ya da file bir torba bulundurarak planlı-plansız tüm alışverişlerinizde plastik torba kullanımının önüne geçebilirsiniz. Öte yandan, mutfakta tercih ettiğiniz, kullandığınız tüm ürünlerin doğa dostu alternatiflerini bulabilirsiniz. Yıkanabilir kahve demleme filtrelerinden gıda atıklarınızı çöpe atmak yerine komposta dönüştürmenizi sağlayacak bokashi kovalarına kadar sonsuz alternatif var.

Ayrıca, mutfakta gıda israfını önlemek ve doğa dostu ürünler kullanmaya başlamanın yanı sıra özellikle dışarıdan yemek siparişi verme alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz şart. Elbette ki en sağlıklısı, hem bütçe hem doğa dostu olanı evde pişirmek ama zaman zaman enerjiniz olmadığında ya da canınız dışarıdan bir şeyler çektiğinde sipariş verecekseniz bu kez de sürdürülebilir restoranları tercih edebilirsiniz. Plastik tabak-çatal-poşetle gönderim yapmayan, organik gıdaları tercih eden ve de mümkünse evinize en yakın olan ‘yeşil’ dostu bir mutfaktan sipariş verebilirsiniz.

Farkındalık düzeyini yükseltecek kitaplar

“Sıfır Atık” anlayışını derinlemesine benimsemek, konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve başka hangi alanlarda atıksız ve sürdürülebilir yaklaşımın uygulanabileceğini öğrenmek için konu ile ilgili yazılmış kitapları edinebilirsiniz. Mutfağınızda dönüşümü başlatmanıza yardımcı olacak tüm sürdürülebilir ürünleri Sıfır Atık Koleksiyonumuzda bir arada bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Doğaya dost alışkanlıklar kazanmanıza engel olabilen sürdürülebilirlik mitleri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!