Diyet yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken 10 püf nokta

Amacımız sağlıklı beslenmek veya kilo vermek olduğunda her zaman inandığım bir şey var: Duruma bütüncül yaklaşmak. Örneğin diyet programlarına tam uyduğumuzda tartıda her zaman harika sonuçlar görmeyebiliriz. Ve bunun birçok nedeni olabilir. O nedenle her zaman ayrıntılı değerlendirmek gerekir. Ben de bu hafta sizlere hem sağlığınız hem de diyetiniz için bütünsel beslenme ipuçları hazırladım. İşte yaptığınız diyet programlarının kurtarıcısı niteliğinde 10 bilgi…

  1. Beynimizde doygunluk sinyali 20. dakikadan sonra oluşur, o nedenle öğünlerinizi yavaş yavaş yiyerek doyduğunuzu anlamak için kendinize zaman verin.
  2. Beynimizde susama ile açlık aynı merkez tarafından yönetiliyor. Yani biz bazen acıktığımızı düşündüğümüzde, aslında susamış oluyoruz. O nedenle acıktığımızı hissettiğimiz anlarda önce 1 bardak su içelim, vücudumuzu dinleyelim, sonrasında açlık hissi hala devam ediyorsa ve son öğünden 3 saat geçmişse, öğün yiyebiliriz.
  3. Sarımsak, soğan gibi kükürtlü besinler dediğimiz besinlerde bulunan faydalı bileşenlerin ortaya çıkması için mekanik bir işlemden, doğrama veya rendeleme gibi, geçmesi şart.
  4. Salatalık, marul gibi sebzelerin %95’inden fazlası sudur ve kalori içeriği yok denecek kadar azdır. Diyet yaptığınız dönemlerde acıktığınız zaman aşırıya kaçmadan gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
  5. Sabah uyanır uyanmaz kahve içmek, sabah yüksek olan kortizondan dolayı bir stres sebebidir. Güne güzel bir başlangıç için uyandıktan 1-2 saat sonra kahve tüketilmelidir.
  6. Keten ve chia tohumunda bulunan sağlıklı yağların etkisi öğütüldüğüne ortaya çıkmaktadır. O nedenle mutlaka öğüterek tüketelim.
  7. Uykuda salgılanan melatonin hormonu ciddi bir antioksidan kaynağıdır. Bu hormon akşam 23.00-03.00 arasında karanlık bir odada uykuda olduğumuz zaman salgılanır.
  8. Kırmızı biberin içerisinde bulunan kapsaisin bileşeni bibere acı tadını vermektedir. Enerji alımını ve iştahı azaltır, enerji harcamasını oldukça artırır. O nedenle günlük beslenmemize eklemekte fayda var. Not: Kapsaisin isotta daha az, kırmızı biberde daha çok bulunur.
  9. Yapılan çalışmalara göre stres altındayken yemek yediğimizde vücut stres durumunda olduğu için daha fazla yağ depoluyor. Yani stres altında yediğimiz öğün basit bir salata bile olsa, yağlanma ve ödem gözlemliyoruz. O nedenle stresten uzak durmakta fayda var.
  10. Havuç, iyi bir beta karoten kaynağıdır. Pişirildiğinde içeriğindeki beta karoten daha iyi emilir. Havuç ayrıca iyi düzeyde lif, C vitamini, B6 vitamini ve potasyum kaynağı bir besin. Salatalarınızda ve yemeklerinizde mutlaka yer verin derim.

İlginizi çekebilir: Ödem sorununuza çözüm olacak 5 özel içecek tarifi

Gamze Altınay Diyetisyen
Diyetisyen, aromaterapist, voleybolcu, hemşire, doğal ve organik yaşam aşığı biri olarak %100 burslu olarak okuduğum İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik ile aynı anda ... Devam