Diyet kurallarını yıkın, hayatınızı renklendirin

Doğru beslenme; diyet yapmak gibi kısa süreli bir programlama yerine, alışkanlık haline gelen bir yaşam biçimi olmadıkça verilen her kilo geri alınmaya mahkumdur.

İlgili yazı: Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

beslenme
Doğru beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirdiğinizde, verdiğiniz kiloları kolay kolay geri almazsınız.

İnternette, televizyonlarda hatta her yerde, herkesin diyet konusunda söyleyeceği en az bir cümlesi var. Bunlar ne kadar doğru, gelin biraz göz atalım:

Yanlış: Yağı sıfırlamak kilo vermeyi kolaylaştırır

Doğru: Yağlar, vücutta birçok işlevi olan moleküllerdir. Yağsız bir diyet yerine ölçülü yağ alımına dikkat edilmelidir.

Hayvansal yağlar; kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar. Bunun dışında kilo vermeyi zorlaştırır. Hayvansallarda bulunan yağlar depo yağı arttırır. Almamız gereken yağları, bitkisel yağlardan almak daha sağlıklıdır. Bu yağlar, zeytinyağı, ceviz, badem gibi tohumlar, avokado gibi meyvelerden alınabilir.  Bu alımlar da ölçülü olmalıdır.

Yanlış: Az az ama sık sık ye

Doğru: Bu beslenme modeli insülin düzeylerini yükseltir. İnsülin düzeyi yükseldikçe tokluk hormonu salgılanamaz. Yağ yakabilmek için en az 4 saatlik açlık gerekir ki, tokluk hormonu leptin salgılansın ve yağ yakılsın. Önemli bir durum yoksa ara öğünün de alınmasına gerek yoktur.

Yanlış: İstediğin kadar et ye

et
Çok fazla et yemenin vücut için birçok zararı bulunmaktadır.

Doğru: Etler doymuş yağlarca zengindir. Ayrıca et tüketimi, kanser gibi hastalıkların nedenlerinin başında gelir. Çalışmalar, sadece et tüketiminin kesilmesiyle diyabet ve diyabetin kötü sonuçlarının yarı yarıya azaltılabileceğini gösteriyor.

Yanlış: Akşam saat 18:00’den sonra yemek yenmemelidir

Doğru: Mesaisini altıda bitiren ve özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için akşam yemeği saati dokuzu bulabiliyor. Sadece bu saatlerde yenilen yemeklerde aşırı yağlı ve tatlılardan kaçınılmalıdır.

Bazı öneriler:

  • Yemek yeme farkındalığınızı oluşturun.
  • Hücrelerinizi doyurun. Vücudunuzun ihtiyacı olan sağlıklı gıdaları tercih edip rafine şeker gibi vücudun ihtiyacı olmayan ürünleri hayatınızdan çıkarın ya da azaltın.
  • Tekdüze beslenmek yerine gıdaları birbiri yerine kullanın. Bu da değişim sistemini öğrenmekle mümkündür. Değişim sistemi tekdüze beslenmek yerine çeşitlendirilmiş beslenmeyi uygulamanızı sağlar.

Kevser Başkara Beslenme ve Diyet Uzmanı
10 yıla yakındır %100 vegan yaşayan Kevser Başkara, Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programını, Cornell University Plant Based Nutrition, American College of Lifestyle ... Devam