Çocuklarda toprak yeme davranışının nedenleri ve çözüm önerileri

Toprak yemek çocuklarda sıkça görülen bir davranış. Cezbedici bir tadı, görüntüsü ya da kokusu olmamasına rağmen çocukların neden toprak yemeye meyilli olduğu sorusu eminiz birçoğumuzun aklına gelmiştir. Aslında bununla ilgili bazıları ciddi, bazıları önemsiz farklı nedenlerin olduğunu söyleyebiliriz.

Toprak yeme davranışının nedenleri

Bazı çocuklar sadece tadını merak ettiği için toprak yer. Çocuğunuzun zaman zaman toprak yediğini görüyorsanız, bunu çocuklara özgü tipik bir davranış olarak değerlendirmeniz mümkün. Ancak toprak ve örneğin kağıt gibi diğer tatsız maddeleri sürekli olarak yediğini görüyorsanız, demir veya çinko eksikliği gibi bir beslenme sorunundan ya da gelişimsel bir bozukluktan söz edilebilir. Tıp dilinde ‘jeofaji’ adı verilen toprak yeme hastalığı veya ‘pika sendromu’ olarak adlandırılan yabancı madde yeme alışkanlığından bahsedebilmek için bu davranışın en az bir ay sürmesi gerekir.

toprak yeme davranışının nedenleri
Bazı çocuklar sadece tadını merak ettiği için toprak yerken, bazılarında bu davranışın görülme nedeni vitamin eksikliği veya psikolojik sorunlar olabilir.

İlginizi çekebilir: Bu işaretler çocuğunuzun zihinsel problemleri olduğunu gösteriyor olabilir

Tedavisi

Ciddiye alınması gereken pika sendromu, gelişimsel veya davranışsal bozuklukların işareti olabilir. Bunun dışında jeofaji ve pika, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Toprağın boya gibi uçucu maddeleri içermesi durumunda zehirlenmeye, beyinde kalıcı hasara veya engele neden olabilir. Toprak yemek aynı zamanda bağırsakta parazitlerin oluşmasına, sağlıksız beslenmeye ve kabızlığa da sebep olabilir.

Pika sendromu çoğu zaman birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Eğer bu söz konusu değilse, yapmanız gereken çocuğunuzun iştahını kontrol etmektir. Toprak yemesini birden kesmeniz mümkün değil. Ancak onun toprağa erişimini sınırlandırabilirsiniz. Yeteri kadar büyükse, onunla bu alışkanlığı hakkında konuşup toprak yemediği durumlar için bir ödül sistemi oluşturabilirsiniz. Bunların yanı sıra toprak yemesi, vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, ya da bu davranışının psikolojik veya nörolojik nedenleri olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun mutlaka doktor kontrolünden geçmesini de sağlamalısınız.

İlginizi çekebilir: İnatçı çocuklar: Her şeye karşı çıkan çocuklarla iletişim kurmanın yolları

Kaynak:

oureverydaylife.com

aboutkidshealth.ca

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!