İnatçı çocuklar: Her şeye karşı çıkan çocuklarla iletişim kurmanın yolları

7 yaşındaki çocuğunuz uyku vakti geldiğinde neden geç saatlere kadar ayakta kalamayacağını sorup yatağa gitmeyi reddettiği oluyor mu? Veya bazen kendisine izin verilmeyen şeyler için “Bu hiç adil değil” deyip, ailesini kendisini sevmemekle suçluyor mu?

Torontolu çocuk ve aile terapisti ve aynı zamanda “Connected Parenting: How to Raise a Great Kid” (Birbirine Bağlı Ebeveynlik: Nasıl iyi bir çocuk yetiştirilir) kitabının yazarı olan Jennifer Kolari‘ye göre bu tür davranışlar çoğu çocukta görülüyor. Bu tür çocukların en belirgin özellikleri arasında kontrol altına alan veya sürekli talep eden davranışlar sergileme, “büyük” duygular veya tepkiler gösterme, otoriteyi sorgulama yer alıyor. İnatçı bir çocuk sahibi olmak aslında hiç kolay değil; çünkü birçok anne baba hem çocuklarının bu güçlü iradesini korumak istiyor hem de ona kurallardan oluşan dünyada nasıl yaşaması gerektiğini öğretmek istiyor. İşte bu ikisi arasında bir denge kurmak, bazen anne babaları çaresiz ve yorgun bırakabiliyor.

İlgili yazı: Çocukların hayallerini ezip geçmeyin, çünkü her çocuk özeldir

Kolari ise inatçı bir çocuğa sahip olan anne-babalar için çocuklarıyla daha kolay iletişim kurmalarını sağlayacak şu önerileri sunuyor:

1. Gücü transfer edin

Mümkün olduğu durumlarda çocuğunuza seçme şansı verin. Örneğin kendi kıyafetlerini seçmesine izin verebilir veya üst kattaki yatağına merdivenleri kullanarak mı yoksa örümcek gibi tırmanarak mı çıkmak istediğini sorabilirsiniz.

çocuk 02
Kötü bir davranış sergilemiş olsa bile çocuğunuza onu sevdiğinizi gösterin.

2. İzin verin

Eğer bir öfke nöbetinin geldiğini hissediyorsanız, çocuğunuza sakin bir ses tonuyla “Şu an yoğun duygular içinde olduğunu anlıyorum, lütfen başka bir yere git ve ağla. Ben de sana engel olan şeyleri veya kendine zarar verebileceğin şeyleri ortadan kaldıracağım” mesajını verin. Verdiğiniz bu izin, çocuğunuzu durdurabilir. Şöyle düşünün, eğer bir kazanç elde etmeyecekse kim öfke nöbeti geçirmeyi ister ki? Eğer bir öfke nöbeti çoktan başladıysa, oluruna bırakın. Sadece çocuğunuzu fiziksel risklerden koruyun.

İlgili yazı: Hayvanlarla arkadaşlık yapan çocuklardan içinizi ısıtacak fotoğraflar

3. Önceden planlayın

Bir etkinlikten diğerine geçiş bazen zor olabilir. Böyle zamanlarda, etkinliğin sonunun yaklaştığını haber veren ufak hatırlatmalar yapın. Çocuğunuzu sürekli çabuk olması için sıkıştırmak yerine onun mızmızlanmaları için fazladan zaman ayırın.

4. Şefkat gösterin

İnatçı çocuklar aslında kendilerinin zor olduklarını bilir ve bu yüzden zaman zaman ebeveynlerinin onlara karşı duyguları konusunda kendilerini güvensiz hissedebilirler. Kötü bir davranış sergilemiş olsa bile çocuğunuza onu sevdiğinizi gösterin. Çocuğunuza nazikçe davranın, yüzünü okşarken nazik olun, göz teması kurun, sevgi dolu sözcükler söyleyin.

5. Adrenalinle tanıştırın

İnatçı ve güçlü karaktere sahip çocukların adrenaline karşı bir ihtiyaç duydukları bilimsel çalışmalar tarafından da kanıtlanmış bir gerçek. Bu adrenalin ihtiyacının hedefi olmak yerine onları bu ihtiyaçlarını giderebilecekleri oyunlara, aktivitelere götürün.

çocuk 03
Çocuğunuza negatif yaftalarla yaklaşmayın, örneğin onu “kötü çocuk, terbiyesiz, tembel” gibi tanımlamaktan sakının.

6. Kuralların etkin olmasına dikkat edin

Verdiğiniz cezaların sonuçlarının tutarlı ve adil olduğuna dikkat edin. Örneğin yatağa erken gitmediği takdirde elektronik oyuncaklarından mahrum kalabileceğini hatırlatın.

İlgili yazı: Çocuklarda stresi azaltmak için yapılabilecekler

7. Davranışlarını adlandırın

Çocuğunuza negatif yaftalarla yaklaşmayın, örneğin onu “kötü çocuk, terbiyesiz, tembel” gibi tanımlamaktan sakının. Bunun yerine yaptığı davranışı adlandırma yoluna gidin.

Kaynak:
Today’s Parent

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!