Çayın tüm faydalarının ötesinde: Kombuça

Kombuça son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz besinlerden biri. Peki nedir kombuça biliyor musunuz? Aslında sorunun cevabı çok basit ve yüzyıllar öncesine dayanıyor. Kombuça çok eski yıllardan beri tüketilen fermente olmuş bir çay türüdür. Buna rağmen faydaları sadece çayın faydalarıyla sınırlı değildir, aynı zamanda yararlı probiyotikler bakımından zengindir.

Kombuça antioksidanlar içerir, zararlı bakterileri öldürür ve çeşitli hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olur.

Nasıl yapılır?

Çayın tüm faydalarının ötesinde: Kombuça

Siyah veya yeşil çaya, bazı bakteri türleri, maya ve şeker eklenerek yapılır ve daha sonra en az 1 hafta fermente olması için bırakılır. Bu işlem gerçekleşirken bakteri ve maya etkileşerek çayın yüzeyinde mantar gibi lekeler (kabarcıklar) oluşur. Bu yüzden kombuça çayına mantar çayı da deniyor.

Aslında bu kabarcık, yaşayan bir simbiyotik koloni bakterisinden oluşmuş mayadır ve bu maya yeni kombuçalar fermente etmek için kullanılabilir. Bu fermantasyon süreci sirke ve çeşitli asidik bileşikler; aynı zamanda belirli düzeyde alkol ve gaz üretir ve bu durum onu karbonlaştırır. Probiyotik bakterilerin büyük bir çoğunluğu bu fermantasyon sırasında üretilir.

İlginizi çekebilir: Çay demleyerek kendi kıyafetlerinizi kendiniz üretin

 Kombuça antioksidan içerir

Antioksidanlar, hücrelerimize zarar veren, serbest radikaller ile savaşmamıza yardımcı olur. Kombuça, özellikle de yeşil çay ile yapılmış olan, karaciğerimiz üzerinde çok fazla güçlü antioksidan etkilerine sahiptir. Yapılan çalışmalarda sürekli olarak, düzenli kombuça tüketiminin kimyasal toksikler tarafından oluşan karaciğer toksisitesini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu konuda insanlar üzerinde yapılan çalışmalara daha çok ihtiyaç olsa da kombuça karaciğer için umut veren bir besin olarak görülüyor.

Bunun yanı sıra kombuça ile ilgili yapılan çalışmalar, kalp hastalıklar tip 2 diyabet, kanser gibi birçok hastalığın gelişmesi riskini düşürebileceğini ve onlara karşı vücudumuzu koruyabileceğini göstermektedir.

Çayın tüm faydalarının ötesinde: Kombuça

Kombuça yaparken veya alırken dikkat…

Kombuçayı eğer evde yapacaksanız hazırlık aşamasında çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü kontamine (kirlenmiş) veya fazla fermente olmuş kombuça ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Ev yapımı kombuçalar %3’ten fazla alkol içerebilirler. Ticari ürünler iyi ve %0.5’ten daha az alkol içermeleri sebebiyle alkolsüz kabul edilir. Bu alkol oranı, bir kombuça çayı için istenilen değerdir. Ancak, bu ticari içecekleri satın almadan önce besin etiketini mutlaka okuyun ve ilave şeker bakımından yüksek olan markaların ürünlerini satın almaktan kaçının.

 

İlginizi çekebilir: Bahaneleri ortadan kaldırın: Spor yapmayı sevmeyenlere 5 alternatif

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam