Bütünsel sağlığın esasları: Ayurvedik yaşama giriş

Bugün sizlerle Ayurvedik yaşama giriş yaparak, Ayurvedik yaşamın bütünsel sağlığımız ile bağlantısına göz atacağız.

Ayurveda, kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Ayurveda kadim bir lisan olan Sanskritçe bir kelime olup kelime anlamı olarak “Yaşam Bilimi” manasına gelmektedir.

Ayurveda’nın başlıca hedefi öncelikle kişinin ideal bünye tipini tespit etmek (beden ve zihin birleşimi neticesinde oluşan “fıtrat/dosha”) ve herhangi bir dengesizlik durumunda, dengesizliğin haberini veren belirtilerin kaynağını bularak, dengenin tekrar kurulması üzere geniş kapsamlı önerilerde bulunmaktır.

Bütünsel sağlığın esasları: Ayurvedik yaşama giriş

Ayurvedik Tıp ilminin kaynağı olan Vedik metinlerde insanoğlunun 3 ana bedenden oluştuğu açıklanmaktadır:

  • Fiziksel beden
  • Zihinsel beden
  • Ruhsal beden

Her ne kadar biz zihnimizin lineer düşünme eğilimi neticesinde bu bedenlerimizin birbirinden ayrı olduğunu zannetsek de üç bedenimizde birbirinin içine geçmiş halde, sürekli bir enerji ve bilgi alışverişi içindedir.

Yani sadece fiziksel bedenimize özen gösterip, sağlıklı bir beslenme biçimi ve ideal bir rutinde spor yapmak tüm bedenlerimizde denge yaratmak için yeterli değildir. Muhakkak ki madde ve enerjiden oluşan fiziksel bedende sağlığımızı dengeleyici bir yaşam tarzı zaruridir. Fakat fiziksel beden son derece sağlıklıyken eş zamanlı olarak zihinsel kargaşa, psikolojik çöküntüler ya da ruhsal problemler baş gösterebilir. İşte o zaman Ayurveda’ya göre tüm bedenlerimizde bir uyum ve harmoniden söz etmek mümkün değildir.

İşte Ayurveda’nın üzerine basarak anlattığı kurgu, bütünsel sağlık ve zindelik halimiz için üç ana bedenimize de özen göstermeli ve tüm bedenlerimizde denge yaratıcı ve besleyici gündelik rutinleri yaşamımıza katmamızdır.

Ayurveda’nın ana amacı; kişinin doğuştan sahip olduğu ‘Bünye Tipi’ni (beden ve zihin birleşimi neticesinde oluşan “fıtrat/dosha”) belirleyerek, bu doğrultuda hayat boyu dengede kalmasını sağlayacak olan;

Bu gibi bilgiler doğrultusunda kişilerin genel sağlık, zindelik ve esenlik haline olumlu ivme kazandırarak, yaşamda daha mutlu, daha huzurlu, daha sağlıklı, daha yaratıcı olmamızı sağlayan hakiki harmoniyi yaratmaktır.

Bütünsel sağlığın esasları: Ayurvedik yaşama giriş

‘Ayurvedik Yaşam Tarzı’ özetle bilincimizi yükselten, genel sağlık halimize olumlu ivme kazandıran, yaşlanmayı geciktiren, gıda seçimi, aromaterapi ve sportif aktivitelerimize yön verme gibi faydalarının yanı sıra genel olarak yaşam kalitemizi yükselterek daha mutlu, daha huzurlu ve daha tatminkar olmamızı sağlayan etkileri barındırır.

İşte sizlerle önümüzdeki blog yazısından itibaren her ay, gündelik yaşamınıza kolaylıkla ekleyebileceğiniz basit ve küçük yeni rutinler ile sağlıklı ve mutlu kalma, yani wellaging sürecinizi başlatarak bütünsel sağlık, mutluluk ve güzellik halinizi sürdürülebilir olarak nasıl mucizevi bir şekilde artırabileceğinizin yollarını ve ipuçlarını bilimsel araştırmalar ışığında paylaşacağım.

Detaylı bilgilere  www.ebrusinik.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Ebru Şinik Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı / Chopra Center Perfect Health Instructor
Yüzyılımızda Bütünsel Sağlık ve Kuantum Tıbbı’nın en güçlü liderlerinden olan ünlü doktor, yazar ve filozof Dr. Deepak Chopra’nın öğrencilerinden ve California’da bulunan Chopra Center ... Devam