Bir beyinde iç içe iki apayrı yapı: Beynin iki yarısı

Biz zihnimizi ve beynimizi düşündüğümüz zaman onu bütün ve tek olarak görürüz. Ama aslında beynimiz tam ortadan birbirine bağlanmış iki ayrı beynin birleşmesinden oluşuyor.

Beyin hemisferleri: Beynin iki yarımküresi

Beyin, sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreye (hemisfer) ayrılır. İki yarım küreyi birbirine bağlayan korpus kallozum (sert vücut demek bu arada) adı verilen 10 santimetrelik bir köprü vardır. Bu yapıyı bir köprü değil de, çok sayıda liften oluşan çoklu bir kara yolları ağı olarak da düşünebilirsiniz. Anne karnında 12 haftalıkken oluşmaya başlayan korpus kallozum’un, çocuk 12 yaşına gelinceye kadar gelişmesi devam eder.

  • Sağ beynimiz vücudumuzun sol yarısını kumanda eder, sol beynimiz sağ yarısına.
  • Solumuzda yer alan nesneleri benimizin sağı ile, sağımızdakileri sol yarımız ile görürüz.
  • Sağ beyin içimizdeki yaratıcı sanatçı, sol beyin ise büyük istatistikçi ve matematik dehası.
  • Sağ beyin anda yaşar, sol beyin ya geçmişte, ya gelecekte. Sağ beyin plan program yapmaz, eskilere üzülmez, gelecek için endişelenmez.
  • Sağ beyin yargısız, kuralsız çevre baskısından bağımsız yaşarken, sol beyin emekli bir albay gibi kurallara sıkı sıkıya bağlıdır ve onların dışına çıkamaz.
  • Sağ beyin şefkatli ve empatik, sol beyin eleştirmen ve katıdır.
  • Sol hemisfer kelimeler, sayesinde konuşur, anlaşır, iletişim kurar; sağ hemisfer kelimeler olmadan ses tonu, yüz ifadesi ve vücut dilini anlayıp anlamlandırır, kelimeler olmadan iletişim kurmamızı sağlar.
  • Sağ beyin hislerimiz, sol beyin düşüncelerimizdir.
  • Sağ beyin daha feminen ve duyarlı, sol beyin daha maskülen ve katıdır.
  • Sağ beyin içimizdeki büyümeyen çocuk, sol beyin içimizdeki huysuz ihtiyardır.

Sadece sağ beyinli veya sadece sol beyinli olmak mümkün değil (normal koşullarda). Ama her birimizde ya sağ beynin renkli dünyası ağır basıyor ya da sol beynin sayılar, harfler ve istatistiklerle dolu dünyası. Günümüz, eğitim sistemimiz, çalışma alanlarımız hep sol beyin odaklı. Günlük yaşam telaşesi ve gelecek endişesi taşımaktan anda kalmayı beceremiyoruz. Duygularımızı göstermek hoş karşılanmıyor, sol beynin poker yüzü ile yol almaya çalışıyoruz. Küçük anlık mutlulukları fark edemiyor, hep ileriye bakıyor, daha fazlasını istiyoruz. Sol beyinli eleştirel ve yargılar ile dolu dünyamızda pozitifleri görmeden günleri birbirine ekleyip yaşıyoruz.

Sağlıklı ve esnek beyin, her iki hemisferin özelliklerini bir arada harmanlayabilen, gerçeklerle bağlantıyı koparmadan hayatın güzellikleri ve renklerini görebilen, farkındalığını yitirmeden anda kalabilen beyindir.

Bir beyinde iç içe iki apayrı yapı: Beynin iki yarısı

Her iki beyin yarısını kullanmak ve dengede yaşamak için öneriler:

  1. Günlük hayatınızda vücudun iki yarısını da kullanın. Sağlaksanız sol elle, solaksanız sağ elle işlerinizi yapmaya çalışın. Sol beyniniz çok ağır basıyorsa, sol elinizi kullanacağınız bir enstrüman kullanmayı öğrenin.
  2. Vücudun iki yarısını eşit olarak kullanan egzersizleri düzenli yapın. Vücudun iki yarısın eşit olarak kullanan en güzel ve kolay egzersiz yürümek. Her gün en az yarım saat yürüyün. Açık havada yürürken önünüze değil etrafınıza bakın. Yoga yapın; özellikle vücudun bir yarısını baskın olarak kullanan insanlar için ideal bir egzersiz. Yüzün, dans edin, koşun, pilates yapın, zumba derslerine katılın.
  3. Beynin sağ yarısını güçlendirmek için içinizdeki sanatçıyı ortaya çıkartacak yaratıcı faaliyetlere katılın. Resim dersleri alın, seramik kursuna katılın, çini boyayın, heykel yapın. Bunları yaparken de normalde kullanmadığınız elinizi daha çok kullanmaya çalışın.
  4. Meditasyon yapın. Meditasyon beyninizi tekrar formatlayarak sağ beyin yolaklarının daha güçlü olmasını sağlar.

Daha fazla bilgi için Beynini Doğru Besle isimli kitabıma bakabilir, Instagram hesabımdan beni takip edebilir, web sitemden bana ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Beyninizin en sevdiği vitamin: B12 vitamini

Dr. Banu Taşçı Fresko Doktor - Nöroloji Uzmanı
Dr. Banu Taşcı Fresko, 1969 senesinde İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1992 senesinde bitirmiş, ihtisasını İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda 1997 senesinde tamamlayıp ... Devam