Bilişsel davranışçı terapi nedir: Bir duyguyla veya durumla nasıl yaşanır?

Bilişsel davranışçı terapi, bir psikoterapi türüdür. Bir durum/duygu ile “nasıl yaşayacağımız” odak noktasıdır. Bireyin eylemi ve duygu durumlarını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır (Türkiye Psikiyatri Derneği). 

Davranış tedavileri, öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarına sistemsel bir uygulamasıdır. Davranışçı tedaviler davranışı odak noktası alıp onu modifiye etmeye odaklanır. Davranışçı tedavide bireye tedavinin mantığı aktarılıp kaygı verici durumlarla karşılaştığında kaçmak yerine, kaygıyla başa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceği aktarılır. Bilişsel davranışçı terapi, en yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yaygınlığının sebebi, daha sürdürülebilir olmasıyla açıklanabilir.

Kullanım alanları depresyon, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, enürezis noktürna, travma ve travma sonrası stres bozukluğuyla ilişkili semptomların tedavisi olarak sınıflandırılabilir.

Psikolojik destek almak bir güçsüzlük değil temel ihtiyaçtır. Mesleği psikolog/psikiyatrist olan bireylerden, psikolojik destek almaktan çekinmeyiniz.

İlginizi çekebilir: Bilişsel psikoloji ve bilişsel davranışçı terapi nedir?

Psikolog Melisa Darmar Psikolog
İstanbul’da doğdum. Liseyi Koç Lisesi ve üniversiteyi Koç Üniversitesinde Psikoloji alanında tamamladıktan sonra King’s College de Nörobilim ve Psikoloji Masterı yaptım. Aynı zamanda Barselona’da ... Devam