Beynin karar mekanizması: İki ekonomi profesörü, beyinle ilgili bilmediklerimize ulaştı

Korku, heyecan, mutluluk gibi duyguların beynin farklı bölgelerinde sinyal oluşturdukları ve bunların çeşitli görüntüleme teknikleriyle tespit edilebildiği uzun süredir biliniyor. Hatta, bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini, konuşurken beyin aktivitesini gözlemleyerek anlamak bile mümkün. Karar mekanizmalarıyla ilgili çığır açıcı araştırmaların sonuçları ise yeni yeni ortaya çıkıyor.

karar vermek

Uplifers okurları için, beynin karar mekanizmalarını ve hangi bölgelerin karar vermede etkili olduğunu araştırdık.

Her şeyin sorumlusu preforantal korteks

Zürih Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, beynin hangi bölgelerinin karar vermede etkili olduğunu kısa süre önce ortaya çıkardı. Tüm davranışlarımızın neden-sonuç bileşenlerinin bağlantılarını yapan ve onları bütünleştiren, önemli duyu ve motor sistemlerinin arasındaki geri bildirim döngülerinin ve bağlantılarının yer aldığı prefrontal korteks ile ilgili bugüne dek bilinmeyen bilgilere ulaşıldı. Araştırmalar gösteriyor ki, prefrontal korteks sadece bilinç ve özdenetim gerektiren kararları verirken değil, her türlü kararımızda önemli rol oynuyor.

Sarıyla işaretli #8, #9, #10, #11, #44, #45, #46, ve #47. alanlar prefrontal bölgeyi oluşturur
Sarıyla işaretli #8, #9, #10, #11, #44, #45, #46, ve #47. alanlar prefrontal bölgeyi oluşturur

Daha önce, sadece çelişki içeren durumlarda ve kişinin kontrolü eline alması gerektiğinde prefrontal korteksin aktifleştiği düşünülüyordu. Örneğin, pek çok seçenek arasından maksimum finansal kâr getirecek yöntemi seçmek, ya da kısa dönem ve uzun dönem getiri ve riskleri karşılaştırmak gibi… Oysa, Zürih Üniversitesi Ekonomi Bölümü profesörlerinden Sarah Rudorf ve Todd Hare prefrontal korteksin esnek zaman ve kararlarda da ön plana çıktığını kanıtladı.

Çalışmalarında manyetik rezonans (MR) görüntüleme tekniğini kullanan ikili, 28 gönüllüye çoktan seçmeli sorular sordu ve yanıt verirken beyin aktivitelerini gözlemledi.

Yeni tedavi alanları ortaya çıkabilir

Araştırma sonuçları Journal of Neuroscience (sinirbilimi dergisi) Kasım 2014 sayısında yer alırken, bu sonuca ulaşanların ekonomi bölümü öğretim görevlileri olması da ayrıca ilgi çekici oldu.

Araştırmacılardan Sarah Rudorf “ Kişinin kendi kontrolünü gerektiren kararlar oldukça önemlidir ” diyor ve ekliyor: “ Bu kararlar kişinin maddi, manevi, sosyal iyilik durumunu doğrudan etkiler. ” Bu kararları verirken beynin nasıl çalıştığını, hangi bölgelerin aktive olduğunu anlamak, ruhsal ve sinirsel tedaviler için yeni odak noktaları açabilir; nörologlar için üzerinde durulacak yeni odak noktaları yaratabilir.

 

Kaynaklar:
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141126075309.htm
http://www.mediadesk.uzh.ch/articles/2014/wie-verschiedene-hirnareale-bei-entscheidungen-interagieren_en.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Prefrontal_korteks

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!