X

‘Belki de rahatsız olmalıyız’: Hatay’da yardımlaşma

Önemli uyarı: Bu içerik duygusal ve psikolojik açıdan tetikleyici ögeler içerebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, duygu durum bozuklukları gibi olumsuz ruh hallerini deneyimliyor veya risk taşıyorsanız okumaktan kaçınabilirsiniz.

Kusura bakmayın, rahatsız edeceğim. Tam da yavaş yavaş normal hayatımıza dönmemiz gerektiğini konuştuğumuz, hatta dönmeye başladığımız zamanda. Arabadayız. Süleyman Abi’nin normalde hat aracı olarak kullandığı servisinde. Arkada koliler, önde biz. Pek konuşmuyoruz. Camdan dışarıya bakıyoruz. Her yer enkaz. Kimi yan yatmış binaların, kimi tuz buz olmuş. Ayakta duranlardaysa derin çatlaklar var. İçinde yaşanabilecek tek bir bina bile kalmamış. Yollar boş ve karanlık. Öğlene rağmen. Hatay’da hiçbir şey normal değil. İstanbul’dayken yaptığımız sohbetleri düşünüyorum. Normalleşmeyle ilgili olanları. Hani şu, hayatın devam ettiğinden, kendi rutinimize dönmek zorunda olduğumuzdan bahsettiklerimizi. Meğer hiç sırası değilmiş normale dönmenin, diye geçiriyorum içimden, yol kenarındaki yıkık binalara bakarken. Ama bu süreçte yapılan her şey, verilen her tepki normal, diyorum kendi kendime. Umursamamak da, tatile gitmek de, hiçbir şey yapmamak da, görmezden gelmek de, yemek yemeyi unutmak da, sürekli yemek de, dans etmek de, şarkı söylemek de, gülmek de, eğlenmek de, ağlamak da… Her şey normal ve hiçbir şey normal değil. Ve yine o soru takılıyor aklıma. Biz ne yaşıyoruz?

Kimse gelmedi.” diyor Süleyman Abi. Camdan bakmayı bırakıp Süleyman Abi’ye dönüyoruz. “İlk gün Düzce’den, Ankara’dan arkadaşlarım geldi. On iki saat sonra buradaydılar. Kim vardı diye sorarsanız, sadece onlar vardı. Düzce’den, Ankara’dan gelen arkadaşlarım vardı. Başka kimse yoktu.”  Kısa bir es veriyor.  Devam etmek için zamana ihtiyacı varmışçasına. “Ayakta durmak imkansızdı.” diye devam ediyor ve ardından bir es daha. “O duvarların çatlama sesi…” Gözleri doluyor, sesi titriyor. “Asla unutamam.” Susuyor. Kelimelerin, yaşadıklarını anlatmaya asla yetemeyeceği yere geliyor. Daha fazla devam etmiyor konuşmaya. Eliyle gözlerini siliyor, bir iki derin nefes alıyor. Üçümüz birden susuyoruz. Öyle çok şek konuşuluyor ki o sessizlikte. Sonra, belki de sessizliğin yoğunluğundan, “Hadi arayın.” diyor Süleyman Abi.

“Geldik mi?”
“Hayır ama çok az kaldı.” İhtiyaç sahibine telefon ederken, “Açınca bana verin.” diye ekliyor. Dediğini yapıyor, ihtiyaç sahibi telefonu açınca Süleyman Abi’ye veriyoruz. Arapça konuşuyorlar. Arada geçen Türkçe kelimeler dışında pek anlamıyoruz. Yine de tahmin ediyoruz ne konuştuklarını. Biraz ileride, yol kenarında duruyoruz. Yolun karşı tarafından birisi geliyor yanımıza. İhtiyaç sahibi.
“Neresi?” diye soruyor Süleyman Abi, Arapça. Ya da yakın mı diye, bilmiyorum.  İhtiyaç sahibi tarif ediyor. Süleyman Abi, arka kapıyı açıyor ve ihtiyaç sahibine binmesini söylüyor, yine Arapça. Sonra bize dönüyor, “Çok yakın değilmiş, taşımasın kolileri.” diyor ve ihtiyaç sahibinin tarif ettiği gibi, sokak aralarına sapıyor. Yaklaşık beş dakika sonra ihtiyaç sahibinin ailesiyle birlikte yaşadığı çadıra varıyoruz.
“Kahve mi çay mı?” diye soruyor aileden biri, biz aracın arkasındaki kolileri teslim ederken.
“Teşekkür ederiz, içmeyelim. Daha dağıtacağımız bir sürü koli var.”
“Kahve mi çay mı?”
“Gerçekten, teşekkür ederiz, zahmet olmasın.”
“Kahve mi çay mı?”
“Peki, kahve olsun o halde.”

İçirmeden bırakmıyorlar. Çadırlarının önündeki masanın çevresine oturuyoruz. Aile fertleri de orada. Üç sade kahve geliyor, karton bardakta. Biz, hiç konuşmuyoruz. Konuşamıyoruz. Nasılsınız, diye soramıyoruz mesela. Sorulamaz çünkü. Onlar anlatıyor, biz dinliyoruz. “Annemin kaburgaları kırıldı.” diyor içlerinden biri ve devam ediyor. “Bu depremler alttan vuruyor. Yürüyebilmeye, hareket edebilmeye imkan yok. İşte annemi yattığı yerden bir fırlattı…” Anne karşımızda oturuyor, gülümseyerek. Hiçbir şey söylemiyor. Sadece bize bakıyor ve sürekli gülümsüyor.

Kahvelerimizi bitiriyor ve kalkıyoruz. Biz gidene kadar gülümsüyor anne. “Isıtıcı da istemiştik ama?” diyor ailenin bir diğer ferdi, cevabını bildiği bir ses tonu ve yüz ifadesiyle. Zar zor cevap veriyoruz. “Depoda da yok, olsa mutlaka gönderirlerdi. Ama siz sürekli talep edin, depoya gelir gelmez gönderirler.” Depremzede aileye ısıtıcı veremediğimiz için suçlu hissediyoruz. Belki de anlıyor böyle hissettiğimizi, “Tamam, tamam.” diyor. “Teşekkür ederim.” Biz yine de suçlu hissetmeye devam ediyoruz. Depremin ilk günlerinden beri. Yemek yerken, su içerken, üşümekten şikayet ederken ve daha bir çok şeyden dolayı suçlu hissediyoruz. Sonra, “hayır” diyoruz kendi kendimize. Suçlu hissetmemeliyiz. Başkalarının almadığı sorumluluğu biz yüklenmemeliyiz. Suyumuzu içerken, en az bir yudumunu deprem bölgesinde suya ihtiyacı olanlar için içmeye niyet ediyoruz, yemeğimizi yerken onlar için de yiyoruz. Korkuyoruz, tedirgin oluyoruz, İstanbul depremini düşünüyoruz. Daha şimdiden kendi derdimize düştüğümüz için utanıyoruz. “Biz İstanbul için çok endişeliyiz.” diyor aynı ailenin fertlerinden bir başkası. “İstanbul, İzmir, Ankara, buralar ülkenin temeli, bunlar yok olursa her şey biter.”  

Süleyman Abi arabayı çalıştırıyor. Sesi duyunca ön koltuktaki yerlerimizi alıyor ve sıradaki koliyi sahibine teslim etmek üzere yola koyuluyoruz.

“Buraya yakın bir adres vardı. Önce ona gidelim.” diyor Süleyman Abi.
“Tamam.” diyoruz. “Sen nasıl istersen.”
“Tekrar arasanıza.”

Arıyoruz. Açılınca Süleyman Abi’ye veriyoruz telefonu. Arapça konuşuyorlar. Bu sefer arada hiç Türkçe kelime geçmiyor. Konuşması bitiyor, telefonu bize uzatıyor. Pek emin sürmüyor arabayı. Adresi tam anlamamış gibi bir hâl var üzerinde. Bir sokağa giriyor, sonra, yok, diyor beden dili, burası değil. Geri geri çıkıyor sokaktan. Sağa sola baka baka, yavaş yavaş ilerliyor. Ardından başka bir sokağa giriyor, burası olsa gerek, diyen bir beden diliyle. Hemen sonra yine geri geri çıkıyor sokaktan. “Burası da değilmiş.” diyor içinden. Bir an önce bulmak istiyor. Biz de öyle. Bir an önce tüm kolileri teslim etmek istiyoruz. Yol kenarında birini görüyoruz ve hemen duruyoruz. Süleyman Abi gideceğimiz yeri soruyor.  Adam önce tarif ediyor Arapça, sonra,

Ben de oraya gidiyorum. İsterseniz takip edin.” diyor.
“Yol açık mı?” diye soruyor Süleyman Abi.
“Açık.” diye cevap veriyor adam. “Orada enkaz yok.”

Adam önden yürüyor, biz arkasından arabayla takip ediyoruz. Sık sık dönüp kontrol ediyor, ne durumda olduğumuzu. Bir süre sonra duruyor. Hemen ardından biz de. Burası, diye işaret ediyor eliyle yol kenarındaki çadırları göstererek ve bizi bırakıp yürümeye devam ediyor.  Arkaya geçip kolileri hazırlıyoruz. Diğer çadırdakiler bize bakıyor. İhtiyaç sahibini soruyoruz.

“Geliyor.” diyorlar. “Şu köşedeki çadır onun, kapısına bırakabilirsiniz.” Kolileri çadırının kapısına bırakıyor ve arabanın yanında ihtiyaç sahibinin gelmesini bekliyoruz.
“On beş gün oldu sipariş vereli, hâlâ gelmedi.” diyor yan çadırdan biri.
“Çok fazla sipariş var, biraz uzun sürüyor. Yakında mutlaka gelir.” diye cevap veriyoruz. Depodaki gönüllü sayısının ve gelen yardımların ilk zamanlara göre çok azaldığından söz etmiyoruz. Depremin ilk günlerinde sadece tek bir STK’ya ait 400 gönüllü varken, şimdi toplamda 80-90 gönüllü olduğunu, bu yüzden işlerin yavaşladığını da söylemiyoruz. Sonra bir başka depremzede geliyor yanımıza, “Bu siparişleri nereden veriyoruz?” diye soruyor. İhtiyaç Haritası WhatsApp Talep Merkezi’nin telefon numarasını veriyoruz.
“+90 850 242 43 84, bu numaraya WhatsApp üzerinden mesaj atarak sipariş oluşturabilirsiniz.”
“Teşekkür ederim.” diyor ve kaydediyor numarayı.
“Siparişinizin kayda geçmesi için, sistemden ‘teşekkürler’ mesajı gelene kadar soruları yanıtlamaya devam etmeniz gerekiyor.” Tamam, anlamında başını sallıyor. O sırada kolilerini teslim ettiğimiz ihtiyaç sahibi geliyor. İsmini söylüyoruz teyit etmek için:
“Evet, benim,”
“Oraya bıraktık.” diyoruz kolilerini göstererek.
“Teşekkür ederim.” diye cevap veriyor hafiften gülümseyerek. Hemen çadırına gidiyor ve tek tek içeri alıyor kolilerini.
Tam arabaya binerken, “Başka kimlere gideceksiniz?” diye soruyor, uzun zamandır siparişinin gelmesini bekleyen ihtiyaç sahibi. Elimizdeki listeyi gösteriyoruz. Neredeyse hepsini adreslerine kadar biliyor.

“Abi sen de herkesi tanıyorsun.” diyoruz gülümseyerek.
“Ben emekli zabıtayım.” diye cevap veriyor, durumun hoşuna gittiğini belli eden bir tavırla. Ardından Süleyman Abi’ye dönüyor, yakın olan adresleri tarif ediyor, Arapça.
“Önce şuna gidebilirsiniz.” gibi bir şey söylüyor, “En yakını o.”

Süleyman Abi arabaya biniyor. Hemen ardından biz de. Bir sonraki ihtiyaç sahibini arıyor, adresini öğreniyor, kolisini teslim ediyoruz. Sonra bir diğer ihtiyaç sahibini, ardından diğerini. Tam on dört ihtiyaç sahibine kolisini ulaştırıyoruz. On beşinciye geldiğimizde, artık bir şeyler yememiz gerektiğini fark ediyor, yol kenarında tezgah açmış bir dürümcü görüyor ve hemen park ediyoruz arabayı. İhtiyaç sahibi telefon ediyor o sırada:

“Ne diyelim?” diye soruyoruz Süleyman Abi’ye.

“20 dakika sonra söylediği yerde olacağımızı söyleyin.” diyor. Hemen sonra, “Ya da verin, ben konuşayım.” Süleyman Abi’ye veriyoruz telefonu. Nerede olduğumuzu söylüyor ihtiyaç sahibine. Üç dürüm sipariş ediyoruz. Biri maydanozsuz, biri etsiz. Dürümlerimiz hazırlanırken ihtiyaç sahibi geliyor arabasıyla, “Burada oturacak yer yok. Gelin bizim bahçeye gidelim, orada masada yersiniz.” “Tamam.” diyoruz. “Biz gidelim, dürümleri arkadan getirirler.” diye ekliyor ihtiyaç sahibi.

İhtiyaç sahibi önde, biz arkasında, yola koyuluyoruz. Bir iki sokak geçtikten sonra, bahçeli bir evin önünde duruyoruz. Arabasından inip “Burası.” diyor ihtiyaç sahibi. Önce kolilerini veriyor, sonra bahçedeki masaya oturuyoruz. Sağ tarafımızda iki katlı bir ev. Yıkılmamış ama ağır hasar almış.

“Bizim ev ayakta ama içine giremiyoruz. Alt kat sağlam, oraya birkaç depremzede eşyalarını bıraktı.” diyor ihtiyaç sahibi ve köşedeki çadırı göstererek ekliyor. “Kendi imkanlarımızla şu çadırı yaptık, orada kalıyoruz.” Biraz duruyor ve ardından devam ediyor konuşmasına. “Ben İstanbul’dayım normalde. Depremi duyar duymaz çıktım, geldim. Sonra annem geldi. Evini gördü, ağladı, ağladı, gitti. Adana’da şimdi. Burada kalmak istemedi.”

Karışık turşu tabağa geliyor masaya, çeri domatesle birlikte. Birkaç dakika sonra da dürümlerimiz. Bir yandan yiyoruz, bir yandan da sohbet ediyoruz. Biraz İstanbul’dan bahsediyoruz, biraz depremden, biraz da depremzedelerden. İhtiyaç sahibinin telefonuna gelen mesajlarla ara veriyoruz sohbete. Mesajlarını hızlıca okuduktan sonra “Yarın avukatlarla buluşma olacak. Depremzedelere haklarını anlatacaklar. Hala biz neden onların ayağına gidelim, diye mesaj atıyorlar.” Çok kısa bir es veriyor ve devam ediyor. “Ya ben şimdi bunlara diyecek bir şey bulamıyorum. Adamlar ta nerelerden bizim için gelmişler. Deprem sonrası haklarımızı anlatmak, halkı bilinçlendirmek için.” Biraz duruyor ve ekliyor: “Gerçekten anlamıyorum.”

“Haklısınız.” diyoruz. Dürümlerimizi bitiriyor, çöplerimizi poşete koyuyoruz.
“Bu arada, ödemeyi arkadaş yapmış.” diyor Süleyman Abi, ihtiyaç sahibine bakarak.
“Teşekkür ederiz.”
“Afiyet olsun.”

Son koliyi sahibine teslim etmek için yeniden yola koyuluyoruz. Bu sefer mesafemiz biraz uzun. Yani, diğerlerine göre. Daha önceki siparişleri götürürken, Harbiye Şelalesi’nden bahsetmişti Süleyman Abi, “Orayı görmenizi çok isterdim.” demişti. “Zamanımız olsaydı götürürdüm.” Biraz durup eklemişti. “Bu bölgeyle ilgilenmediler. Eskiden bir vali ilgilenmek istedi, bir baktık, adam başka yerde.” Sonra türbelerden bahsetmişti, “Biz türbelere inanırız.” demişti. “Şifa bulmak için hep türbelere geliriz. Şeyh Yûsuf el-Hekîm Türbesi var mesela, en meşhuru o. Bilir misiniz?” 

“Hayır.” demiştik. “Bilmiyoruz.”

“Şimdi o tarafa gidiyoruz, gösteririm.” diye devam etmişti cümlesine direksiyonu sağa doğru kıvırırken ve eklemişti. “O kadar çok isterdim ki buraları görebilmenizi.” Bir marketin önünde durmuştu ardından. “Burası olmalı, arayın isterseniz.” İhtiyaç sahibini arayıp telefonu Süleyman Abi’ye vermiştik. Önünde durduğumuz marketin adını söylemişti Süleyman Abi ve Arapça devam etmişti konuşmasına. Telefonu bize verdikten sonra yavaştan hareket ettirmişti arabayı. “Biraz daha ilerisiymiş.” demişti sağ taraftaki hafif eğimli yola doğru ilerlerken. Başka bir marketin önünde durmuştuk biraz ilerledikten sonra. İsmini kontrol etmiştik, doğruydu. İhtiyaç sahibinin söylediği market burasıydı. İki üç çocuk vardı marketin önünde. Yanımızdaki oyuncaklardan ve kakaolu sütlerden vermiştik çocuklara. Yolun başındaki türbe gözümüze çarpmıştı bu sırada. Süleyman Abi’ye sormuştuk:

“Abi bahsettiğin türbe bu mu?”
“Evet, burası.”

Biraz bakmıştık türbeye, uzaktan. Yıkılmamıştı. Hasar alıp almadığı bulunduğumuz mesafeden belli olmuyordu. Sonradan öğrenmiştik ama. 20 Şubat’taki depremde biraz hasar almıştı Şeyh Yûsuf el- Hekîm Türbesi.

Köşede ihtiyaç sahibi görünmüştü, yanında çocuklarla.

“Neresi?” diye sormuştu, Süleyman Abi.
“Biraz ileride.” demişti ihtiyaç sahibi. Hep beraber arabaya binip, ihtiyaç sahibinin yaşadığı yere gitmiştik. İlk önce oyuncakları ve kakaolu sütleri vermiştik çocuklara.
“Evde kardeşim de var, onun için de alabilir miyim?” diye sormuştu çocuklardan biri. Çıkarıp kardeşi için de vermiştik. Sevinmişti. En çok da kardeşine oyuncak ve kakaolu süt götüreceği için sevinmiş gibiydi. Erkek olan beğenmemişti oyuncağını.
“Benimki hiç güzel değil, ben bunu istemiyorum.” demişti yanındaki kızlara ve sormuştu. “Değiştirelim mi?”
“Hayır.” demişti kızlar. “Senin şansına o çıktı. Hem biz kendimizinkileri sevdik, vermeyiz.” 
Arabaya bindiğimizde Süleyman Abi sormuştu. “Ulu Camii’yi bilir misiniz, o da yıkıldı.”
“Evet, biliyoruz.”
“Hiçbir şey kalmadı Hatay’da. Camiiler, sinagoglar, her yer yıkıldı. Oysa o kadar güzeldi ki buralar. Öyle çok isterdim ki görebilmenizi.” Sonrası sessizlikti. Ne biz bir şey söyleyebilmiştik, ne de Süleyman Abi devam etmişti konuşmasına.
Hava yavaş yavaş kararmaya başlıyor. Süleyman Abi, normalden daha hızlı sürüyor artık aracı. Bir an önce son kolileri teslim edip, ailesinin yanına gitmek ister gibi bir hal var üzerinde. Kavşakta bir tabela çarpıyor gözümüze, üzerinde Harbiye Şelalesi yazıyor. Tabelanın gösterdiği yöne doğru gidiyoruz ve sağ tarafımızda bir mavilik beliriyor.
“Harbiye Şelalesi burası mı?”
“Evet.”

Yıkık binalar arasından şelaleyi görmeye çalışıyoruz. Karanlıkta. Görebildiğimiz kadarıyla. Yine hiç konuşmadan, hiç yorum yapmadan. Son kolileri teslim edene kadar. Tam on altı ihtiyaç sahibine kolilerini teslim ettikten sonra dönüş yoluna geçiyoruz. Depoya doğru. Hatay Expo 21’e. Burası Afet Platformu çatısı altında toplanan STK’ların, sistematik bir şekilde depremzedelere hizmet götürdüğü bir yer. Sistem şöyle: Tıpkı normal bir fabrikada olduğu gibi, depo istasyonlara bölünmüş durumda. Gıda, hijyen, çocuk giyim, oyuncak, kadın giyim, erkek giyim, iç çamaşırı gibi. Toplam on istasyon, her istasyonda da bir şef ve gönüllüler var. Her gün bir sürü tır geliyor depoya. Tırlardaki koliler indiriliyor. Gelen malzemeler ayrıştırılıyor ve istasyonlara yerleştiriliyor.

Bir yandan da gelen siparişler sahiplerini ulaştırılmak üzere kolileniyor. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde. O kısım da şöyle: İstasyonlarda çalışan gönüllülerin dışında bir de market arabalarıyla runnerlar var. Runnerlar gelen siparişi alıyor ve istasyon istasyon dolaşıyorlar. Mesela gıda istasyonuna gidip diyorlar ki, “7 kişilik aile, 2 çocuk” Gıda bölümü aileye uygun koliyi hazırlıyor. Üstüne runnerın ismini yazıp koliyi kenara koyuyor. Aynı şekilde, sipariş alacakları tüm istasyonları geziyor runnerlar. Ta ki ihtiyaç sahibinin siparişi tamamlanana kadar. Sonra bir sonraki siparişe geçiyorlar, sonra bir sonrakine. Tabii iş sadece runnerlara siparişlerini teslim etmekle bitmiyor. Çuval çuval patates ve soğan geliyor depoya. Patateslerin çoğu çamurlu ve ıslak. Çuvallar açılıyor, çamurlu patatesler tek tek silinip kontrol ediliyor. Yenilebilir  durumdakiler poşetleniyor, çürükler atılıyor. Çamursuz patatesler ve soğanlar da aynı şekilde kontrol edilip, poşetleniyor. Ardından gıda kolisi hazırlayanlardan biri geliyor, “Çok sipariş var. Ne durumda?” diye soruyor. “Tamam.” diyor patatesçiler, “Hallediyoruz.” Kendi istasyonunda o gün için yapacak işi kalmayan gönüllüler durur mu? Duramıyorlar tabii. Gidiyorlar başka bir istasyona:

“Yardım lazım mı?” diye soruyorlar.
“Evet.” diye cevap veriyor istasyondaki gönüllüler.
“Ne yapıyoruz?”
“Çocuk kıyafetlerini ayırıyoruz. Yeni doğan, 3-6 yaş, kız/erkek gibi kategorilere göre. Çok kötü durumdakileri şuradaki çöpe atıyoruz. Bir de iyi durumda olan ama yıkanması gerekenler çıkıyor. Onları da yıkayıp göndermek üzere, şu poşete koyuyoruz.”
“Tamam.” diyor yardıma gelen gönüllüler ve hemen çalışmaya başlıyorlar. Biraz sonra istasyondakilerden birinin canı çay çekiyor:
“Kafeden çay alacağım, isteyen var mı?” 
“Ben isterim.” diyor bir gönüllü. “Ben de.” diye ekliyor bir diğeri.  
“Herkese getiriyorum.”
“Evet. Yardıma geleyim mi?”
“Yok, taşırım.”
“Aa bir şey söyleyeceğim. Yanına bisküvilerden de alsana.”
“Tamamdır.”

Evet, depoda bir de kafe var. Afet Cafe. Çayı, kahvesi, tostu, bisküvisi, meyve suyu, hiç eksik olmuyor. Tabii ki hepsi ücretsiz. Tüm bunlara ek olarak, bir de “Bu kafede sevgi ön yargısı var.”

Aklımda Afet Cafe’nin çayı, Süleyman Abi’ye soruyoruz.

“Abi sen nasıl buldun bu depoyu?”
“Ben önce yakınlarım için bir şeyler taşıyordum. Sonra bir tanıdık burayı söyledi, ben de başladım.” diyor ve ekliyor. “Sağ olsunlar mazotumu koyuyorlar. Ben de elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum.”
“Ne iyi ediyorsun…” diyoruz yaptıkları için minnettar olduğumuzu belirten bir ses tonuyla.
“Siz taa İstanbul’dan geldiniz?” diye cevap veriyor. Gururlanmıyoruz. Belli belirsiz gülümsüyoruz sadece. Dayanışmanın gülümsemesi.
Depoya döndüğümüzde gönüllülerden biri soruyor:
“Bilin bakalım bugün kaç kişiye yardım ulaştırdık?”
“Kaç?”
“Üç bin!” diyor sevinçle. Depoda geçen her günün sonunda, yardımın ulaştığı kişi sayısı açıklanıyor. Her günün sonunda yeni bir rekor kırılıyor. İşte o sayının açıklandığı an gözlerde oluşan hüzünle karışık mutluluğu, tarifi imkansız hisleri, ben buradan kelimelerle anlatamıyorum. Birbirini yeni tanımış insanların, böyle bir ortamda, bu kadar güzel nasıl çalıştığını açıklayabilirim ama. Çünkü burada, ego, nefret, ayrımcılık, sevgisizlik yok. Sevgi var, paylaşım var, birliktelik var,  mizah var, dayanışma var, umut var. İşte tam da bu nedenle, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (Tog), bir sosyal medya paylaşımında dediği gibi, “Umutsuzluğa kapılırsan, dayanışmayı hatırla!”

*Not: Depoda şu anda çok fazla gönüllü ihtiyacı var. Gitmek isterseniz, Afet Platformu çatısı altındaki STK’larla iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ağrı Dağı’nın zirvesine doğru: Türkiye’nin zirvesine tırmanış günlüğüAğrı Dağı’

Nihan Yığın: Yazmayı, seyahat etmeyi, başkalarının hayatlarına tanık olmayı, hikayeler dinlemeyi, bu hikayeleri yazarak paylaşmayı sever. “Issız bir adaya düşsen yanına ne alırsın?” deseler, ilk söyleyeceği defter ve kalem olur. Issız bir adaya düşmeyi çok ister. Doğayı, dağları, yüksekleri, yürümeyi, tırmanmayı sever. Aldığı eğitimlerle, yaptıklarıyla ön plana çıkmaktan hoşlanmaz. Yoga yapar, yoga öğretir. İnsanların kalbine dokunmak, birilerine iyi gelmek ister. Yazarak, dinleyerek, paylaşarak...

Hayatın küçük tatlı sürprizlerini L’Occitane Almond Shower Oil ile yakalayın

Hayat, beklenmeyen güzelliklerle dolu bir dans gibi; eğer görmeyi, fark etmeyi bilirsek hayatın şaşırtıcı güzellikteki tatlı anlarını sık sık yakalayabiliriz. Bazen uzun zamandır görmediğimiz bir arkadaşımızla yolda karşılaştığımız, bazense tatlı bir yağmurun ardından çıkan gökkuşağını gördüğümüz o ‘an’da gizli olabilir mutluluk. Bu, beklenmedik ama her zaman iyi hissetmemizi sağlayan hoş sürprizler, hayatın şaşırtıcı güzellikteki anlarından yalnızca birkaçı olsa da tüm gün yüzümüzü güldürmeye yetebilir.



Yakalamak için istekli olursak hayatın monoton akışına biraz olsun ara vermemizi sağlayan ve yaşamın ne kadar büyüleyici olduğunu hatırlatan pek çok tatlı sürpriz bulabiliriz. Tıpkı L’Occitane Almond Shower Oil’in su ile buluştuğunda yağ kıvamından köpüğe dönüşen sürprizli formu gibi.

Sürprizlerle dolu keyif veren bir deneyim

Mutluluk veren, keyif dolu ve sürprizli anlar dediğimizde şüphesiz ki kendimize ayırdığımız zamanların önemi ve yeri çok büyük. Çünkü, günlük hayatın koşturması içerisinde kendimizi şımartabildiğimiz, bedenimizin ve zihnimizin ihtiyaçlarını karşılayabildiğimiz bu özel anlar, monotonluğun içinden bize göz kırpan küçük sürprizler gibi. Özellikle de kişisel bakım ritüellerini taçlandıran L’Occitane Almond Shower Oil ile sürprizlerin hiç sonu yok. Bu özel duş bakım yağı, suyla buluştuğu anda değişen formu ile bize sıradan görünen anları bile özel kılan küçük sürprizler sunuyor.

Almond Shower Oil’in içeriğindeki badem yağı, su ile birleştiğinde anında yoğun keyif verici bir köpüğe dönüşüyor, bize de tatlı küçük sürprizlerle dolu dokunuşların cildimizde bıraktığı o yumuşacık etkinin keyfini sürmek kalıyor. Tabii, o tatlı ve küçük sürprizler Badem Duş Yağı’nın yalnızca köpüren özel formülünde saklı değil, kokusu da bambaşka bir heyecan.

Kokuların duyuları harekete geçiren büyülü dünyası

Bazen sizin de bir kokunun esintisiyle geçmişe doğru kısa bir yolculuğa çıktığınızı hissettiğiniz oluyor mu? Kabul edelim, hayatın içindeki tatlı sürprizli anlarda kokuların da etkisi oldukça büyük. Belki çocukluğunuzdan keyifli bir anı hatırlatan nostaljik bir koku, belki gençliğinizde kullandığınız eski bir parfümün rüzgarla karışmış hali, belki de taze biçilmiş çimlerin havada dağılan dansı… Kokular da sürprizli anların başrol oyuncusu olabiliyor.

Tıpkı, Almond Shower Oil’in tatlı bademin mis kokusunu cildimizde bırakması gibi. Üstelik vegan içeriği ile tüm cilt tiplerine de uygun olan bu bakım yağı, duyuları harekete geçiren büyülü bir dünyanın da kapısını aralıyor. Hayatın bitmeyen telaş ve karmaşasında her şeyden biraz da olsa uzaklaşıp, o büyülü dünyaları keşfetmek hepimizin ihtiyacı değil mi? Daha fark edilmeyi bekleyen onca tatlı sürpriz varken…

Şaşırtıcı üçlü etki

Köpüren özel formül, büyülü dünyalara açılan mis badem kokusu, tabii bir de şaşırtıcı üçlü etki. L’Occitane Almond Shower Oil ile hayatın sürprizlerle dolu anlarını yakalamak çok kolay. Özel vegan formülü, cildi hem temizliyor hem nemlendiriyor hem de onarıyor. Bu üç etkiyi bir arada bulabilmek de en tatlı sürprizlerden biri.

Badem Duş Yağı, özel köpük yapısı ile cildi temizliyor, içeriğindeki omega 6 ve 9 bakımından zengin tatlı badem yağı ve üzüm çekirdeği yağı ile ilk kullanımda nemlendirme etkisi sağlıyor ve cildi besleyerek ışıl ışıl bir görünüme kavuşturuyor.

Elbette, hayatta daha yakalanmayı bekleyen pek çok şaşırtıcı tatlı an var. Bazıları, bir anda karşımıza çıksa da bazen de bu anları biz yaratabiliriz. Bakım rutinlerimize L’Occitane Almond Shower Oil’i eklemek, tanımadığımız birine iltifat etmek ya da sevdiğimiz birine uzun zamandır istediği bir şeyi satın almak, hayatımızda o tatlı sürprizleri artırmaya ve yaşamın keyfini doyasıya çıkarmaya yardımcı olabilir.

Hiç vakit kaybetmeden birinden başlamak istiyorsanız hemen tıklayıp sürprizlerle dolu L’Occitane Almond Shower Oil dünyasını keşfedebilirsiniz.

Sıra dışı bir gelecek: Otomobil dünyasında bizi neler bekliyor?

Teknolojinin, yapay zekanın ve çevre bilincinin hızla geliştiği günümüzde otomotiv dünyası da bu gelişmelerden geri kalmıyor ve inovasyonlarla ve merakla dolu bir sektöre dönüşüyor. Son yıllarda elektrikli araçlar, otonom sürüş özellikleri, akıllı yol çözümleri gibi konularla pek çok gelişime imza atan otomobil dünyasında gelecekte bizi daha nelerin beklediği büyük bir merak konusu. Hepsi çok heyecan verici olsa da en çok merak edilen sorulardan ve benim de heyecanla beklediğim gelişmelerden biri; uçan arabaların hayatımıza girip girmeyeceği 🙂 Uçan arabalar yakın zamanda hayatımıza dahil olur mu bunu bilmiyorum ama otomotiv endüstrisinin geleceği hakkında kendi perspektifimden ele alacağım pek çok konu var. Gelin, benim de bir parçası olduğum bu sıra dışı gelecekte bizi neler bekliyor olabilir birlikte bakalım.



Elektrikli otomobillerin hızlı yükselişi

Geçtiğimiz yıllarda pek çok otomobil markası, yakın gelecekte elektrikli araç üretimine ağırlık vereceğini açıklamıştı, hatta dünya çapında tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığını belirten markalar da var. Elektrikli araçların hayatımıza dahil olması çok yeni bir gelişme olmasa da yaygınlaşması ve popülerliğinin artması son zamanlarda daha bir artış gösterdi. Gelecekte de elektrikli araçların üretiminin ve kullanıcısının artması sektörünün en beklenen gelişmeleri arasında.

Bildiğiniz gibi ben de elektrikli otomobil tutkunlarından biriyim ve sık sık sizlerle Instagram hesabımdan %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E ile olan maceralarımı paylaşıyorum 🙂 Konumuza dönecek olursak; fosil yakıt tüketimini azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek için ülkelerin elektrikli araç kullanımına yönelik teşviklerini artırması da beklenenler arasında. Ayrıca, batarya teknolojisinde yeni ilerlemeler, elektrikli araçların menzillerinin artırılması, şarj altyapılarının geliştirilmesi de yine yakın gelecekte bizimle olacağa benziyor.

Sürdürülebilir ve çevre dostu çözümler

Elektrikli araçların yükselişi, otomobil dünyasının geleceğinde beklenen tek çevreci haber değil. Doğa dostu yaklaşımlar ve sürdürülebilir çözümlerle dolu yenilikler de ufukta. Pek çok sektörün son yıllarda önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olan çevre bilinci, otomotiv dünyası için de önemli bir konu. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç dizayn ekipmanları, doğa dostu kumaşların kullanımı, üretim aşamasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha az karbon salımı yapan motor teknolojileri ve daha nice gelişme, otomotiv dünyasının beklenenleri arasında.

Sektörde yeşil devrim adını verebileceğimiz daha pek çok gelişmenin damga vurması da olası. Araçların iç tasarımdan üretim süreçlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilir çözümler, otomobillerin gelecekteki dünyasını ve tabii ki dünyamızı taçlandıracak gibi. Bir çevreci olarak hızla yaygınlaşmasını görmek istediğim gelişmelerden birisi kesinlikle sürdürülebilir çözümler.

Otonom sürüş özelliklerinde ilerlemeler

Ve tabii ki otonom sürüş özelliklerinden bahsetmemek olmaz. Beni belki de en çok heyecanlandıran konulardan bir diğeri. Hani şu sürücüsüz giden otomobiller var ya, işte tam da onlardan bahsediyorum. Yakın bir gelecekte belki de araçların şoför koltukları hep boş kalacak. Olamaz mı? Bu, çok gerçekçi bir senaryo olmasa da şu an için benzer senaryolarla sık sık karşılaşacağız gibi. Çünkü pek çok dünya devi otomobil ve teknoloji firması, otonom araçlar alanında büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, tam otonomiye ulaşmak için biraz daha geleceği beklemek gerekecek. Çünkü birtakım zorlukları aşabilmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi bekleniyor.

Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun ve karışık trafik senaryoları, yasal düzenlemeler, kişisel hakların korunması, uygun yol ve altyapı çalışmalarının tamamlanması gibi pek çok faktör var. Yine de bu konudaki çalışmaların hız kazanması ve otonom sürüşün farklı seviyelerinin piyasaya sürülmüş olması, otonom sürüş teknolojilerinin potansiyelini gösteriyor. Gelecekte tam otonom seviyeye de erişilmesi mümkün.

Otonom özelliklerin yanı sıra farklı sürüş modları da ufukta. Hatta, ben şimdiden %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E  ile bu modları deneme fırsatına sahibim 🙂 Mustang Mach-E, sürüş deneyimini kişisel isteklere göre uyarlıyor; Aktive, Whisper ve Untamed modları sayesinde motor seslerini, ortam aydınlatmasını ve hatta aracın tepki verme hızını kişiselleştirmek mümkün. 

Akıllı şehirlerin kurulması

Otonom sürüş özellikleri, farklı sürüş modları, otomobil ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, yalnızca bireysel kullanımla sınırlı kalmayacak muhtemelen. Ve önemli bir toplumsal gündem haline de gelecek. Bu da akıllı şehirler gibi bir konseptin hayatımıza girmesi anlamını taşıyabilir. Şehirlerin, otomobillerin geleceği ile ne ilgisi var ki diye düşünmeye başlamadan hemen araya gireyim. Eğer başta otonom sürüş özellikleri olmak üzere otomobiller kendi başlarına -bir sürücünün aracı sürmesine ihtiyaç kalmaksızın- yolda gidebilecekse, bu şehirlerin de birtakım düzenlemelerden geçmesi anlamını taşıyor. Yollardaki alt yapı çalışmalarının bu doğrultuda düzenlenmesi, akıllı şarj istasyonlarının kurulması ve otonom araçların kendi kendini şarja takabilmesi için uygun çevresel yapılanmaların tamamlanması gibi pek çok gelişmeyi de beraberinde getirebilir. Belki de gelecekte şehirlere akıllı taksi durakları kurulacak ve birtakım mobil uygulamalar üzerinden bağlantıya geçilebilecek.

Sosyal dünya ile bağlantı sağlayan araç özelliklerinin geliştirilmesi

Bir düşünelim; otomobiliniz size en yakın kafeyi önerse ya da zevkinize uygun bir restoranda sizin için rezervasyon yaptırsa, nasıl olur? Ya da arkadaşlarınızla buluşma ayarlasa, arabaya bindiğinizde en sevdiğiniz dizinin kaldığınız bölümünü başlatsa? Siz keyifle buluşmalarınıza hazırlanırken veya dizinizi izleyip, müziğinizi dinlerken sizi istediğiniz yere götürse? Yani adeta bir eğlence merkezine dönüşse? Tüm bunlar, yakın gelecekte hayallerimizi süslemenin ötesine geçebilir. Bağlantılı araçlar, yani kendi internet erişimi olan ve verileri başka cihazlarla da paylaşabilen araçlar, otomobil dünyasının belki de gelecekte en çok parlayan yıldızı olabilir. Yalnızca yolculuk vadetmenin ötesinde bağlantılı araçlar, adeta kişisel mobil cihazlarımıza dönüşebilir.

Çoğu macerama tanıklık ettiğiniz Ford Mustang Mach-E de adeta benim eğlence merkezim. Araç içi iletişim ve eğlence sistemi olan Ford SYNC 4A ile konuşma, ses tanıma, kablosuz akıllı telefon entegrasyonu, sezgisel 15,5″ dokunmatik ekran ve çok daha fazlasını deneyimleyebiliyorum. Halihazırda gelişmiş teknolojinin keyfini sürebiliyor olsam da gelecekte bağlantılı araçlar bizi daha pek çok özelliği ile şaşırtacak diyebilirim.

Kısacası, otomobil dünyasının sıra dışı geleceğinde bizi bekleyen yepyeni heyecanlar var. Uçan arabalar yalnızca filmlerin unutulmaz bir parçası olarak mı hafızalarımızda kalır yoksa gerçekten de hayatımıza dahil olur mu bilinmez ama kesin olan bir şey varsa o da otomobil dünyasının hiç olmadığı kadar yenilik dolu olduğu. Kim bilir belki bir gün gökyüzünde bulutların arasında sıkışıp kaldığım bir trafikteyken size yazarım 🙂 Daha fazlası için yazılarımı ve Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: Virtual Influencer’lar: Kim bu sıra dışı influencer’lar? Takip etmeniz gerekenler?

Güne lezzetli bir başlangıç için kahvaltılık tarifler

Ne demiş şair; kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı. Sizce de öyle değil mi? Günün ilk öğününün, bize gün boyu yetecek kadar neşe ve enerji kaynağı olması gerekmiyor mu? İster sabahın çok erken saatlerinde ister öğlene yakın olsun, fark etmez; günün ilk öğünü her zaman çok önemli. Çünkü günün geri kalanını etkileyen, o günün ne kadar kaliteli bir gün olduğunu belirleyen en önemli faktörlerden biri; güne neler yiyerek başladığımız…



Ancak hepimiz biliyoruz ki, klasik kahvaltı tarifleri zamanla sıkıcı hale gelebiliyor. Yumurta, peynir, zeytin güzel bir başlangıç olsa da her gün aynı şeyleri yemek hayatlarımızda monotonluk yaratabiliyor. Dolayısıyla biraz daha yaratıcı alternatiflere ihtiyacımız var. Ama bir yandan da yoğun tempomuza ayak uydurabilmek için pratik ve besleyici olmalı. Tabii lezzetten de ödün vermek olmaz. İşte tam da bu noktada lezzeti ile, pratikliği ile, besleyiciliği ile kahvaltıların yıldızı müsli karşımıza çıkıyor. İşte müsli kullanarak hazırlayabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı kahvaltılık tarifler:

Müslili Ekmek

Eğer kahvaltıda değişiklik yapmak ve lezzet ile besleyici değeri bir arada sunan bir alternatif arıyorsanız, müslili ekmek tam size göre. Klasik ekmek tariflerine göre çok daha zengin ve doyurucu bir seçenek sunan bu kahvaltılık tarifi, aynı zamanda çok daha lezzetli, çok daha eğlenceli. Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli’nin içeriğindeki kızılcık, kuru üzüm, elma ve marakuyalı özel karışım sayesinde enerjik bir sabaha doyurucu dilimlerle merhaba diyebilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1 su bardağı Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli
  • 2-3 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
  • 0,5 çay bardağı süt
  • 4-4,5 su bardağı un
  • 0,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yumurta
  • 100 gram yumuşak margarin

Üzeri için:

  • 2-3 yemek kaşığı Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli
  • 1 yemek kaşığı su

Hazırlanışı:

  • Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
  • Unu derin bir kaba eleyin ve üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Toz şeker, süt, yumurta ve margarini ilave edip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
  • Süre sonunda mayalanan hamura 1 su bardağı meyveli müsliyi ekleyin ve yoğurun. Hamuru yuvarlayıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine alın. Üzerine su sürüp meyveli müsli serpin ve 20 dakika bekletin.
  • Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın. (Alt-üst pişirme: 170 °C, Turbo pişirme: 160 °C)
  • Hamurun üzerini keskin bıçak ile 3-4 yerinden 1 cm derinliğinde kesin ve 25-30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarıp soğutun. Dilimleyerek servis yapın.

Çikolatalı Çıtır Smoothie Bowl

Kahvaltıda kendinizi şımartmak ve güne ‘bomba’ gibi başlamak istiyorsanız, tatlı bir kahvaltılık tarifi tam size göre olabilir. Çıtır tahıl ve çikolata parçacıkları içeren Dr. Oetker Vitalis Sütlü-Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli ile çok pratik ve çok lezzetli bir kahvaltılık bowl hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı Dr. Oetker Vitalis Sütlü-Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli
  • 1 adet olgun muz
  • ½ avokado
  • 1 yemek kaşığı kakao tozu
  • 1 su bardağı badem sütü

Hazırlanışı:

  • Olgun muzu, avokadoyu, kakao tozunu ve badem sütünü blender’a alın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar yüksek hızda karıştırın.
  • Elde ettiğiniz smoothie karışımını bir kaseye aktarın ve kahvaltılık bowl için tabanı hazırlayın.
  • Smoothie tabanın üzerine çıtır çıtır Dr. Oetker Vitalis Sütlü-Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli’yi ekleyin. Ve harika kahvaltı kaseniz hazır.

Portakallı Muzlu Müslili İçecek

Kahvaltılarınızı bir sonraki seviyeye taşımaya hazırsanız, Dr. Oetker Vitalis Bal Bademli Çıtır Müsli ile tanışın. Bu benzersiz müsli, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından sunduğu faydalarla da kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olmaya aday. Hem lif hem de Vitamin B1, demir ve magnezyum gibi önemli besin öğeleri açısından zengin olan bu müsli ile harika bir kahvaltılık içecek hazırlayabilir, güne başlarken ihtiyacınız olan enerjiyi ve besinleri alabilirsiniz:

Malzemeler:

  • 50 g Dr. Oetker Vitalis Bal Bademli Çıtır Müsli
  • 1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
  • 2 adet muz
  • 2-3 dilim ayıklanmış ve zarları çıkarılmış portakal dilimleri
  • 2 su bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
  • 2 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı:

  • Muzları soyup iri parçalara kesin ve mutfak robotuna alın.
  • Üzerine portakal dilimleri, süt, bal ve şekerli vanilini ilave edip meyveler ezilinceye kadar karıştırın.
  • Hazırladığınız içeceği bardaklara alın. Üzerlerine çıtır müsliyi ekleyip kaşık ile karıştırın.
  • Buzdolabında 30 dakika bekletip servis yapın.

Meyveli Mini Kahvaltılık Muffin

Güne başlarken modunuzu yükseltecek, enerjinizi yerine getirecek ve ihtiyacınız olan besin öğelerini almanızı sağlayacak ve tüm bunları yaparken de eğlenceli bir hale çevirecek muffinlere kim hayır diyebilir ki… Siz de demezseniz, Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli ile harika bir kahvaltılık hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • ½ su bardağı Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli
  • 1 paket Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • ½ su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet mini muffin tepsisi

Hazırlanışı:

  • Fırını 180 derecede önceden ısıtın ve mini muffin tepsisini yağlayın.
  • Bir kasede tam buğday unu, Dr. Oetker Vitalis Multi Meyveli Çıtır Müsli ve kabartma tozunu karıştırın.
  • Başka bir kapta süt, eritilmiş tereyağı ve yumurtayı çırpın. Islak malzemeleri kuru malzemelerin üzerine dökün ve karıştırın.
  • Hazırladığınız kek harcını mini muffin kalıplarına eşit miktarda bölün. Her bir kalıbı üçte iki oranında doldurmanız yeterli olacaktır, böylece kabardığı zaman da yeteri kadar alan kalacaktır.
  • Yaklaşık 20 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarın, birkaç dakika beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Bonus: Çabasız ve lezzetli kahvaltılar

Eğer daha hızlı bir şekilde lezzetli, pratik ve doyurucu kahvaltılık tarifler hazırlamak istiyorsanız, fazla çaba harcamadan da eğlenceli kahvaltılar yapabilirsiniz. Müslinizi ister sütle ister yoğurtla karıştırın; üzerine meyve, bal, biraz da kuruyemiş ekleyin ve voila! Enfes kahvaltınız hazır… Ama bir dakika; zaten eklenmişi var 🙂 Dr. Oetker Vitalis’in lezzetli, doyurucu ve sağlıklı dünyası ile klasik kahvaltılar yerine daha enerjik tariflerle güne başlayabilirsiniz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi, ‘sıkıcı’ kalıplardan çıkarmak ve her güne büyük bir neşe ile başlamak istiyorsanız Dr. Oetker Vitalis, kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak. Üstelik sadece kahvaltılarınızın da değil; ara öğünlerinizde de lezzetli atıştırmalıklar olarak tüketebilirsiniz. Bu çıtır lezzetler, gününüzün her saatine enerji ve neşe katacak!

Siz de Dr. Oetker Vitalis’Dr. Oetker Vitalis’Dr. Oetker Vitalis’in Multi Meyveli Çıtır Müsli, Bal Bademli Çıtır Müsli ve Sütlü-Bitter Çikolatalı Çıtır Müsli çeşitlerinden dilediğinizi seçebilir, güne en sevdiğiniz lezzetle harika bir başlangıç yapabilirsiniz.

*Bu yazı Dr. Oetker katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale