Bedeninizi hiç onurlandırdınız mı: Nefesinizle vücudunuza dokunun

Aslında hep şikayet ederdim ya da isyan, bazen de bedenim hakkında atıp tutardım. Bedensel problemler ve egzersizler üzerine düşündüğüm bir ara içimdeki direnç kelimesi ile karşılaştım: “Vücudumuz çeşitli boyutlarda direnç gösterir. Direncin varoluşumuzdaki yeri nedir ve yaptığımız bedensel egzersizlerin bunlar ile ilgili çözümü olabilir mi? Öncelikle bu dirençleri mi ortadan kaldırmalıyız? Veya bu süreçte fiziksel egzersizler bizi nasıl etkiler?

Varoluşumuzun dört boyutu vardır: Fiziksel, duygusal, zihinsel ve tinsel. Deneyimlerimizin her boyutta izdüşümü olur. Olgular fiziksel, duygusal, zihinsel, tinsel varlığımızla deneyimlenir. Deneyimlerimizin etkisi her boyutta, o boyutun derin yapısınca ifade bulur. Deneyimimiz, o anda beliren ihtiyacımızı tatmin etmiyorsa, tatmin bulmayan ihtiyaçla ilintili olan enerji bedenimizde tezahür eder.

Bazı kas grupları kasılabilir, kramp girebilir, boyun-bel tutulmaları olabilir. Bu rahatsızlıklar, kişinin deneyiminin ihtiyacını tatmin edememiş olmasının bedenindeki izdüşümleridir. Kişi, bu rahatsızlıkları, ortadan kaldırılması gereken semptomlar olarak değerlendirdiği sürece bu semptomlar etkilerini artırırlar.

Semptomun bu şekilde “direnmesi”, Gestalt bakış açısından, kişinin semptoma, barındırdığı içgörüyü anlamak üzere farkındalıkla eğilmediğinin göstergesidir.

Direnç, ortadan kaldırılması gereken bir olgu değildir. Direnç bir mesaj barındırır. Mesaj algılanmadığı sürece direnç şiddetini artırarak varlığını sürdürür. Ancak barındırdığı mesaj algılandığında, etkisi azalır.

Bir kas ağrısına veya tutulmasına, barındırdığı içgörüyü anlamak üzere nasıl farkındalıkla eğilinir?

Yazının bu metin içindeki yerini göz önünde bulundurarak, sadece fiziksel tekniklerin bazılarından söz etmek istiyorum, nefes teknikleri gibi… Nefesin, ağrıyan veya tutuk olan bölgeye getirilmesi, o bölgedeki ağrıya-tutukluğa nefesle temas edilmesi; her nefes verildiğinde o bölgedeki sorunun nefesle birlikte azaldığının imgelenmesi.

Fiziksel egzersiz süresince kişi, farkında olmasa bile, düzgün nefes alıp verir. Bunun doğal sonucu olarak bedene daha fazla oksijen girer. Nefes ve dolaşım sayesinde hücrelerdeki oksijen miktarı artar. Sadece bunun bile bedensel dirençlerin gevşemesinde belirgin etkileri vardır. Düzenli yapılan fiziksel egzersizler, bedendeki direncin çözülmesine katkıda bulunmanın yanı sıra çeşitli gerginlikler veya tatmin edilmeyen ihtiyaçların yol açma olasılığı olan fiziksel semptomların oluşmasını da engelleyecek.

Peki sen kendi bedensel yolculuğu hakkında ne düşünüyorsun? Bireysel seanslar için [email protected] adresine mail atabilirsin ya da dönüşüm ile ilgili daha fazla bilgi için Instagram hesabıma ve https://dengeyedonus.com adresine de bakabilirsin.

İlginizi çekebilir: Küçük bir ana ışık tutmak: Bedenimizle kurduğumuz ilişkiye güvenerek iyileşebiliriz

Fatma Nur Bilgin
Fatma Nur Bilgin, beden rehabilitasyonunu kişisel dönüşümün adımı olarak görüyor ve bir bütün olarak beden-zihin-ruh dengesini hedefliyor. Beden rehabilitasyonunda Pilates, Dorn-Breuss terapisi ve KranyoSakral ... Devam