Bebekler neden ağlar?

Bebekler neden ağlar?
Bebekler neden ağlar?

Yeni doğan bir bebeğin neden ağladığını kestirmek pek de kolay değildir; özellikle de ilk kez anne-baba olanlar için. Sebepler çoğunlukla açlık, acı, öfke veya korku olsa da; yetişkinler tam olarak hangi duygunun gözyaşlarına sebep olduğunu her zaman anlamayabilirler.

Bebeklerin ağlamasına sebep olan duyguları konu alan bir makale yayınlayan araştırmacılar; göz hareketleri ve ağlamanın dinamiğinden yola çıkarak, bebeklerin ağlamasının sebeplerini keşfettiler.

University of Valencia’da araştırma görevlisi olan Mariano Choliz’e göre: “Ağlamak, bir bebeğin negatif duygularını ifade etmek için sahip olduğu en önemli ve çoğu zaman tek iletişim kanalı.”

Mariano Choliz, University of Murcia ve National University of Distance Education’da (UNED) diğer uzmanlarla birlikte bebeklerin ağlamalarının sebeplerini incelemeyi amaçlayan bir çalışma yürüttü. Çalışma kapsamında, 3 ila 18 ay arasında olan 20 bebeğin ağlama davranışı gözlemlendi. Ayrıca yetişkinlerin bebek ağlamasının altında yatan duyguları doğru tahmin edip edemediği de araştırmanın inceleme konuları arasında.

Parents with a crying baby

Spanish Journal of Psychology’de (İspanya Psikoloji Bülteni) yayımlanan sonuçlara göre, göz hareketleri ve ağlamanın dinamiğindeki farklılıklar bebeklerin hangi duygu sebebiyle ağladığını belli ediyor.

Araştırmacılara göre;“Bebekler kızgınlık ya da korku yüzünden ağladıklarında gözlerini açık tutuyorlar; ama acı çektikleri için ağladıklarında gözlerini neredeyse tamamen kapatıyorlar.”

bebekler neden ağlar

Bebek özellikle öfkeden ya da korkudan ağlıyorsa, yetişkinler ağlamaya hangi duygunun sebep olduğunu doğru bir biçimde algılayamıyor. Choliz’e göre “gözlemciler ağlamaya sebep olan duyguları doğru olarak açıklayamasa da, bebeklerin acı yüzünden ağlaması, korku ya da öfke kaynaklı ağlamalarına kıyasla çok daha yoğun bir duygusal reaksiyon.

Bununla birlikte acının en kolay gözlemlenebilen duygu olması aslında faydalı bir durum olabilir; çünkü ağlamak potansiyel olarak sağlığı ya da varoluşu tehdit edebilecek ciddi bir durum olabileceğinin göstergesidir ve ebeveynin acil reaksiyonunu gerektirir.

Öfke, korku ve acı

ağlayan bir bebek

Bir bebeğin ağlaması; yüz kaslarının aktivitesi; alnındaki, kaşlarındaki, dudaklarındaki gerilim ve ağzını açıp kapamasıyla karakterize edilir. Araştırmacılar öfke, korku ve acı olmak üzere 3 ayrı negatif duygu arasındaki farkları incelediler. Buna göre;

  • Bebekler kızgın olduklarında gözlerini açık ya da yarı açık tutuyorlar; ağızları da açık ya da yarı açık oluyor ve ağlamalarının yoğunluğu kademeli olarak artıyor.
  • Korku durumunda, gözler neredeyse her zaman açık kalıyor. Bazı zamanlarda gözlerini dikip bakabiliyorlar ve kafalarını geriye atıyorlar. Ağlamalar giderek artan bir stres sonucunda patlama şeklinde olabiliyor.
  • Acı durumu ise tamamen kapalı gözlerle kendini gösteriyor. Gözlerini açacaklarsa sadece birkaç dakikalığına açıyorlar ve bakışları da mesafeli oluyor. Bunun yanında, göz çevresinde yüksek seviyede gerilim oluyor ve kaşlar çatılı kalıyor. Ağlama uyarıcıdan hemen sonra, aniden ve maksimum yoğunlukta başlıyor.

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak, bebeklerin ağlama nedenleri konusunda bilinçlenmelerini sağlayabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!