Bebeğinizin beslenmesi hakkında doğru sanılan 6 şehir efsanesi

Tıbben gerek duyulmadıkça bebeğinizin ilk altı ay sadece anne sütü alması yeterlidir. Anne sütü onun enerji ve besin öğesi gereksinimini tek başına karşılayabilir. Peki, altıncı aydan sonra? Bu dönemde ebeveynlerin en sık üzerinde konuştuğu konulardan biridir bebeğinin beslenmesi. Siz ebeveyn olarak minik bebeğinizin sağlıklı büyüyüp gelişmesini istiyorsunuz ve ona doğru zamanda, doğru formda, doğru şekilde besinler sunmak dileğindesiniz. Fakat zaman zaman televizyonlar, internet siteleri veya aile büyükleri tarafından yanlış yönlendirmeler olabiliyor. İşte ek besinlerle ilgili yapılan 6 yanlış ve doğruları!

Efsane : Farklı tatlara alışması için besinlere 6. aydan önce başlanmalı.
Besin alerjilerini önlemek adına balık, yumurta, ceviz gibi besinlerin 1 yaş sonrasına ertelenmesi doğru değildir.

Gerçek: Büyüme ve gelişmeyle ilgili herhangi bir sorun yoksa her bebek ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. Ek besine erken başlamak bebeğin farklı tatlara alışmasını sağlamaz. Zaten çeşitli beslenen bir annenin sütünün tadı da değişir, böylece bebeği de değişik tatları öğrenmeye anne sütüyle başlar. 

Efsane: Geceleri sık uyanan bebeklere ek besin verilmelidir.

Gerçek: Bebekler 6. ay civarında çok sık uyanmaya başlar. Bunun sebebi korkular ve rüyalar döneminin başlamasıdır. Genellikle de 9. aya kadar artarak devam eder. Bu durum açlıkla karıştırılmamalıdır. Hiçbir bebek uykusundan açlıkla uyanmaz. Aç olan bir bebeğin uykuya dalması pek mümkün değildir. Bebeğin kilo alımı ve uykuya geçişteki uygulamalar mutlaka değerlendirilmeli ve çocuk hekimiyle görüşülmelidir.

Efsane: Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller gaz yapar ve bebeklere verilmemelidir.

Gerçek: Bebeğiniz 8. ayını doldurduğunda kuru baklagilleri çok iyi pişirip, kabuklarını çıkararak sebze pürelerine ilave edebilir ya da püre haline getirdikten sonra doğrudan verebilirsiniz. Haftada 1-2 gün ana öğününü kuru baklagillerden alması doğru olacaktır. 

Efsane: Ek besinlere pirinç unlu muhallebi ile başlanmalıdır. 

Gerçek: Ek besinlere başlamak için en iyi besin şudur demek mümkün değil. Alerji öyküsü ve bebeğin kilo durumuna göre değişebilmekle beraber sebze veya yoğurt ile başlamak daha doğru olacaktır. 

Efsane: Yumurta, ceviz gibi besinler alerji yapar, 1 yaş öncesi verilmemelidir. 

Gerçek: Besin alerjilerini önlemek adına balık, yumurta, ceviz gibi besinlerin 1 yaş sonrasına ertelenmesi doğru değildir. Aksine güncel yaklaşımlar 1 yaş öncesi ayına uygun zamanlarda denendiği takdirde besin alerjilerinin görülme riskinin daha az olduğu yönündedir. Alerji riski yüksek olduğu bilinen besinleri denemeden önce mutlaka bir beslenme uzmanına veya hekime danışmalısınız. 

Efsane: Bebekler için taze sıkılmış meyve suları sağlıklıdır.
Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi her zaman daha sağlıklıdır. 

Gerçek: Birçok ebeveyn taze sıkılmış meyve suyunu sağlıklı olarak düşünebilir. Ancak bir porsiyon taze meyve ile kıyasladığında bir bardak meyve suyu çok daha fazla kalori ve şeker içerir. Fazla kalori içermesi obezite riskini arttırırken, şeker oranının yüksek olması diş sağlığı konusunda olumsuz etkilere neden olur. Bunların yanı sıra meyve sularının posa miktarı oldukça azdır.  Posa oranlarının düşük, şeker miktarının yüksek olması ise kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Kan şekerimizdeki bu ani yükselmelere karşı pankreas çok fazla insülin hormonu salgılar. Bu durum hem pankreası uzun vadede yorar hem de fazla insülin yağ depolarını arttırır. Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi her zaman daha sağlıklıdır. 

 

Işkın Akçam Diyetisyen
Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. 2015 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Master eğitimine başladı. Üniversite eğitimi sonrası İzmir’de özel bir ... Devam