Başarılı olmanın ve fark yaratmanın 6 anahtarı

İnsanlar oturdukları yerden zengin olabilirler. Ailelerinden miras kalmış, para parayı çekmiş olabilir örneğin… Ancak, başarılı bir insan olmak çaba harcamadan edinilebilecek bir özellik değil. Çünkü hayatımız, bizim dışımızda olup bitenlerle şekillenen, üstünde hiçbir etkimizin olmadığı bir olgu olmaktan çok uzak. Aksine, hayatımızın yönünü bizler, tercihlerimizle belirliyoruz. Hem de her an, her saniye, farkında olarak ya da olmayarak…

Kendini gerçekten ortaya koymak, başarılı olmanın ön koşuludur.

Bu tercihlerden biri de “çaba göstermek”. Kendini gerçekten ortaya koymak, ancak çaba göstermekle mümkün olabilir. Sorumluluklarını yerine getirmekle, sıradan, “eşik değerinde” biri olmakla yetinmemek, başarılı olmanın ön koşulu. Yani, yeri kolay kolay doldurulamayan biri olmak ve fark yaratmak için biraz fazla uğraşmak gerekiyor.

Aşağıdaki 6 adımı başarılı bir insan olma yolunu açan anahtarlar olarak düşünürsek, hepsinin aynı anahtarlığa bağlı olduğunu da söyleyebiliriz: Proaktif olmaya.

Bir şeyleri değiştirmek için elini taşın altına koymaya. Verilen direktifin ötesini görmeye. İşi yapıp bitirmenin dışında, bir dahaki sefere nasıl daha iyi yapabileceğini düşünmeye. Yani edilgen değil etken, savunma oyuncusu değil forvet olmaya…

Forbesa göre, tümü etken bir insan olmaya bağlı olan 6 başarı anahtarı şöyle:

İşin sizde bittiğini fark edin.

Olumlu olumsuz her şeyin yükünü ailenize ve çevrenize yükleme gibi bir alışkanlığınız varsa, bundan vazgeçin. Kendinizi acımasızca eleştirmeden ya da göklere çıkarmadan, başarı ve hatalarınızla ilgili dürüst olun. Sizinle ilgili olan iyi ve kötü her şeyin nedenini kendi yaptıklarınızda aramaya açık davranın. Sonuçta kimse sizin için işleri düzeltmeyecek, bu sorumluluğu yine siz alacaksınız.

Çözüm odaklı olun.
Sorunu çözmek ilk, nedenini anlayıp bir daha olmaması için çaba göstermek ikinci adım olmalı.

Bir sorunla karşılaştığınızda öncelik sıralandırmasını doğru yapın. Sorunu çözmek ilk, nedenini anlayıp bir daha olmaması için çaba göstermek ikinci adım olmalı. Çözüm odaklı olmak, kontrolünüz dışındaki şeyler için ahlanıp vahlanmak ya da kafa patlatmak yerine, elinizden gelenin en iyisini bulmak için uğraşmak demektir.

Hedeflerinizi açık ve net tutun.

Başarılı olmak sadece profesyonel hayatı kapsamıyor. Fit olmak mı istiyorsunuz? Tanımı doğru yapın, kendinize kilo verme ya da şekle girme konusunda net hedefler koyun. Sonra hedefinizden şu ana doğru gelerek aradaki adımları ve her bir adımda ne yapmanız gerektiğini belirleyin. Konu ne olursa olsun, sorumlulukları ve hareket alanını önceden belirlemek faydalı olur.

SMART hedefler koyun.

Kurumsal eğitimlerin yeni gözdelerinden biri “SMART” hedef prensibi:

  • S (Specific): Hedefin neyle ilgili olduğu konusunda net olmak.
  • M (Measurable): Ölçülebilir bir hedef koymak.
  • A (Attainable): Yapılabilir bir hedef tanımlamak.
  • R (Realistic): Gerçekçi olmak.
  • T (Timely): Her bir hedefin gerçekleşmesi için bir zaman dilimi, yani teslim tarihi belirlemek.

Ölçülebilir ve mantıklı hedefler, başarıya ulaşıp ulaşmadığınızı belirleyen önemli bir etkendir.

Fırsatlarınızı kendiniz yaratın.
Denemekten ve sormaktan vazgeçmeyin.

Yazıları, öyküleri dergilerde ya da internet üzerinde ciddi mecralarda yayınlanan insanların bunu nasıl yaptıklarını biliyor musunuz? Sorarak. Hiç piyango bileti almazsanız hiç ikramiye kazanamayacağınız gibi, kendiniz için bir fırsat yaratmaya uğraşmazsanız yenilgiyi baştan kabullenmiş oluyorsunuz. Bu, başarının tek anahtarıdır demiyoruz elbette (sonuçta başka birinin yazdıklarınızı beğenmesi de gerekiyor), ama o kendinize bir şans vermek için ilk adım.

Tutarlı olun.

Başarı, her işi doğru yapmak ya da her şeye sahip olmakla değil; gerçekçi ve anlamlı hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiğinizle ilgilidir. Önemli olan tutarlılık ve sürekliliktir. Bir şirket çalışanını ele alalım: Bu yıl çok yüksek başarı elde etmesi, onun şirketteki gelecek tüm yıllarını garantiye alır mıydı? Tabi ki hayır. Kariyer basamaklarını sağlam adımlarla çıkanlar, her zaman hızla yükselmeye çalışıp tökezleyen, hatta düşenlerden daha başarılı sayılırlar.

İlginizi çekebilir: Başarılı bir hayat için: “Öz disiplin”

Kaynaklar:
Thrive Global 
Forbes 
stephencovey.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!