Bahaneleri bir kenara bırakın: Başarısız insanların 10 alışkanlığı

Herkes birbirinden farklı karakterlere sahip olsa da söz konusu başarısız insanlar olduğunda hepsinin ortak özelliklerinin olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Geç kalmak ve işleri geciktirmek 

Bazen olmadık şeyler olabilir ve geç kalabiliriz elbette ama kronik olarak her yere gecikmek, her işi geç teslim etmek  profesyonel hayatta kabul edilebilen bir davranış değildir. Geç kalmak ve geciktirmek sizin umursamaz ve güvenilmez olarak algılanmanıza neden olur.

Kin tutmak

Ne olursa olsun Pollyanna gibi olun demiyorum. Bazı insanlardan hoşlanmamamız gayet normal. Ancak olayları kişiselleştirmek, kin tutmak ve hatta bunun başkalarıyla dedikodusunu yapmak iş yerinde kıymetli zamanınızı ve enerjinizi harcamaktan başka bir işe yaramaz. Kin tutmanın sağlığımıza olumsuz etki ettiğini ispatlayan araştırma sonuçları bile var.

Bahaneleri bir kenara bırakın: Başarısız insanların 10 alışkanlığı

Fazla uyumlu olmaya çalışmak

Okul yıllarında belli arkadaş gruplarıyla takılmak için işe yarayan bir özellikti ama artık büyüdünüz ve bir kariyeriniz var. Dolayısıyla devamlı olarak başkalarının ne düşüneceğini umursamaktan vazgeçin. Kendiniz olun. Mütemadiyen uyumlu olmaya çalışırsanız asla ön plana çıkamazsınız.

Gereksiz para harcamak

Gereksiz para harcamak ya da düzenli borcunuzun olması öncelikle sizi ödemeleri yapabilmek için istemediğiniz bir işe mahkum eder. Finansal geleceğiniz için mutlaka para biriktiriyor olmanız lazım. Düzenli borç ödüyor olmanız değil.

Ertelemek

Kararsızlık size zaman, para ve hatta çevrenizdekilerin saygısını kaybettirebilir. Profesyonel hayatta ve hatta özel hayatta dahi işleri en zora sokabilecek kötü alışkanlıklardan biridir.

Yalan söylemek

Bu konuda uzun uzadıya konuşmaya gerek bile yok. Dürüst olun. Yalan er ya da geç ortaya çıkar. Küçük yalanlar büyük yalanlara evrilir. Profesyonel hayatta adınız bir kez yalancıya çıkarsa toparlamanın imkanı yoktur.

Köprüleri yakmak

İş hayatında kiminle ne zaman tekrar karşılaşacağınızı asla bilemezseniz. Profesyonel dünya küçüktür. Hatta bazı sektörler daha da küçüktür. İş ve özel hayatınızda karşınızdaki insanın çok zehirli olduğunu düşünüyorsanız yapın ama çok olağanüstü durumlar haricinde köprü yakmak uzun vadede yarar sağlayan bir davranış türü değildir.

Bahaneleri bir kenara bırakın: Başarısız insanların 10 alışkanlığı

Kişiler arası iletişime (networking) önem vermemek

İş hayatı doğru insanlarla doğru platformlarda yapılan network üzerine kuruludur. Network konusunu yabana atarsanız bu işi önemsemiş, zaman ve emek harcamış kişiler sizden önce terfi ettiklerinde hiç sızlanmayın. Doğru insanlarla amaca yönelik iletişimi yalakalıkla karıştırmak iş hayatında başınıza gelebilecek en büyük yanılsamadır.

Her şeyi üstünüze alınmak ve varsayımda bulunmak

Patronunuzun bakışı, geciken bir e-posta, toplantıda sarf edilen bir cümle. Her şey ama her şey sizinle ilgili olmak zorunda değil. Böyle olduğunu düşünmek ve kendinizi yiyip bitirmek sadece iş hayatında değil özel hayatınızda da tüketici bir alışkanlık. Varsayımda bulunmak yerine gidip konuşmak en hızlı ve kolay çözüm.

Kötü beden dili ve iletişim

Beden dilinin insanlar üzerindeki algımızdaki rolü çok büyük. Hatta çoğu zaman sözel olarak ifade ettiğimizden bile önemli. Bu sebeple göz kontağı kurmamak ya da kapalı postur gibi beden dili hataları algımıza zarar veriyor. Daha ağzınızı bile açmadan önünüze gelebilecek fırsatları sabote etmemeniz işten bile değil.

 

İlginizi çekebilir: Size kimsenin vermediği 25 kariyer tavsiyesi

Özlem Sökmen Profesyonel Koç
Koşucu, anne, sokak hayvanı aşığı, eğitmene dönüşmüş ex İnsan Kaynakları insanı. TED Ankara Koleji ve Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Unilever, Turkcell, ... Devam