Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne kadar ve nasıl uyumalıyız?

Son dönemde hepimiz kendimizi ve sevdiklerimizi Covid 19 Corona virüsünden nasıl koruyacağımızı konuşuyoruz. Uplifers ekibi olarak, biz de sizlerle, bitkisel yöntemler, yeme-içme tavsiyeleri, evde zaman geçirmenin keyifli yolları gibi içerikler sunuyoruz.

Fakat çok önemli bir noktayı da tekrar hatırlatmamız gerektiğini düşünüyoruz. Uyku eksikliği, bağışıklık sisteminin en büyük düşmanları arasında. Kaliteli veya yeterli uyku almayan kişilerin, Corona gibi yaygın bir virüse maruz kaldıktan sonra hastalanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. (Mayo Clinic)

Uyku sırasında bağışıklık sistemimiz, uykuyu geliştirmeye yardımcı olan sitokin adı verilen proteinleri serbest bırakır. Bir enfeksiyon durumunda veya stres altında bu sitokinlerin artması gerekir. Uyku yoksunluğu bu koruyucu sitokinlerin üretimini azaltabilir. Ek olarak, yeterli uyku almadığınız dönemlerde enfeksiyonla mücadele eden antikor ve koruyucu hücreler azalır. Dolayısıyla bağışıklık sistemimiz gereken gücü toparlayıp virüs ve bakterilerle savaşma imkanı bulamaz.

Bu nedenle vücudumuzun bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için uykuya ihtiyacı vardır. Uzun süreli uyku eksikliği obezite, diyabet, kalp ve kardiyovasküler hastalık risklerini de artırır. (Mayo Clinic)

Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne kadar uykuya ihtiyacımız var?

Çoğu yetişkin için en uygun uyku miktarı her gece 7 ila 8 saat iyi uykudur. Gençlerin 9 ila 10 saat arası uykuya, okul çağındaki çocukların ise 10 saat ve daha fazlasına ihtiyacı vardır. Ancak ne kadar uyuduğumuzdan ziyade aldığımız uykunun kalitesi de bir o kadar önemli.

Özellikle evden çalışma yöntemine geçtiğimiz şu dönemde sabahları yolda geçirdiğimiz zamandan tasarruf ederken, bu zamanı kaliteli ve yeterli uyku almak için kullanmakta fayda var.

Nörobilimci Matthew Walkers’ın “Niçin Uyuruz?” kitabında yer alan kaliteli uykunun 13 altın kuralına da bu makaleden ulaşabilirsiniz.

Bedenimizle, kendimizle, çevremizle ve tüm dünyayla ilgili yepyeni farkındalıklar yaşadığımız bu dönemin sağlıklı kararlara vesile olmasını dilerim.

 

İlginizi çekebilir: Sağlıklı ve mutlu yaşam için daha iyi uyku: Uyku ve stres arasındaki ilişki

Eda Günay
Eda Günay, Paris IV Celsa Sorbonne ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Ecole Normale Superieur de Lyon'da psikoloji dergilerinin sosyal temsili üzerine ... Devam