Az çalışıp çok başarmak mümkün mü: “Akıllı” çalışmanın 6 ilginç yolu

Daha fazla şey başarmak için daha fazla vakit ayırmak gerektiğiniz düşünüyorsunuz değil mi? Birçoğumuz günde 10 saat çalışarak, 7 saat çalışan iş arkadaşlarımızdan daha fazla şey başaracağımızı düşünüyoruz. Daha fazla çalışma, daha fazla başarı demek.

Aslında gerçekler pek de öyle değil. Akıllıca çalışmak, çok çalışmaktan daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Hatta bazen çok fazla çalışmak, elde edebileceğiniz başarıya bile zarar verebilir. Bunun için daha az çalışıp daha fazla başarı elde etmeniz gerekir. Ancak az çalışıp başarılı olmak sanıldığı kadar kolay değil. Bunun için öncelikle yaratıcı düşünüp etkin çalışma yolları bulmalısınız. İşte daha az çalışıp daha başarılı olmanızı sağlayacak yöntemlerden bazıları:

1. 80/20 kuralı

80/20 kuralı basitçe daha küçük girdilerle, daha büyük çıktılar elde etme prensibine dayanıyor. Yani verimsiz geçen yüzde 80’lik zaman dilimini kesip, yüzde 20’lik kısmı bırakabilirsiniz. Hayatta gereksiz gördüğünüz her şeyi silip atamazsınız. Bazen, gereksiz de olsa bazı işlerin yapılması gerekir. 80/20 kuralında ise başarınıza daha az etkisi olan şeylere ayırdığınız zamanı kısıtlamak için daha acımasız olmanız gerekir. İşte bunun için birkaç öneri:

  • Büyük projelere daha fazla vakit ayırabilmek için e-maillere harcadığınız zamanı azaltabilirsiniz.
  • Size değer katmayan sözler vermenizi isteyen insanlara hayır demeyi öğrenebilirsiniz.
  • Meselenin özünü ve kilit noktalarını anlamak için daha fazla çaba harcayın, önemsiz detaylarla ilgilenmeyin.
Kendinize katı zaman çizelgeleri yapabilirsiniz ve sadece o işi yapılacaklar listenizden çıkarmaya değil, tamamlamaya odaklanabilirsiniz.
2. Parkinson yasası

Parkinson yasasına göre, bir işi ona ayırdığınız zamandan önce ya da sonra değil, tam olarak o işe ayırdığınız zaman içinde bitirmelisiniz. Yani işi yapmaya değil, tamamlamaya odaklanın. Kendinize katı zaman çizelgeleri yapabilirsiniz ve sadece o işi yapılacaklar listenizden çıkarmaya değil, tamamlamaya odaklanabilirsiniz. Örneğin elinizde ufak bir iş varsa, 90 dakika sonrasına alarm kurun. Alarm çaldığında daha fazla devam edemeyeceğinizi kabul edin. 90 dakikada hızlıca düşünüp o işi tamamlayabilir, vakit kaybetmekten kurtulabilirsiniz. Bir başka öneri de büyük projeleri ufak bölümlere ayırmak olabilir. Böylelikle dev bir proje üzerinde amaçsızca çabalamak yerine, ufak hedefleri tamamlayarak sonuca ulaşabilirsiniz.

3. Enerji yönetimi

Enerji yönetimi bazen zaman yönetimiyle karıştırılıyor. Ancak enerji yönetiminde bir iş için harcanan zamanı değil, harcanan enerjiye odaklanmak gerekiyor. Yoğun bir çalışmayla kısa sürede bir şeyi tamamlayarak günlerce, yorgun ve dikkati dağınık bir şekilde çalışmaktan kurtulabilirsiniz. Bunun için bir şeye tümden dikkatinizi vermekle, tümden dinlenmek arasında bir gidip gelebilirsiniz. Ancak bunların herhangi birinde takılıp kalmamaya özen gösterin. Birkaç saatinizi alacak görevleri günlere yaymayın. Koltuğunuza oturun, görevinizi kısa süre içinde tamamlayın. Böylelikle işinizin esiri olmamış olursunuz. Hem iş hem eğlence hem de sağlığınız için yeterince vakit ayırabilirsiniz.

4. Sadece keskin araçlar kullanın

Eski bir oduncu hikayesi vardır; iki oduncu ağaç kesme yarışına girmiş. Odunculardan ilki, ormana dalmış ve önüne gelen ağacı kesmeye başlamış. Diğer oduncu ise neredeyse yarışmanın son dakikalarına kadar baltasını keskinleştirmiş, sonra da kalkıp en büyük ağacı kesmiş. Körelmiş araçlar kullanarak başarılı olamazsınız. Bu şekilde vakit kaybetmek yerine önce sahip olduğunuz araçları keskinleştirin veya bunu sizin için yapabilecek birilerinden yardım isteyin.

5. Sayılara güvenin

Zaman kaybının en büyük kaynağı, varsayımlardır. Dünyaya dair beklentileriniz gerçeklerle uyuşmadığı zaman başarılı olamazsınız. Yanlış varsayımlarla mücadele etmenin tek yolu, sayısal verilere güvenmekten geçer. Yapacağınız bir testin sonuçları, sizi saatlerce sürecek bir zaman kaybından kurtarır.

Bir işi başarmak için harcadığınız emek ve vakit, elde ettiğiniz sonuçları karşılamıyorsa üzerinde çalışmayı bırakmalısınız
6. Niteliklerin ayrıcalığına güvenin

Mükemmeliyetçi olmak mı daha iyi, baştan savma olmak mı? Biri hiçbir zaman projeleri tamamlayamazken, diğeri çok fazla vakit harcar. Aslında bu ikisinden de kurtulmanın yolu oldukça basit: Bir işi başarmak için harcadığınız emek ve vakit, elde ettiğiniz sonuçları karşılamıyorsa üzerinde çalışmayı bırakmalısınız. Bunu anlamak için harcanan zaman farklılıklarını kıyaslayabilirsiniz. Örneğin gün içinde 30, 60 veya 90 dakikada bir maillerinizi kontrol edin. Hangisinde daha başarılı sonuçlar elde ettiğinizi kıyaslayın.

İlginizi çekebilir: Başarılı kadınların 10 ortak özelliği

Kaynaklar:
Lifehack
Tinybuddha

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!