Avanos’un renkli dünyası: Doğa, seramik ve tarihle dolu bir gezi

Avanos, hayli popüler bir turistik lokasyon olan Nevşehir’in ilçelerinden bir tanesi ve Göreme, Ürgüp gibi bölgeler ile popülerlikte yarışıyor denilebilir. Dolayısıyla hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımında çok zengin olan Avanos, kesinlikle bir ziyareti hak ediyor… Tarihin eski dönemlerinden beri antik insanların yaşadığı yerler arasında bulunan Avanos, özellikle kayalara oyulmuş yapılar ve bunun yanında seramik geleneği ile meşhur. Hititler döneminden başlayarak pek çok eserin görülebildiği Avanos, aynı zamanda Selçuklular döneminde de önemli bir merkez olmayı sürdürmüş. Günümüzde ise çoğunlukla turistik bir değere sahip olmayı sürdürse de bölgede tarım faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.

Avanos’a ulaşmak için ilk olarak otobüs veya özel aracınızla Nevşehir il merkezine gelmeniz, oradan da özel otobüsler ile Avanos’a ulaşmanız gerekiyor. İki merkez arasındaki mesafe çok fazla olmadığı için yarım saat içerisinde Avanos’a gelebilirsiniz.

Avanos’un turistik bir merkez olmasından dolayı son dönemlerde konaklama imkanlarının hayli geliştiği söylenebilir. Bu nedenle ziyaret ettiğiniz zaman lüks otellerden mütevazı pansiyonlara kadar pek çok seçeneğiniz olacaktır.

Avanos’ta Gezilecek Yerler

Taş Köprü ve Tahta Köprü

Osmanlı’nın son dönemlerinde inşa edilmiş olan taş köprü, uzun yıllar boyunca taşıt trafiği için de kullanılmış ancak günümüzde trafiğin köprü ayaklarına verdiği hasardan dolayı sadece yaya trafiğine açık durumda. Aktif olarak kullanımda olan az sayıdaki tarihi eserden bir tanesi olmasından dolayı kıymetli bir köprü olduğu söylenebilir.

Bunun yanında bir de yine sadece yayaların kullanımına açık olan ve Kızılırmak’ın üzerinden geçen tahta köprü bulunuyor. Tahta Köprü, Türkiye’de inşa edilmiş olan az sayıdaki asma köprüden bir tanesi ve tamamen ahşaptan yapıldığı için kıymetli. Ayrıca üzerinden geçerken bir miktar sallanması nedeniyle heyecanlı anlar yaşamanıza sebep oluyor denilebilir.

Saç Müzesi

Saç müzesi esasen çok eski ve tarihi yapılardan birisi değil ancak müzenin sahibi olan çömlek ustasının onu ziyaret eden bir turistten hatıra olarak aldığı saçları duvara asması ile başlamış bir geleneği ifade ediyor. Sonraki dönemlerde dükkana gelen insanlar saçlarını duvarlara asmaya başlamışlar ve böylece ortaya on binlerce saç tutamından oluşan bir saç müzesi çıkmış. Modern sanat anlayışının zirvelerinden bir tanesi olan saç müzesi, kesinlikle görülmeli.

Zelve Açıkhava Müzesi

Görsel: voyelo

Çok sayıda peribacası ve buna ek olarak peribacalarının içine oyulmuş eski evler ve kiliseler, bu müzeyi çok etkileyici hale getiriyor. Eski dönemlerde insanlar tarafından hem konaklama hem de depolama amaçlı olarak kullanılmış olan bu yapılar, aynı zamanda inanılmaz bir işçiliğe de sahipler ve bu nedenle görülmeden geçilmemesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Alaaddin Cami

Pek çok Selçuklu sultanının avlusunda gömülü olduğu Alaaddin Cami, Selçuklular döneminde inşa edildiği için ülkemizde bu alanda bulunabilecek en iyi korunmuş eserlerden bir tanesi. Ayrıca Selçuklular’a ait en eski yapılardan birisi olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor denilebilir. Günümüzde hala aktif kullanımda olması ise onu kıymetli kılan bir diğer nokta.

İlginizi çekebilir: İzmir’in keşfedilmemiş güzellikleri: Foça gezi rehberi

Saruhan Kervansarayı

Kaynak: nenerede

Selçukluların bölgede inşa ettikleri son eserlerden bir tanesi olma özelliğine sahip olan kervansaray, eski dönemlerde ipek yolu üzerindeki bir konaklama yeri olarak kullanılıyormuş. Dönemin mimari işçiliğini yansıtan ve günümüze çok iyi korunmuş bir şekilde gelen kervansaray, eski dönemlerin ticari hayatına kısaca bir göz atmanıza yardımcı olacaktır.

Özkonak Yeraltı Şehri

Milattan öncesine dayanan geçmişi ile yeraltı şehirlerinin insanlar için çok otantik bir deneyim sundukları bir gerçek. Özkonak yeraltı şehri, bölgedeki diğer yeraltı şehirleri gibi temel olarak baskıdan kaçan hıristiyanlar tarafından sıklıkla kullanılmış. Ancak tarihlerinin çok daha eskiye dayandığını söyleyenler de mevcut. Zaten Avanos’a gelenlerin de ilk ziyaret ettikleri yerler arasında bulunuyor.

İlginizi çekebilir: Lezzetin, tarihin ve kültürün başkenti: Gaziantep gezi rehberi

Rahipler Vadisi

Buraya rahipler vadisi denilmesinin sebebi, eski zamanlarda insanlarda uzaklaşmak isteyen rahiplerin bu bölgede bulunmalarıymış. Çok güzel peribacalarına ev sahipliği yapan vadi, aynı zamanda sessizlik ve huzur içerisine dalmanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca bölgede dut, üzüm gibi çeşitli tarımsal ürünleri üreten çiftçiler de bulunuyorlar.

Daha fazla gezi yazısı için:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!