Atatürk çiçeği bakım kılavuzu

Atatürk çiçeği bakımı hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Poinsettia, ponsetya, noel yıldızı gibi isimlerle de anılan Atatürk çiçeği, Aralık ve Ocak aylarında yeşil- sarı çiçekleri çevreleyen koyu yeşil yaprakları ve kırmızı köşeleri olan çekici bir ev bitkisi. Genelde yılbaşında evi dekore etmek amacıyla kullanılan bu bitki, aslen Meksika’ya özgüdür. Yılbaşından sonra hayatta kalması zor olabilir ve çoğunun kırmızı çiçekleri kutlamalar sona erdikten sonra dökülür. Bununla birlikte biraz özen ve dikkatle, Atatürk çiçeğini yıl boyunca canlı tutmak ve hatta bir sonraki yılbaşında kırmızı çiçeklerini açması için teşvik etmek mümkündür. Peki, bu bitkiye Atatürk çiçeği neden denmiş? Yani Atatürk çiçeğinin hikayesi ne?

Ponsetya olarak anılan bu güzeller güzeli çiçek, daha önceleri sadece anavatanı Meksika’da ve Orta Amerika’da yetiştiriliyormuş. Mustafa Kemal Atatürk ise bu çiçeğin ülkemizde de yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatmış. Böylece ülkemizde tanınmaya başlayan ponsetya çiçeğine dönemin bitki bilimcileri “Atatürk çiçeği” adını vermiş…

Atatürk çiçeği bakımı hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Atatürk çiçeği özellikleri

Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği, sivri uçlu yeşil yaprakları ve hemen bunların üst kısmında yer alan genelde kırmızı renkteki çanak yapraklara sahip bir bitki. Ortasında ise küme halinde sarı çiçekleri bulunuyor. Bitkinin üst kısımlarında yer alan çanak yapraklar bazen kırmızı yerine pembe ve beyaz renklerde de olabiliyor. Bu göz alıcı bitki, bakımı zor gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde uzun süre hayatta kalabiliyor. Evlerinize, bahçelerinize, balkonlarınıza hatırı sayılır bir güzellik katıyor.

Atatürk çiçeği nasıl yetiştirilir?

Atatürk çiçeğini parlak, dolaylı ışıkta, yaklaşık 13-15°C sıcaklıktaki cereyan olmayan bir yerde büyütün. İdareli bir şekilde sulayın ve sulamak için tipik olarak kompostun yüzeyinin kurumaya başlamasını bekleyin. Nemi artırmak ve renkli çanak yaprakların daha uzun süre en iyi şekilde görünmesini sağlamak için düzenli olarak buğulayın. Yılbaşından sonra domates gübresi gibi yüksek potasyumlu sıvı gübreyle aylık olarak besleyin.

Atatürk çiçeği ne kadar büyür?

Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği ortalama 60 cm boyundadır ve iyi bakıldığında 5 metreye kadar uzayabilir. Koyu yeşil uzun yaprakları, kırmızı çanak yaprakları ve küçük sarı çiçekleriyle bu harika bitki görsel olarak yaşam alanlarınızı güzelleştirir.

Atatürk çiçeği bakımı nasıl olmalı?

Atatürk çiçeği nedir, artık biliyorsunuz. Peki Atatürk çiçeği nasıl bakılır? Öncelikle Atatürk çiçeğini bir çiçekçiden veya süpermarketten satın alıyorsanız iyi durumda olduğundan ve hiçbir yaprağının solmadığından emin olun. Çünkü yapraklar, çok soğuk koşullarda saklandıklarının bir işareti olabilir. Bir kapının yanında veya marketin girişinde sergilenen bir Atatürk çiçeğini satın almaktan kaçının. Muhtemelen uzun süre dayanmazlar. Benzer şekilde eve giderken iyi korunmasına da dikkat edin; narin yapraklarının dondurucu soğuklara maruz kalmasına izin vermeyin. Gerekirse mağaza görevlisinden onu sarmasını veya plastik bir torbaya koymasını isteyin. Atatürk çiçeğini arabada kesinlikle uzun süre bırakmayın; sıcaklıklar hızla düşebilir ve Atatürk çiçeği zarar görebilir.

1. Toprak ve saksı seçimi

Atatürk çiçeği bakımı konusunda ilk dikkat etmeniz gereken konu toprak ve saksı seçimi. Bu bitki torf bakımından zengin, geçirgen ve yumuşak toprağı sever. Bu tür toprakları çiçekçilerden ya da yapı marketlerden “süs bitkisi toprağı” adıyla kolayca alabilirsiniz. Saksı konusunda ise mutlaka altında fazla suyun akacağı delikler bulunan saksıları tercih edin. Atatürk çiçeğinin saksısı yılda 1 kez değiştirilmeli, kullanılan saksının bir boy büyüğüne geçirilerek bitkinin kökleri rahat ettirilmeli.

2. Güneş, sıcaklık ve nem

Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği güneşi sever mi? Atatürk çiçeği ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanır. Bu nedenle bulunması gereken ideal sıcaklıklar 10- 19°C olarak açıklanabilir. Benzer şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı da sevmez ama dolaylı olarak bol ışıklı alanlarda hızla büyüyebilir. Dolayısıyla bitkinizi hafif serin ama doğrudan güneş almayan pencerelerin iç pervazlarında yetiştirebilirsiniz. Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir. Ama az önce de belirttiğimiz gibi sıcaklığın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.

3. Sulama

Atatürk çiçeğinin kış aylarında çok fazla sulanmaması gerekir. Haftada 1, sulama için yeterlidir. Aynı şekilde kışın sulama yaparken kullanılacak suyun oda sıcaklığında olmasına da özen göstermelisiniz. Bu bitkiyi kış aylarında fazla sularsanız mantar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz.

Bahar ve yaz aylarında havalar ısınacağı için Atatürk çiçeği daha çok suya ihtiyaç duyar. Bu aylarda sulama sıklığını artırmalı, haftada 2 olacak şekilde düzenlemelisiniz. Bitkinizi sularken her zaman aynı miktarda su kullanmanız gerektiğini de unutmayın.

Son olarak, sulamanın ardından saksının altından akan fazla suyu bekletmeden dökmelisiniz. Aksi takdirde kökte çürümeler ve mantar gibi hastalıklar meydana gelebilir.

Atatürk çiçeği nasıl canlanır?

Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeğini, tekrar çiçeklendirmek kolay değildir ancak ona emek vermeye hazırsanız şu talimatları dikkatlice izleyin:

Nisan ayında Atatürk çiçeğini yaklaşık 10 cm’ye kadar budayın ve yaklaşık 13°C’lik bir sıcaklıkta tutun. Mayıs ayının başlarında taze, turba içermeyen, balçık bazlı kompost içeren biraz daha büyük bir saksıya taşıyın. Ardından sıcaklığın 18°C’yi geçmemesini sağlayarak doğrudan güneş ışığı almayan, hava akımı olmayan bir yerde saklayın.

Atatürk çiçeği, günler kısalmaya başladığında çiçek açar. Bu, Aralık ayında doğal olarak gerçekleşir, ancak yılbaşına kadar çiçeklenmeyi teşvik etmek için Kasım ayından itibaren çiçeğinizi her gün 12 saat boyunca karanlık bir dolaba taşıyarak kısa gün uzunluğunu taklit etmeniz gerekir. Yine onu 18°C civarında eşit bir sıcaklıkta tutun ve bu süre boyunca yapay ışığa maruz kalmadığından emin olun.

Atatürk çiçeği çiçek açmaya başladıktan sonra, en uzun süre en iyi şekilde görünmesini sağlamak için her gün buğulayın.

Atatürk çiçeği budama ve çoğaltma

Atatürk çiçeği bakımı konusunda bilmeniz gereken bir diğer konu da budama. Tam bir kış çiçeği olan Atatürk çiçeği, ilkbahara doğru yaprak dökmeye başlar. Dökülen yapraklar hemen saksıdan alınmalı, bu dönemde mutlaka budama işlemi yapılmalı. Budamadan sonra elinizde kalan dallarla bitkiyi çoğaltmanız da mümkün.

Atatürk çiçeğini çoğaltmak için bitkiden ayırdığınız dalları torf bakımından zengin toprağa ekebilirsiniz. Ya da sulamasını toprağı hep nemli bırakacak şekilde yaparak kök salmasını bekleyebilirsiniz. Yine bu dönemde oda ısısının 17-18°C olmasını sağlayın.

Atatürk çiçeğini çoğaltma işlemini, bitkinin kökünden yükselen yeni bitkileri kökten dikkatlice ayırıp ayrı bir saksıya dikerek de yapabilirsiniz.

Önemli not: Atatürk çiçeğinizi çoğaltırken eldiven giydiğinizden emin olun. Bu bitki, sütleğen ailesinin tüm üyeleri gibi cildi tahriş edebilecek sütlü bir özsuya sahiptir.

Bonus

Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği yetiştirirken yaşanan en yaygın sorun, yaprakların solup dökülmesi. Bu, aşırı soğuk koşulların bir işaretidir. Atatürk çiçeğinin Meksika kökenli olduğunu ve minimum 13°C sıcaklıkta, cereyandan uzak tutulmaları gerektiğini unutmayın. Ne yazık ki, bazı bitkiler çiçekçide veya markette kötü koşullarda tutulur; dolayısıyla onları eve getirdiğinizde yaprakları solmaya başlar. Bu aşamada Atatürk çiçeği için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Bu yüzden Atatürk çiçeğini her zaman güvendiğiniz bir tedarikçiden satın alın, eve dönüş yolculuğunda onu soğuk koşullardan korumayı unutmayın.

Atatürk çiçeğinde görebileceğiniz gri küf gibi diğer problemler ise aşırı sulamadan kaynaklanabilir. Atatürk çiçeğini yalnızca kompostun yüzeyi kuru olduğunda suladığınızdan emin olun ve bitkinin etrafındaki nemi korumak için yaprakları düzenli olarak buğulayın.

İlginizi çekebilir: Çam ağacı yerine süslenebilecek ev bitkileri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!