Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum, normal mi? Neden böyle hissedilir?

Herhangi bir arkadaşa ihtiyaç duymamak, zaman zaman her insanın hissedebileceği bir şey. “Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum” gibi bir cümle kurmanın altında ise onlarca farklı neden olabilir. Kişi, arkadaşlığın hayatına pek bir değer katmadığını düşünebilir. Ya da zaten ailesinden bol miktarda sosyal destek aldığını hissettiği için geniş bir arkadaş çevresine ihtiyaç duymayabilir. Bir araştırmaya göre, bir insanın hiç arkadaşının olmaması sanıldığından daha yaygın. Aynı araştırmada, Y kuşağının % 22’si hiç arkadaşı olmadığını söylüyor.

Kişinin arkadaşlığı reddetme nedeni ne olursa olsun, arkadaş edinmenin potansiyel artıları ve eksileri vardır ve bunlar hakkında düşünmek faydalı olabilir. Sosyal destek, duygusal sağlık için oldukça önemlidir, ancak ihtiyacınız olan desteğe sahip olduğunuzu hissediyorsanız elbette geniş bir arkadaş çevresine sahip olmak zorunda değilsiniz. Bu yazıda, arkadaşa ihtiyaç duymamak konusuna yakından bakacağız ve neden böyle hissedebileceğinizi ele alacağız.

Neden arkadaşa ihtiyaç duymuyorum?

Daha önce de belirttiğimiz gibi hiç arkadaşa ihtiyacınız yokmuş gibi hissetmenin birden fazla nedeni olabilir. İşte arkadaşlığı reddetmeye neden olabilecek bazı faktörler:

  • Yalnızlığı tercih etmek: Bazı insanlar, özellikle de daha içe dönük olma eğiliminde olanlar, başkalarının yanında olmak yerine yalnızlığı tercih etme eğiliminde olabilir.
  • Hayal kırıklığından korkmak: Diğer farklı sosyal bağlantı türleri gibi, arkadaşlık da beklentiler ve karşılıklı alışveriş ihtiyacı ile birlikte gelir. Kişi bu beklentileri karşılayamayacağından korkuyorsa veya başkalarının onu hayal kırıklığına uğratacağını düşünüyorsa, bu riskleri almamak için arkadaşlıklardan kaçınmayı tercih edebilir.
  • Aileye yakın olmak: Kişi, aile üyelerini de arkadaşları gibi de hissedebilir. Eğer onlar kişiye ihtiyacı olan bağlantıyı ve desteği verirlerse, aile çevresi dışında arkadaşlıklar aramaya daha az ihtiyaç duyulabilir.
  • İncinmek istememek: Kişi, geçmişte bir arkadaşı tarafından derinden kırıldıysa, güven sorunları yaşayabilir. Sonuç olarak, diğer insanlarla yeni arkadaşlıklar kurmak konusunda tereddüt hissedebilir.
  • Çok meşgul olmak: Arkadaşlık kurmak ve sürdürmek de diğer ilişkiler gibi zaman ve çaba gerektirir. Kişi aile, iş veya okul gibi diğer yükümlülüklerle meşgulse, arkadaşlarına ayıracak zamanı veya enerjisi olmadığını hissedebilir.
  • Başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmaktan yorulmak: Eğer daha önce sürekli yardıma veya güvenceye ihtiyacı olduğu için sizi gece gündüz arayan veya mesaj atan bir arkadaşınız olduysa, bunun ne kadar yorucu olabileceğini bilirsiniz. Bazen insan öyle bir noktaya gelir ki, tükenir. Bunun nedeni şefkat yorgunluğu olabilir. Sonuçta kişi ihtiyaçlarının her şeyden önce karşılanmasını isteyen bir başkası uğruna tüketilmektense, hiç kimseyle konuşmamayı tercih edebilir.

Arkadaşlık ihtiyaç mı? Neden arkadaşlık kurmak isteriz?

Görüldüğü gibi, “Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum” cümlesinin altında pek çok neden yatabilir. Peki insanlar neden arkadaş edinmeye ihtiyaç duyar? “Arkadaşa ihtiyacım yok” deseniz bile bile araştırmalar, sağlıklı bir destek sistemine sahip olmanın zihinsel sağlığınız için önemli olduğunu gösteriyor. Onlara ihtiyacınız olmadığını düşünseniz bile, sizi destekleyecek bir sosyal çevreye sahip olmak ruh sağlığınız ve esenliğiniz için önemli olabilir. Bununla birlikte, güçlü arkadaşlıklara sahip olmak fiziksel sağlığınızı iyileştirmenize de katkıda bulunabilir. Arkadaşlar, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gibi günlük görevlerinizi yapma şansınızı artırabilir.

Arkadaşlık ayrıca daha az yalnızlıkla ilişkilidir. Araştırmalar yalnızlığın sağlık ve ölüm oranları üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu gösteriyor. Buna göre, kaliteli arkadaşlıkları olan insanlar stresle daha iyi başa çıkabiliyor ve stres yaşama olasılıkları da düşüyor.

Son olarak; arkadaşlar ihtiyacınız olduğunda size duygusal destek sunabilir. Duygularınızı doğrulamanıza, sorunlarınızı dinlemenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacak şeyler yapmanıza yardımcı olabilirler. İyi arkadaşlara sahip olmak, ayrıca hayatınıza amaç ve aitlik hissi getirebilir.

Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum, bu normal mi?

Eğer “Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum” diyorsanız, bunun normal olup olmadığını merak edebilirsiniz. Araştırmalar, arkadaşlığın refahınız için önemli olabileceğini öne sürse de, bu, sağlıklı olmak için uzun bir yakın arkadaş listesine sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Arkadaş eksikliğinizin refahınız için zararlı olup olmadığı, gerçekten bakış açınıza ve bu konuda nasıl hissettiğinize bağlıdır. Yani “Hiç arkadaşım yok” ile “Arkadaşa ihtiyacım yok” demek farklı şeylerdir.

Arkadaşa ihtiyaç duymadığını düşünen biri, bu durumdan mutluysa, muhtemelen buna üzülmez. Hatta bazen kendi başına olmanın da bir takım faydaları olabilir. Yalnızlık ve kendi başına zaman geçirmek, aşağıdakiler gibi bazı olumlu etkilerle ilişkilendirilebilir:

  • Artan yaratıcılık
  • Daha iyi konsantrasyon ve hafıza
  • Geliştirilmiş kişisel farkındalık
  • Daha fazla üretkenlik
  • Kişisel gelişim için daha fazla zaman

Yalnız zaman geçirmek ayrıca mevcut ilişkileri geliştirmek için de gerçekten önemli olabilir. Yani kendi başına bir şeyler yapmak, aslında kişiyi hayatındaki diğer insanlarla olan ilişkilerinde daha tatmin edici ve mutlu edebilir.

Arkadaşlık ilişkileri nasıl kurulur?

Elbette mutlu olmak için arkadaşlara ihtiyacınız yokmuş gibi hissedebilirsiniz, ancak yine de desteğe ihtiyacınız olduğunda başvurabileceğiniz insanlara sahip olmak önemlidir. İnsanlar sosyal canlılardır ve diğer insanlarla yüksek kaliteli ilişkilere sahip olduklarında başarılı olma eğilimindedirler. Eğer sosyal çevrenizi genişletmek ve arkadaş edinmek istiyorsanız, ortak yönlerinizi paylaştığınız insanlarla tanışmak için aşağıdaki önerileri dikkate alın:

  • Bir şey için gönüllü olun: İlgilendiğiniz bir kuruluş veya amaç bulun. Sizin için önemli olan bir şey üzerinde çalışmak için zaman harcamak, ilgi alanlarınızı ve tutkularınızı paylaşan, sizinle aynı fikirde olan insanlarla tanışmanın harika bir yoludur.
  • Yeni bir hobi keşfedin: Yeni insanlarla tanışmanın en iyi yollarından biri, sadece zevk aldığınız şeylerin peşinden koşmaktır. Yemek pişirme, resim yapma veya bilgisayar kodlama gibi hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz bir şeye ayrılmış bir sınıfa kaydolun.
  • İş yerinde arkadaş bulun: İş yeri, yetişkinlerin % 54’ünün en yakın arkadaşlarıyla buluştuğunu bildirdiği yerdir. Paylaşılan zaman ve deneyimler genellikle güçlü dostlukların temelini oluşturur.

Bir yetişkin olarak arkadaş edinmek genellikle çocukken olduğundan daha zordur. Bunun için zaman, çaba ve kendinizi ortaya koymaya istekli olmanız gerekebilir. Ayrıca insanlarla bağlantı kurduğunuzda, bu kişilerarası ilişkileri beslemeye ve sürdürmeye devam etmek de oldukça önemlidir.

Arkadaş edinmemeye kararlıysanız bunları unutmayın

Eğer “Arkadaşa ihtiyaç duymuyorum” diyorsanız, şu faktörleri göz önünde bulundurmanızı öneririz:

  • Arkadaşların varlığı, herhangi bir konuda yardıma ihtiyaç duymanız durumunda, destek yapısı veya ağı sağlar.
  • Arkadaşlar sayesinde harika deneyimleri paylaşacak birileri vardır.
  • Arkadaşlar hedeflerinize ulaşmanıza yardım etme konusunda sizi desteklerler.
  • Genellikle, gözden kaçıracağımız önemli şeyleri gün ışığına çıkarırlar.
  • Diğer insanlar genellikle aşık olacağımız yeni şeyler keşfetmemize yardımcı olabilirler.
  • Düzenli insan etkileşimi olmadan, kişilerarası becerilerde potansiyel bir kayıp vardır.
  • Arkadaşa ihtiyaç duymamak ya da hep arkadaşlara ihtiyaç duymak yerine, orta yol genellikle harika bir seçimdir.
  • Arkadaşlık kurmak, genel sağlığınızı ve esenliğinizi destekler.

Kaynaklar: verywellmind, aconsciousrethink

İlginizi çekebilir: Neden zeki insanlar daha az arkadaş ediniyor?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!