Alkol tüketiminde ölçü ve zamanın önemi: Alkol aldığımızda vücudumuzda neler oluyor?

Tüketim şekline ve sıklığına bağlı olarak vücudunuza ve beyninize iyi ve kötü etkileri olabilen alkollü içecekleri nasıl ve ne kadar içtiğiniz çok önemli. Aşağıda alkol tüketiminde en önemli etkenlerden olan ölçü ve içme sıklığına bağlı olarak alkolün vücudumuza iyi ve kötü etkilerini bulabilirsiniz:

Alkol tüketiminde ölçü çok önemli

 + Günde 1 ya da 2 kadeh şeklinde söyleyebileceğimiz ölçülü alkol tüketimi tip-2 diyabet riskini yüzde 30 azaltıyor.

 – Günde 1 kadehten fazla alkol tüketen kadınlar diş eti çekilmesi sorunuyla 3 kat daha sık karşılaşıyor. Bunun alkolün asidik yapısından kaynaklandığı düşünülüyor.

 + Aynı şekilde ölçülü kullanıldığında alkol, hücrelerin nitrik oksit salgılamasını sağlıyor. Nitrik oksit ise tansiyonu düzenlemeye ve kalp sağlığına fayda sağlıyor.

 – Ancak günde 2 kadehten fazlası olarak ölçülendirebileceğimiz ağır içki tüketimi, bağışıklık sistemini etkiliyor, bazı kanser türleri ve virüslerle savaşan beyaz kan hücrelerinin etkisini azaltıyor.

İçme sıklığı ve zamanlama kilit rol oynuyor

 

 + Yemeklerden önce içilen 1 kadeh acı bir içki (Campari ya da Amaro gibi), önce iştahı açsa da sonrasında daha çabuk doymayı ve fazla yememeyi sağlıyor. Ancak bir mide rahatsızlığınız varsa bunu denememeniz daha iyi.

 – Öte yandan uzun süreli alkol kullanımı, bağırsakların işleyişine zarar vererek irritabl bağırsak sendromu gibi sorunlara yol açıyor.

 + Bir araştırmaya göre; tip-2 diyabeti olanlar, ölçülü alkol tükettikleri takdirde böbrek hastalıklarına yakalanma riskleri yüzde 25 oranında azalıyor.

 – Menopoza girmiş kadınlarda ise günde sadece 1 kadeh bile östrojen seviyesini arttırıp vücudu kanserden koruyan bileşenleri azaltarak meme kanseri riskini beraberinde getirebiliyor.

Alkolün beyin üzerinde nasıl bir etkisi var?

Yukarıda saydıklarımıza alkolün beyin üzerindeki etkisini de mutlaka eklememiz gerekiyor. Çünkü araştırmalar haftada 7-14 kadeh alkol tüketen 60 yaş üzerindeki bireylerin daha güçlü bir hafızası olduğunu gösteriyor. Yapılan başka bir araştırmada ise alkollü bireylerin yaratıcı düşünme gerektiren problemleri içmeyenlere oranla daha hızlı çözdüğü kanıtlandı.

Öte yandan alkol tüketimi, A vitamini eksikliğiyle doğru orantılı. A vitamininin bizim için önemi ise gece körlüğü ya da tavukkarası şeklinde adlandırdığımız göz sorunundan bizi koruması. 

Alkol içtiğimizde vücudumuzda ve beynimizde başka neler olduğunu merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz:

How Alcohol Affects Your Brain And Body

 

İlginizi çekebilir: Bir diyet sorunsalı: Alkol sonrası sağlık kürü

Kaynak:
prevention.com
businessinsider

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!