Akıllı telefonlar tarihe mi karışıyor?

2007 yılında Iphone’lar piyasaya çıktığı zaman, bu durum akıllı telefon pazarında büyük bir yeniliğe yol açmış, akıllı telefon satışları patlamış, elektronik eşya üreticileri tüketicinin talebini karşılamak adına tüm şekil ve boyutlarda akıllı telefon üretmek için gece-gündüz çalışmaya koyulmuştu.

İlk Iphone’un ortaya çıkışından 9 yıl sonra bugün, akıllı telefon çılgınlığı sona ermiş gibi görünüyor.

İlgili yazı: Akıllı telefon bağımlılığına engel olacak zekice bir tasarım ortaya çıktı

Akıllı telefon pazarının büyümesi giderek azalıyor

Analist şirketi IDC’den bu hafta gelen bilgiler gösteriyor ki, 2015 yılına kıyasla 2016 yılında akıllı telefon pazarı yalnızca %1.6 büyüme kaydetmiş ve 1.46 milyar telefon satılmış durumda. Oysa 2015 yılında 2014’e göre %10.6 büyüme gerçekleşmişti.

Durum aslında sandığımızdan da kötü olabilir. Yine IDC’nin raporuna göre; Amerika, Kanada, Japonya ve Batı Avrupa’yı kapsayan gelişmiş ülkelerde akıllı telefon pazarlarındaki büyüme düşüş gösteriyor. Bu noktada gösterişsiz olmasına rağmen büyüme dünyanına geri kalanında, yani gelişen piyasalarda gerçekleşiyor.

telefonla konuşan kadın
Yapılan araştırmalar, insanların eskiye nazaran daha az yeni telefon satın aldığını gösteriyor.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra tüketiciler, sahip oldukları akıllı telefonları kullanmaktan mutlu görünüyorlar; çünkü daha az insan yeni telefon satın alıyor. Bu yüzden de telefon üreticileri, tüketicilerin yeni telefonları almaları için sürekli onları kışkırtıyor. Bu da Apple’ın neden Iphone Takas Programı’na odaklandığının en büyük göstergesi.

Akıllı telefon pazarının kurtarıcısı: Sanal Gerçeklik

Her ne kadar birçok olumsuz durum yaşansa da, IDC akıllı telefon pazarı için umut ışığının hala var olduğunu da dile getiriyor. Samsung Gear VR ve Google Daydream gibi sanal gerçeklik platformlarının çalışması için telefon gerekiyor. Bu yüzden sanal gerçeklik ürünlerinin satışının daha da artmasıyla kullanıcıların akıllı telefon satın almak konusundaki bakış açıları da olumlu yönde değişecek gibi görünüyor.

Akıllı telefon piyasasında devrim yaratacak bir gelişme yaşanmadığı sürece, bu modanın yavaş yavaş dindiğini söyleyebiliriz ve talepler de giderek sabit hale gelmeye başlamış durumda.

Raporda yer alan sürpriz sonuçlar bunlarla sınırlı değil. IDC’ye göre, 2016 yılında %85.3 pazar payıyla Android işletim sistemi zirvede yer alırken, bu oran onu dünyanın en popüler işletim sistemi haline getiriyor. Microsoft’un Windows Phone akıllı telefonları 2015 yılına göre bu yıl %75’lik bir düşüş yaşarken, pazarda yalnızca %0.5’lik payının sahibi olması Windows için tehlike çanlarının çalmaya başladığını gösteriyor.

Kaynak:

businessinsider.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!