7 zor patron tipi ve anlaşmayı kolaylaştırabilecek çözüm önerileri

Forbes’da yer alan bir habere göre, işiniz sağlığınızı etkiliyor ya da strese sebep oluyorsa, bu iş bırakmak için iyi bir sebep. Çevreye sorduğumuzda ise bu strese sebep olan başlıca sebeplerden biri de patronlar. İşinizden ayrılabilecek bir konumda değilseniz ya da elinizden geleni en iyi şekilde yapmayı düşünüyorsanız, sizler için derlediğimiz tanıdık gelebilecek patron tiplerine ve onlarla anlaşmanızı kolaylaştırabilecek yöntemlere göz atabilirsiniz.

patron manset1

1. Tiran

Bu gruptakiler, topluluk odaklı bir lider tutumundan ziyade, tiranvari bir tavra sahiptirler. Genellikle yalnızca kendilerini düşünürler, yalnızca kendi yararlarına olacak fırsatları kaçırmaz ve kural tanımazlar. Etraflarında kimse rahat olamaz.

Ne yapabilirsiniz?

Bu konuyu kesinlikle İnsan Kaynakları’na ya da konuşmanın etkili olabileceğine inandığınız yetkili kişiye taşımalısınız. Bununla beraber, somut kanıtlarla konuyu gündeme getirmeniz gerektiğini hatırlayın.

2. Fikir hırsızı

Bu tipteki patronlar, çalışanlarının iyi fikirleri ve çıkardıkları işleri üzerine konmakta bir sakınca görmezler. Sağlıklı bir rekabet içine giremez, yeni projeler üretemezler.

Ne yapabilirsiniz?

Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Çünkü susmak, durumu daha kolay hale getirmeyecektir. Yaptığınızı yapmaya devam edin ve kendinize güvenin. Önünde sonunda sahne arkasında kimin olduğu ortaya çıkacaktır. Bu aşamada sakin olabilmek için günlük olarak meditasyon yapmaya yönelebilirsiniz. Bunun yanında, iyi tarafından bakarak kendinizi çalınası fikriniz için tebrik edebilir, yapmaktan keyif aldığınız ama fırsat yaratamadıklarınızdan biriyle ödüllendirebilirsiniz.

patronlar

3. Detaylarla savaşan

Küçük hesapların insanı olan bu patron tipi, detaylara takılarak anlık görevlerinizi yerine getirip getirmediğinizle ilgilenir. Kendi iş yapma tarzınız olduğunu hesaba katmayan ya da farkedemeyen bu model, işi sabote bile edebilir. Sizi kaçma isteğiyle doldurur.

Ne yapabilirsiniz?

Detaylarla çok meşgul olan patronların birden çok sebebi vardır. Bazıları kontrol takıntılıdır, diğer bir kısmı güven problemi yaşamaktadır. Patronunuzla bir toplantı organize ederek sebebi tahminlerden öteye taşıyabilirsiniz. Konuşma esnasında yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için somut kanıtlara ve patronunuzun kendi ifadelerine dayanarak, vücut dilinize dikkat ederek düşüncelerinizi belirtmelisiniz. Ek olarak, güvenini kazanmak için ne yapabileceğinizi sorabilirsiniz.

4. Sinsi

Bu patron tipiyle kendinizi asla güvende hissetmezsiniz. Entrikayı ve manipülasyonu seven bu tip, sizi en sevdiği olduğuna inandırarak sizden öğrenecekleriyle herkesten bir adım önde olmayı amaçlar.

Ne yapabilirsiniz?

Oyunu onların kuralına göre oynamayın. Dedikodudan uzak durun ve iş haricinde bilgi toplama amaçlı sorulara yanıt vermemeyi deneyin.

is yasami

5. Zorba

Bir kitaptan uyarlama olan Şeytan Marka Giyer filmini hatırlayanlar, Glenn Close’un canlandırdığı Miranda Priestly’i anımsayacaklardır. Bu patron tipi, çalışanlarına zorbalık ederek onları aşağılar. Üstü kapalı ya da direkt olarak hakaret etmekten keyif alır.

Ne yapabilirsiniz?

Çoğu organizasyon bu tip patronlara tolerans göstermez. Zorba patronlar ivedilikle İnsan Kaynakları’na şikayet edilmelidir. Eğer şirketiniz bu tip mobbing göstergelerine karşı hassasiyeti kültürü olarak benimsemişse, işten çıkarılması ve gereğinin yapılması çok yüksek bir ihtimal. Her geçen gün bu davranışlar şikayet edildiğinde olumlu sonuç alma ihtimali de artıyor. Eğer şirketiniz bu duruma sessiz kalıyorsa, patronunuzla karşı karşıya gelmeyecek şekilde sınırlarınızı çizmeyi deneyebilirsiniz.

6. Bukalemun

Bukalemun patron tipi, sıkça sözler verir ve anlaşmalar yapar. Ancak aynı hızda karar değiştirir. Bu tutum, genellikle herkesi memnun etme çabasından kaynaklanır. Doğal olarak sonunda kimse istediğini alamaz.

Ne yapabilirsiniz?

Patronunuzu spesifik söylemler aracılığıyla sabit tutmayı deneyin. Söylediklerini yazın ve e-maillerini kaydedin. Böylelikle duruma ve size karşı sorumluluk hissedecek, sık sık karar değiştirmesi daha zor olacaktır.

7. Kararsız

Arada kalan ve karar vermekte güçlük çeken patron modeli, işleri daima geciktirir ve zorlaştırır. O karar verirken ilerleyen zamanda ise iş işten çoktan geçmiştir. Sıklıkla çalışanlarını arada bırakarak hayal kırıklığına uğratır ve sinirlerini bozarlar.

Ne yapabilirsiniz?

Bir karar hakkında ısrarcı olun ve ne istediğinizi bilen bir tutum sergileyin. Gerekli veri ve belgelerle önleminizi alın. Böylece somut kanıtlarla argümanınızı destekleyebilir, karar verilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Son olarak, iş hayatınızın tüm hayatınız olmadığını hatırlayın ve profesyonel bir tutum sergileyin. En kötü ihtimalle, başka fırsatlara yer açabilecek bir konumda olacaksınız.

Kaynak:

Forbes
Mindbodygreen

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!