4 sağlam adımla yeni yıl hedeflerini gerçekleştir

Hedeflerimizi, dileklerimizi, isteklerimizi sadece ZİHİN seviyesinde tutuyorsak, tatlış birer hayalperest olmaktan ileri gidemeyiz. Bu yazı hayallerini gerçekleştirmek için adım atmak isteyen kararlı hayalperestler için hazırlandı. Bu hafta hedefleri gerçekleştirmek için nasıl adımlar atmamız gerektiğinden bahsediyorum.

Sadece hayal kurmak bile güzel değil mi? İsteklerimizi düşününce bile iyi hissediyoruz. Ancak kimi zaman, zihnimiz olumsuzu görmeye eğilimli olduğu için daha hayal kurma aşamasında dahi “bu iş olmaz” diyebiliyoruz. Daha hayal aşamasındayken bile hayalimize fırsat vermiyoruz ve sırf bu yüzden bir süre sonra hayal etmeyi bırakabiliyoruz. Bunun sebebi hayali somutlaştırmak yerine sadece zihin seviyesinde kalmasına izin vermek.

Bir diğer hata da, hayal kurup sonra her şeyi evrene teslim etmek. Bir gün o noktaya gelir miyiz bilmiyorum ama, henüz insan türü olarak sadece isteyerek bir şeylere sahip olma noktasına çoğumuz gelemedik. İstemek çok güçlü bir etken ve ona vurgu yapılması çok önemli. Ama sadece isteyerek, olası engelleri saptamadan, planlama yapmadan ve adım atmadan istekleri gerçekleştirmek çok olası değil… Ve sıkıcı. Her istediğimizin, herhangi bir emek sarf etmeden gerçekleşmesi doğrusu yaşamı biraz fazla anlamsızlaştırırdı. Öyleyse istekleri somutlaştırmadan zihinde tutmak ve sadece evrenden beklemek yapmamamız gerekenler olarak şöyle bir kenarda dursun.

Şimdi geldik yapmamız gerekenlere; dilersen adımları daha kolay takip etmek için pozitif psikoloji araçlarından WOOP hedef gerçekleştirme aracını bilgisayarına indirebilirsin. WOOP niyet yaratımı, hedef koyma ve karar verme adımlarını içerdiği için kaygı ve endişeyi azaltır. Karar almak seni rahatlatır, olumsuz duyguların azalır ve böylece problemlere çözüm bulman kolaylaşır. Bu alıştırmanın verdiği kontrol duygusu ile kendine güvenin artar.

Öncelikle yeni yılda gerçekleştirmek istediğin herhangi bir hedefini seç. Ve indirdiğin araç üzerinden ya da buradan adımları takip et.

1. “Wish”: Gerçekleştirilebilir hedef

Dilek satırı sana gerçekleştirilebilir hedefini sorar. Burada önemli olan bu hedefin gerçekçi olmasıdır, yani fizik kurallarına aykırı bir dilekle bu araca başlaman doğru olmaz. Diyelim seçtiğin hedefin “düzenli spor yapmak” olsun.

2. “Outcome”: Hedefinin ortaya çıkartabileceği en iyi sonuç

İkinci adımda hedefinin ortaya çıkartabileceği en iyi sonucu hayal ediyorsun; örneğin “Haftada 2 gün düzenli spor yapan biriyim ve vücudum beklediğimden daha iyi forma girmiş. Kendimi zinde ve enerjik hissediyorum, sağlık sorunlarım, ağrılarım azaldı. Giydiğim şeyleri artık kendime yakıştırıyorum, giyinmekten keyif alıyorum. Spor sayesinde beslenmeme de dikkat etmeye başladım. İnsanlardan ne kadar değiştiğime ve iyi göründüğüme dair iltifatlar alıyorum. Hatta sayemde 2 arkadaşım spora başladı.

3. “Obstacles”: Önüne çıkabilecek engeller

Bu adımda hedefini gerçekleştirmenin önüne çıkabilecek engelleri sıralaman gerek. Bu satır en önemli ve en fazla göz ardı edilen satır. Oysa engelleri saptamak ve ortadan kaldırmak hedefleri gerçekleştirmek için çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk’ün bununla ilgili harika bir sözü var; “Ben, bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem; o işe neler engel olur, diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı, iş kendi kendine yürür.

Düzenli spor yapmanın önündeki engeller neler olabilir? Evine yakın bir spor salonu olmaması? Tembellik, erteleme, farklı teklifleri cazip bulup iradeli davranamama. Engel olabilecek her şeyi burada sıralıyorsun..

4. “Plan”: Engelleri ortadan kaldırmak için yapabileceklerin

4. adımda bu engelleri ortadan kaldırmak için yapman gerekenler yer alacak. Dileğini gerçekleştirmen önündeki engelleri ortadan kaldırmak için yapabileceğin her şeyi listele ve aralarından senin için en uygun olanını seç.

“Bu olduğunda…………. yapacağım” satırını her bir engel için doldurmalısın.

Örneğin spora gitmen gereken saatlerde arkadaşlarından gelen bir şeyler içme teklifleri gibi alternatiflerin seni yoldan çıkarması tehlikelerine karşın, arkadaşlarına belli günler sporda olacağını ve bu günlerde spor yapma konusunda onların da desteğine ihtiyacın olduğunu söyleyebilirsin..

Evet, Bu çalışmayı yapıp engeller karşısında yapman gerekenlerle ilgili aksiyon planı yaptığında hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaksın. Aslında bonus olarak eklediğim son bir madde daha var; hayalini gerçekleştirmek için gerekli adımları atmazsan olabilecek en kötü senaryo nedir? Hızlı kilo alma problemi ile yaşıyorsan obezite ve çeşitli sağlık riskleri mi? Giyinmekten, insan içine çıkmaktan sakınmak mı? Kendine güvenini kaybetmek mi? Olabilecek en kötü senaryoyu düşünmeni istiyorum.

Bu, seni hedefin için adım atma konusunda motive edecek olan adım. Eğer en kötü senaryo seni yeterince etkilemiyorsa hedefin için yeterince tutku taşımıyor olabilirsin ve bu hedef gerçekten istediğin bir şey olmayabilir. Bunu görmek de seni istemediğin bir hedef uğruna, gerçekleştirmek istediğin hedeflerin için vakit kaybetmekten kurtarır.

Unutma, hatta tweetle:

En kötü hedef tutkudan yoksun olandır!
İrem Ülgü Orhan 

Bu dönemde online bireysel danışmanlık ya da eğitim almak istersen www.iremulgu.com adresimi ziyaret edebilir, bilgi için [email protected] adresine mail atabilirsin. Mutluluk bilimini keşfetmeye devam etmek için Pozitif psikoloji pratikleri ve hayat deneyimlerimi paylaştığım Instagram hesabıma, web siteme ve Youtube kanalıma ulaşabilirsin.

WOOP Hedef gerçekleştirme aracı için – https://www.iremulgu.com/woop Kocaman sevgiler…

İlginizi çekebilir: Süper güçlerinin farkında mısın: Mutlu olmak için güçlerin aşırılıklarından dengeye gelmek

İrem Ülgü Orhan Profesyonel Koç
Berkeley, North Carolina ve Pennsylvania Üniversitelerinde bulunan Pozitif Psikoloji kürsülerinde, Pozitif Psikoloji alanında eğitimler almış olan İrem Ülgü Orhan, bu eğitimlerini şamanik öğretiler ile ... Devam