2024’te büyümeye devam eden giyilebilir teknoloji startupları

Sağlık ve wellness sektörlerinde devrim yaratan giyilebilir teknolojiler, sağlık yönetimini hem kişiselleştiriyor hem de proaktifleştiriyor. Bu teknolojiler, sağlık bilincini derinleştirerek sundukları imkanlar sayesinde günlük hayata hızlıca entegre edilebiliyor. Akıllı saat, sanal gerçeklik gözlüğü, artırılmış gerçeklik gözlüğü, akıllı yüzük, uyku izleyicisi, akıllı bileklik ve fitness takip cihazı gibi ürünler en popüler giyilebilir teknolojiler arasında yer alıyor.

1960’larda bilgi kuramının babası Claude Shannon ve blackjack isimli kağıt oyununu araştıran matematik profesörü Edward Throp güçlerini birleştirerek teknoloji dünyasında bir çığır açtılar. İkili, bele bağlanabilen ve bir ayakkabının içine sığdırılabilen dört tuşlu küçük bir bilgisayar icat ettiler. Bu giyilebilir teknoloji, bir zamanlama görevi görerek rulet oyunu esnasında topun nereye düşeceğini tahmin ediyordu. Bu sayede, oyuncular yapacakları hileleri daha kaliteli bir şekilde geliştirir oldular. Giyilebilir teknoloji mantığı temelde bir tür kumar oyunundan türemiş olsa da günümüzde bu anlayış wellness ve sağlığa yönelmiş durumda.

2022’de 61.30 milyar dolarlık bir değere ulaşan giyilebilir teknoloji pazarının 2030’a kadar %14.6’lık yıllık bileşik büyüme oranıyla gelişmeye devam edeceği ön görülüyor. Bu yıl içinde 84.23 milyar dolara ulaşacağı düşünülen bu pazarın değerinin 2029’da 205.10 milyara yükseleceği ileri sürülüyor. Bu büyüme tahminleri göz önünde bulundurulduğunda, giyilebilir teknoloji startupları sektördeki gelişimin öncü güçleri olarak konumlanıyor. Hızla büyüyen bu pazarın değerini artıran ve tüketicilerin iyilik halini dönüştürmeyi amaçlayan bu startuplardan beş tanesini sizler için derinlemesine analiz ettik. İşte 2024’te büyümeye devam eden giyilebilir teknoloji startupları:

Whoop

Görsel: whoop

2011’de kurulmuş olan Whoop, kişisel sağlık ve performansı optimize etmeye odaklanan bir giyilebilir teknoloji startupı olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişim, uyku kalitesini, egzersiz performansını ve toparlanma sürelerini takip eden akıllı bir bileklik üretiyor. Önde gelen insan performansı uzmanları tarafından tasarlanan bu bileklikte gereksiz gösterişlere yer verilmiyor. Minimalist tasarımıyla öne çıkan bilekliğin bir ekranı yok ve bu özelliği de onu 7/24 takılabilir bir hale getiriyor. Ayrıca, bu bilekliğin şarj edilmesi için bilekten çıkartılmasına da gerek yok çünkü kablosuz bir pil takımıyla çalışıyor. Sporcular ve doktorlar başta olmak üzere pek çok insan tarafından kullanılan bu bileklik, kalp atış hızı, uyku analizi ve egzersiz yükü gibi kullanıcıların yaşam düzenini etkileyen verileri onlarla paylaşıyor. Bu bilekliğin laboratuvar düzeyinde doğru veriler sunduğunu da bu noktada vurgulamak önemli.

Seri F finansman aşamasında bulunan Whoop, 2021’deki son yatırım turunda 200 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 404.8 milyon dolara yükseltti. Whoop ekibi, geliştirdikleri teknolojinin bireylerin sağlık yolculuklarındaki konumlarından bağımsız olarak herkesin ve her günün ihtiyaçlarına uygun olduğunu vurguluyor.

boAt

Görsel: boat-lifestyle

2016 kuruluşlu boAt, kulak içi kulaklıklardan akıllı saatlere kadar çok geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Performans, estetik ve değer üçlüsünü bir araya getiren bu startup, modaya uygun teknolojik ürünleriyle ön plana çıkıyor. Bu girişimin temel hedefi, rahatlık ve kullanım kolaylığı sunarak aktif yaşam tarzını benimseyen genç kitleye ulaşmak. Bu hedeften yola çıkarak boAt’ın suya dayanıklılık, yüksek ses kalitesi ve uzun pil ömrü gibi özellikleri ön planda tuttuğunu belirtmek istiyoruz. Kullanıcıları spor yapmaya teşvik eden boAt ürünleri, motivasyon yükseltici görevi görerek müzik eşliğinde daha verimli egzersizler yapılmasına yardımcı oluyor. Spesifik olarak, boAt’ın kulaklıkları müzik dinleme deneyimini geliştiriyor. Bu girişimin ürettiği akıllı saatler ise şık tasarımlarıyla kullanıcıların tarzlarını zenginleştirmesine katkı sağlıyor. Ayrıca, şirketin geliştirdiği bazı akıllı saatler fitness takibi konusunda uzmanlaşmış teknolojiler arasında yer alıyor. Bu girişimin ürünleri, ‘’Kulaklık takmadan oyun oynayamam.’’ diyenlerden ‘’Ne kadar kalori yaktığımı bilmeden motive olamam.’’ diyenlere kadar pek çok tüketici personasına hitap ediyor.

Seri B finansman aşamasında bulunan boAt, bu ay gerçekleştirdiği yatırım turuyla toplam fon miktarını 177 milyon dolara yükseltti. Hem egzersizlere hem de günlük aktivitelere odaklanan boAt, Temmuz 2022 itibarıyla 800.000’den fazla müşteriye ulaşmayı başardı.

Sheertex

Kaynak: sheertex

2017’de kurulmuş olan Sheertex, pek çok kadının korkulu rüyası olan külotlu çorap yırtılmasına yönelik bir teknoloji geliştiriyor. Bu startup, yüksek mukavemetli polimer adını verdiği malzemeyle yırtılmaya karşı dayanıklı külotlu çoraplar ve taytlar üretiyor. Bahsi geçen malzeme, geleneksel külotlu çoraplarda bulunan naylon ve elastan gibi malzemelerin önüne geçerek fazlasıyla dirençli ürünlerin ortaya çıkartılmasını sağlıyor. Yırtılmaya, delinmeye ve yıpranmaya baş kaldıran Sheertex ürünleri, aynı zamanda kullanıcılara rahatlıklık, esneklik ve şıklık da sunuyor. Bu ürünler, zarafetin doruğuna ulaşmak için elbise kombinlerini zenginleştirdiği gibi aktif bir yaşam tarzı sürdürmeyi de kolaylaştırıyor.

Sheertex, SRTX isimli tekstil üreticisinin çatısı altında bulunuyor. Seri B finansman aşamasındaki şirket, 2022’de gerçekleştirdiği son yatırım turunda 1 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 126.2 milyon dolara yükseltti. SRTX, başta Sheertex külotlu çorapları, taytları ve bodysuitleri olmak üzere Watertex ürünleri olarak bilinen ve hidrofobik polimerlerden üretilen mayolar ve bikiniler de sunuyor.

Silvertree

Görsel: silvertree

2018 kuruluşlu Silvertree, sağlık izleme ve rahatlık sunma amacıyla yaşlı bireyler için giyilebilir sağlıklı yaşam cihazı geliştiriyor. Bu startup, Silvertree Reach isimli akıllı bilekliğiyle yaşlıların güven dolu bağımsız bir hayat sürmesine yardımcı oluyor. Bu bileklik, sahip olduğu sensörlerle kullanıcıların fiziksel düşüşlerini tespit ediyor. Ayrıca, 10 günlük batarya ömrüyle öne çıkan bu bileklikte kullanılan GPS teknoloji sayesinde kullanıcıların lokasyonları yakınlarıyla paylaşılıyor. Bunlara ek olarak, Silvertree Reach aracılığıyla diğer kişilere anlık yardım çağrısı iletilebildiğini ve acil çağrı merkezlerine ulaşılabildiğini vurgulamalıyız. Suya dayanıklı bu akıllı bileklik, kullanıcılara rahatlık sunduğu gibi sade tasarımıyla da öne çıkıyor.

Silvertree, 2022’de gerçekleştirdiği son yatırım turunda 5.5 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 12.5 milyon dolara yükseltti. Bu girişim, genellikle bakıma ihtiyacı olan 65 yaş üstü bireylere odaklanarak yaşlılık sürecini güvenli bir evreye taşımayı hedefliyor.

Clim8

Görsel: myclim8

2019’da kurulmuş olan Clim8, termal giysi anlayışını benimseyerek sıcaklığı düzenleyen eldivenler, yelekler ve ceketler üretiyor. Bu akıllı kıyafetler, entegre sensörler ve teknolojiler aracılığıyla vücut sıcaklığını düzenliyor. Kullanıcıların optimum konfor seviyesini koruyan bu kıyafetlerde ter ve dış koşullara uyum sağlamak için faz değiştiren malzemeler kullanılıyor. Hem sıcak hem de soğuk havalarda rahatlık sunan Clim8 ürünleri, kullanıcıların farklı aktivitelerine göre kendilerini ayarlayabiliyorlar. Bu sayede, bu ürünler iş yerinden spor salonuna kadar her yerde giyilebilir hale geliyor.

Seri A finansman aşamasındaki Clim8, 2021’deki son yatırım turunda 2.7 milyon euroluk bir yatırım alarak toplam fon miktarını 8.9 milyon dolara yükseltti. Bu girişim, North Face, Gore-Tex ve Burton gibi sektörde lider konumunda yer alan tedarikçilerle ortaklıklar yaparak teknolojisini geliştirmeye devam ediyor.

İlginizi çekebilir: 2023’te öne çıkan wellness startupları

Kaynak: TechTarget, Grand View Research, Mordor Intelligence, Exploding Topics, Enterprise League, Failory, Startup Talky

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!